PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=829225}

Zenek

2020
2,8 40 tys. ocen
2,8 10 1 39996
3,7 26 krytyków
Zenek
powrót do forum filmu Zenek

Fanką disco polo nie jestem i zapewne nigdy nie zostanę, ale na film poszłam wraz z rodzicami, bo uważam, że zanim skrytykuję coś od góry do dołu, to warto przynajmniej zapoznać się z materiałem źródłowym. No i właśnie tu leży problem. Ilu z wystawiających oceny na filmwebie faktycznie obejrzało ten film?
Jasne, nie jest wybitny - więcej tu negatywów niż pozytywów, ale czego oczekiwać od typowo telewizyjnej produkcji? No właśnie. Film dało się obejrzeć, jak najbardziej - szczególnie jego pierwszą część, gdzie zapoznajemy się z młodszą wersją Zenka (swoją drogą, rewelacyjna rola Jakuba Zająca). Później robi się dziwnie. Reżyser postanowił uderzyć w poważniejsze, kryminalne tony, które wypadają żenująco i przewidywalnie. Czy więc film zasługuje na oceny jakie się tu posypały, formując ostateczną średnią - lekko ponad dwa? Mój boże, zdecydowanie nie!
Choć nie jest to dzieło wybitne, warto byłoby faktycznie się z nim zapoznać i dopiero wtedy wystawić odpowiednią ocenę. Przykre, że zebrała się tu spora grupa pseudointelektualistów, którzy z radością zaznaczyli jedną czy dwie gwiazdki, nie zapoznając się z materiałem źródłowym. Po co? Żeby wbić szpilę faktycznym fanom Zenka? Byle pokazać, że jesteśmy lepsi, bo słuchamy innej muzyki i mamy inne autorytety? Mój gust muzyczny także dalece odbiega od twórczości Zenona Martyniuka, ale już bardziej niż ona, żenuje mnie wylew hejterskich komentarzy, które (w większości) nie są niczym uzasadnione.

ocenił(a) film na 1
moonisstoned

Pozwól, że Ci wyjaśnię.
Zamek w Puszczy Noteckiej - nikt w nim nie był, bo go dopiero budują, a ile hejtu i krytyki?
Tak samo jest z tym filmem.