100% racji, może dokument nie jest idealny ma kilka przekłamań, trąceń nurtu anarchistycznego, ale do diaska, społeczeństwo US jest na prawdę manipulowane i ociemniałe. Mają klapki na oczach i żyją w swoistej bańce, która pęknie, stany są na skraju załamania gospodarczego, to jest fakt. Projektu Venus nie komentuję, bo to jest za odległa utopia, ale US to najgorsze państwo świata, takie samo jak sowiecka rosja, tylko oblana tonami słodkiego ketchupu. Fvck US.
Zależy, który stopień zależności masz na myśli, wtedy będą inne odpowiedzi: udziałowcy, pieniądz, banki, elity banków......
Pierwszy lub ostatni jak wolisz.
Słowa takie jak utopia, lenistwo, czas i wiele, wiele innych stworzonych przez obecną cywilizację są niczym więcej jak iluzją.
Opowiedz o tych przekłamaniach, bo ja żadnych takich nie widzę...
Co do "trąceń nurtu anarchistycznego" napisałeś tak, jakby to samo w sobie stanowiło argument... co masz do ruchu anarchistycznego? Zdaje mi się, że zdecydowana większość ludzi nie ma pojęcia na czym polega prawdziwy anarchizm i posiada błędne pojęcie na ten temat, tak starannie wylansowane przez propagandę obecnego systemu, który boi się przyjścia anarchii, bo to by była zguba dla obecnie rządzących i ich portfeli.
Naprawdę wierzysz, że tylko społeczeństwo US jest manipulowane i ociemniałe? Ja bym rozszerzył to grono o jeszcze sporo krajów, takich jak nasz.
Kolejna kwestia, dlaczego Twoim zdaniem Projekt Venus to "za odległa utopia"? Czemu nie skomentujesz, skoro piszesz komentarz w temacie dotyczącym filmu o tym projekcie? o.O'
Jakie to bezsensowne, kiedy ktoś (niestety sporo ludzi, z czym miałem nieprzyjemność się spotkać) kwituje cały złożony projekt Projektu Venus słowem "utopia", nie dając żadnych na to argumentów, a potem inni co nie potrafią samodzielnie myśleć i analizować bardziej złożonych kwestii powtarzają to bezkrytycznie -.-' Chciałbym też zauważyć, że jeśli nie ta "utopia", to nasza cywilizacja niedługo się utopi ;) w ten czy inny sposób. To już nie jest tylko kwestia poprawy systemu cywilizacyjnego, to jest kwestia przetrwania cywilizacji. Jeśli nie poprawimy/zmienimy tego systemu, to ten dzisiejszy sam się prędzej czy później niestety zgładzi ;/ bo jest tak zbudowany.