PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037035
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Nie mam nic preciwko "wzruszającym" filmom , podobał mi się Forest Gump a zwłaszcza "skazani na shawshank"... Były to filmy o człowieczeństwie, umoralniające ale "Zielona mila" nie ma tej subtelności co tamte obrazy, postacie są do bólu przerysowane (zły sadysta Doug Hutchchison i dobrotliwy Tom Hanks. Do tego "realizm magiczny" dla masowego widza

użytkownik usunięty
lukastomys

dla mnie filmy byłby arcydziełem, gdyby nie ten cały dar uzdrawiania Johna. wówczas byłby to po prostu swoisty "dokument" o bloku śmierci i historii człowieka skazanego niesłusznie. mimo wszystko, film wycisnął mi łzy z oczu w finałowej scenie. SPOILER! kiedy Paul podaje Johnowi rękę .. masakra po prostu. płakałam jak bóbr :f

użytkownik usunięty

film*

użytkownik usunięty
lukastomys

Pierwsze primo, że Mila i Skazani to ten sam poziom, a Gump jest ponad nimi.

Już nawet nie chce mi się pisać o tych postaciach, gówno się znacie i tyle. A Mila nigdy nie miała być umoralniająca, to komedio-dramat rozrywkowy i tak też go traktuję. Wzrusza jedynie tych wrażliwych, mnie nie.

ocenił(a) film na 3

1. Forrest i Skazani to ten sam poziom, a Mila jest pod nimi.
2. Postaci są czarno-białe. Kto uważa inaczej, nadinterpretuje.
3. Najlepszą grą jest Mafia, względnie Starcraft.

użytkownik usunięty
jankotelegazeta23

Nie nadinterpretuje, a analizuje.

Co ma do tego gra? :D

ocenił(a) film na 3

Jak widać błędnie :p

Nic, luknąłem tylko na Twój profil, i chciałem skorygować błąd :)

użytkownik usunięty
jankotelegazeta23

Ale to nie błąd, GTA Vice City to gra z najlepszym klimatem i muzyką, fabuła zresztą też ciekawa. Grafika może i słaba, mnóstwo błędów, ale mam do niej wielki sentyment.

Moja analiza nigdy nie jest błędna :P

ocenił(a) film na 3

Bezpieczniej można było napisać jedna z najlepszych. Ale co kto lubi :)
Ja tam jakoś nigdy w GTA nie grałem. Dlatego nie mam do tej serii żadnego sentymentu. Co innego te w/w gry, które nawet dziś mi dają dużo radochy.

W Mili akurat jest.

użytkownik usunięty
jankotelegazeta23

No dobra, no to moja ulubiona. Ja ogólnie nie gram w gry, tylko GTA VC, głównie ze względu na muzykę z lat 80' i dość łatwe misje :)

ocenił(a) film na 1

Waiting For A Girl Like You czy Obsession i żadna gra nie ma szans z VC :D

użytkownik usunięty
Kamileki

Dokładnie, te piosenki są genialne. Ja uwielbiam wszystkie stacje :)

ocenił(a) film na 1

Mimo, że brakuje kilku piosenek to i tak jest to ewidentnie najlepszy soundtrack growy :)

użytkownik usunięty
Kamileki

Zawsze można sobie dorobić własne MP3, przynajmniej nie ma reklam :D Bo jak się tak gra któryś raz z kolei to one trochę denerwują.

ocenił(a) film na 1

Można, ale tu reklamy nie są aż takie złe :P

jankotelegazeta23

Fallout, Baldur, Torment.

ocenił(a) film na 3
grzegorz_cholewa

same rpg...