PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=619088}

Zamiana

Switch
2011
6,5 5,0 tys. ocen
6,5 10 1 5000
6,0 2 krytyków
Zamiana
powrót do forum filmu Zamiana

... było coraz gorzej.
Po scenach początkowych ostrzyłem sobie apetyt na solidny thriller w stylu Hitchcocka, bo wszystko ku temu zmierzało. Zupełnie niewinna, porządna cudzoziemka rzucona w wir podstępnej intrygi w innym kraju, tuż po przyjeździe.
Jednak po scenach aresztowania, kiedy bohaterka nie może udowodnić swojej tożsamości i jest nieustannie mylona ze sprawczynią morderstw, straciłem wiarę w ten film. Dlaczego?
Otóż mamy tutaj elementarne niedopatrzenie scenariusza. Dlaczego aresztowana przez francuską policję bohaterka nie dzwoni do Kanady, by tamtejsza policja przesłała próbki DNA jej matki w celu porównania z jej kodem? Gdyby tak się stało - do wszystkich perypetii po prostu by nie doszło, a śledztwo w miarę szybko zostałoby zamknięte. Zamiast tego, scenariusz każe matce bohaterki zachować się piramidalnie wręcz niewiarygodnie: starsza kobieta w ciemności, z bronią w ręku, wkracza do kanadyjskiego mieszkania córki. Dlaczego matka bohaterki nie zawiadamia po prostu policji? Dlaczego wchodzi do mieszkania swojej córki tak, jakby była winowajczynią jakiegoś przestępstwa? Za to podstawowe przeoczenie scenariusza dałem filmowi 4 gwiazdki, bo jednak napięcia temu obrazowi odmówić nie można.
Ponadto - zupełnie niewiarygodne jest zachowanie bohaterki w trakcie trwającej przez lwią część filmu ucieczki przed policją. Filigranowa projektantka mody nagle przeistacza się w rasowego komandosa, który z ekwilibrystyczną sprawnością pokonuje przeszkody terenowe, posługuje się bronią, walczy, unika osaczenia, wymyka się z zasadzek.
Zapowiadało się świetnie, atoli - film okazał się być rozczarowaniem. A szkoda ...

fender31

biust za to ładny :) - przepraszam za tą dygresję :P
Może nie tyle dziurawy scenariusz co - moim zdaniem - ukazanie policji w słabszym świetle (zwróć proszę uwagę na to, że gdzieś w połowie filmu - detektyw wypowiedział słowa :

"co za amatorzy z Nas, takie niedopatrzenia.." OWSZEM można bylo wysłać próbki, można bylo to tamto ale wtedy nie byloby sensu tworzyć filmu. Nie w każdym thrillerze policja musi pracować jak NCIS :)
Wnerwiło mnie natomiast to co już poruszyłeś - rasowy komandos :) Nielogiczne dla mnie jak ów projektantka mody może się tak poruszać uciekając na każdym kroku przed policją.