PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=394018}

Zakazane królestwo

The Forbidden Kingdom
2008
6,9 21 tys. ocen
6,9 10 1 21463
6,8 4 krytyków
Zakazane królestwo
powrót do forum filmu Zakazane królestwo

Bardzo prosty, miły i przyjemny filmik. Myślałem, że to będzie kopia stricte Hero czy czegoś w tym stylu, ale nie do końca i to jest BARDZO DUŻY PLUS tego filmu. Poza tym zgadzam się z przedmówcami JC i Jet Li są idealni w swoich kreacjach. To role specjalnie dla nich :D.
Scenariusz może nie zachwyca, bo nie ma w nim nic oryginalnego ani specjalnie ujmującego, ale jak na film rozrywkowy i w dodatku baśń, myślę, że trzyma dość wysoki poziom.
Co natomiast zapada w pamięć to przepiękne zdjęcia (mistrzostwo i wielkie brawa dla Pana Petera Pau), oraz dobre sceny walk (pomieszane nieco nawzajem - "normalne" + trochę latania) i muzyka, a zwłaszcza score w wykonaniu Harryego Gregsona Williamsa.
Na plus zasługuje także montaż. Sceny są bowiem zrealizowane bardzo dobrze i wszystkie szczegóły (tutaj mam na myśli zwłaszcza sceny walk) można dostrzec bez zbytniego wysilania oczu, co w tego typu produkcji stanowi zarówno ogromny plus jak i niejednokrotnie przesądza o popularności danego filmu bądź jej braku.
Taka mała dygresja: o ile jestem fanem pana Seagala i oglądałem WSZYSTKIE (co do jednej) produkcje z jego udziałem, to jeśli miałbym porównać poziom montażu sekwencji walk w najnowszych filmach Seagala do tego filmu, to Seagal to niestety dno dna pod tym względem.
I tutaj oczywiście OGROMNY WRĘCZ PLUS DLA Pana YUEN WOO-PINGA za tak wspaniałą choreografię ruchów.
Nie można także zapomnieć o żeńskiej części obsady, która wręcz urzeka urodą. Zwłaszcza Wróbel. Nie dość, że śliczna to jeszcze całkiem nieźle gra :D. W kilku scenach wyglądała wręcz bosko! Siwowłosa też jest niezła, choć wypada nieco gorzej, może ze względu na tę właśnie rolę. :D.

Ogólnie polecam miłośnikom chińskich klimatów, sztuk wali i fanom głównych postaci :D. 8/10!