PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037035
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

.. jak czytam, że film ten dostał jedynie nominację do Oscara. Śmiać mi się chce z tego, że Darabont za nakręcenie dwóch wielkich filmów nie został nagrodzony tą śmieszną statuetką. Najbardziej śmieszy mnie jednak to, że Michael Clarke Duncan nie został wybrany najlepszym aktorem drugoplanowym. Od kilku lat najlepszą produkcją wybierane są zwykłe przeciętniaki (no, z wyjątkiem bardzo dobrej "Infiltracji" Scorsese), w 2011 Akademia przeszła samą siebie - nic nie wskazuje na to, że coś się w przyszłości zmieni. Szkoda, że najpiękniejsze filmy nie są przez nich doceniane, ale tak to już w dzisiejszych czasach jest ;/

Sebu_BGZ

Przecież ten film jest właśnie takim pospolitym przeciętniakiem kręconym dla takich dzieci jak wy. Tu nie było czego nagradzać, American Beauty który wtedy wygrał jest przynajmniej o czymś ważnym.

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

American Beauty też nie jest niczym specjalnym, tak film o przeciętnej, stereotypowej, amerykańskiej rodzince. Podziemny krąg i Matrix były najlepszymi filmami w 99 roku
Co do 'ZM' to Oscar dla Duncan się należał

Matrix, Oczy szeroko zamknięte - te dwa najlepsze w '99.

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

zapomniałem właśnie Oczach szeroko zamkniętych, jeden z najbardziej niedocenianych filmów

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

popieram , Matrix 1 czesc- znakomita porażajaca, Oczy kapitalny film, a MILA , "MILA" to film z tekstem , nie kazy go rozumie

użytkownik usunięty
riko62

popieram w 100%

ocenił(a) film na 5

Cruise był lepszy od Duncana

użytkownik usunięty
woj110

żaden z nich nie powinien otrzymać, Hugo Weaving wył najlepszy, teraz sobie o nim przypomniałem

ocenił(a) film na 5

Magnolię widziałem kilka dni temu. Matrixa kilka lat temu. Dlatego się nie wypowiadam, ale Cruise zrobił na mnie ogromne wrażenie.

woj110

Cruise powinien był dostać z "Magnolię" najlepsza jego rola w karierze. Zresztą Michael Caine odbierając oscara stwierdził że należał się on Cruise'owi.

ocenił(a) film na 5
neo_angin

"w sierpniu gdy lato mija zarządzam ssanie wielkiego kija " Cruise mistrz ( w tym filmie ) powinien za to zdanie dostać Oscara zapamiętałem je na całe życie mino iż film widziałem jeden raz jakies 2 lata temu

użytkownik usunięty
Sebu_BGZ

jak dla mnie Sam Rockwell też powinien dostać statuetkę za Dzikiego Billa.

ocenił(a) film na 5

a widziałaś wszystkich nominowanych? w tej roli nie ma nic szczególnego ot poprawnie wykonana i tyle .

użytkownik usunięty
lotr12345

widziałam, i co? czy ja napisałam, że był o wiele lepszych od innych nominowanych i tylko i wyłącznie jemu należała się statuetka? jak dla mnie na nią zasługiwał i choćby Haley Joel Osment .

ocenił(a) film na 5

American Beauty niszczy ten film .Kevin jest lepszy od całej obsady Mili

użytkownik usunięty
lotr12345

a czy ja twierdzę, że jest gorszy?
American Beauty to już kultowy film.

ocenił(a) film na 10
lotr12345

Kwestia gustu. American Beauty też mi się podobało, ale obejrzałam 3 razy i więcej już tego nie zrobię, bo za każdym razem wydaje mi się coraz bardziej płytkie.

ocenił(a) film na 5
Saint_freak

no tak zapomniałem ze zielona mila jest bardzo "głęboka ";)

użytkownik usunięty
lotr12345

lotrze, naucz się wreszcie tolerować i akceptować to, że ktoś ma inny gust i może mieć inne zdanie, niż ty bo to już się staje żałosne.

ocenił(a) film na 10
lotr12345

lotr12345, najgłębsze jest tworzenie peanów na cześć najbardziej popularnych, pseudointeligenckich filmów, więc po co Ci szukać czegoś w "Zielonej Mili" ;)

ocenił(a) film na 7
Saint_freak

wlasnie mila jest taka

ocenił(a) film na 5
Sebu_BGZ

sebu taki To nie jest kraj dla starych ludzi czy aż poleje się krew są dziesiątki razy lepsze i ambitniejsze od zielonej mili i skazanych

ocenił(a) film na 7
Sebu_BGZ

od skazanych byl lepszy forrest i mysle ze pulp tez, a mila juz w ogole nie miala startu do american beauty. spacey genialny. za 2 planowa faktycznie caine(ktory jest b dorbym aktorem) nie zasluzyl moim zdaniem, cruisa nie widzialem, ale ten maly osment byl spoko. mudzyna juz nie pamietam za dobrze

ocenił(a) film na 7
DonVitoCorleone

a nominacja to i tak za duzo

DonVitoCorleone

Nie spojrzałem na daty wyjścia Pulp i Forresta, przy takiej konkurencji faktycznie dostać Oscara się nie dało.

Sebu_BGZ

Śmiać ci się chce. I co od tego czasu minęło? Post o tym co powinno zgarnąć tę badziewną nagrodę, którą jarają się prole przypasowuje do Kubricka i braci Wachowskich. Tutaj to nieporozumienie.

grzegorz_cholewa

Zmądrzałem z czasem.

Sebu_BGZ

Co było najlepsze w 99' wg. ciebie?

grzegorz_cholewa

Dużo tego. American Beauty, Magnolia, Podziemny krąg, Oczy szeroko zamknięte.

Sebu_BGZ

Matrix jeszcze powinien być.

neo_angin

Przecież Matrix to głupi rozrywkowy film, max 5/10 ;)

Sebu_BGZ

Racja. 5/10 to za wysoko. Max 3/10 za efekty :)

użytkownik usunięty
neo_angin

heh. mialam oje­bac autora tematu ale widac po ocenie ze zmadrzal.
gust sie zmienia i nie trzeba wcale byc eliasem.

To mój znajomy i nie jest Eliasem na pewno. Sam przecież zmieniam czasem zdanie co do filmów, ale nie tak ekstremalnie :)

użytkownik usunięty
neo_angin

normalne. ja na temat mili tez zmienilam. wiadomo jak obejrzalam ja pierwszy raz mialam 6 lat ok. ale fanka i tak nigdy nie bylam

Elias i Niepotrzebny zmieniają zdanie co chwilę więc nie jest tak źle.

neo_angin

Elias - jest tam kędy wiatr zawieje?

użytkownik usunięty
neo_angin

niepotrzebny pamietam go. faktycznie. ostatnio chrysler tez.

Niepotrzebny ma nowe konto i nowe oceny. Chrysler ciągle top ulubionych zmienia.

użytkownik usunięty
neo_angin

jakie konto?

http://www.filmweb.pl/user/Savio_Dan

ocenił(a) film na 5

o co chodzi z tym eliasem? pytam, bo co chwila ktoś go przywołuje.

gowniarz_wyniosly

http://www.filmweb.pl/user/_mosquito_/blog/513402

Wstyd nie znać takiej legendy.

ocenił(a) film na 5
neo_angin

z tego co widzę, to działał tu jeszcze zanim założyłem konto na fw