PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037191
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Arcydziało

ocenił(a) film na 8

To jest jeden z tych filmów , w którym nie ma efektów rodem z avatara , ale będzie chyba
jeszcze przez 70 lat top 10 . To jest taki film że jak lecą napisy końcowe to się nie wstaje
tylko można siedzieć w kinie i rozmyślać godzinę . Chyba jedyny film który rozwalił mnie do
łez . I dyskutował bym co jest lepsze Skazani na Shawshank czy Zielona Mila , ale po
głębszych przemyśleniach to jest chyba nie istotne .

ocenił(a) film na 5
bzykus100

dla mnie typowy hollywoodzki przeciętniak lat 90 -Skazani nieco lepsi ale też szału nie ma . Tutaj jest trochę tandetny scenariusz -typowe dla amerykanów wstawianie humoru nie tam gdzie trzeba np .straszliwie uśmiercono tego francuza ,popełniono niewyobrażalny błąd i to przy świadkach -wchodzi naczelnik pyta się "co to było?! Ten kretyn jakiś tam śpiewa o tym piosenki " Cienias Hanks na to " I nie fałszuje ?" wszyscy się śmieją i gadają jak gdyby nigdy nic ,upieczono żywcem człowieka a tutaj humor dopisuje -ŻAŁOSNE
,poprawność polityczna i nawet jeżeli miał to być film krytykujący kare śmierci to wyszło z tego coś zupełnie innego -prawdziwy winowajca został uśmiercony(czyli sprawiedliwości stało się zadość , twórcy popierają karę śmierci ) a Percy trafia do czubków .Przez cały film reżyser pokazuje jaki to ten Kawa był dobry ,kochany ,niewinny i jak skonał za nasze grzechy .Czyli proste wnioski dobrzy ludzie zasługują na życie a źli na śmierć ale świat jest niesprawiedliwy .....(wzdycha) .
W porównaniu z tym do jakich rozważań na temat kary śmierci zmusza nas "Przed egzekucją " ze świetnym Pennem i Sarandon ten film jest płytki ,przeciętny i nijaki .

ocenił(a) film na 5
lotr12345

Frank Darabont nigdy nie będzie wielkim reżyserem ale jego filmy są idealnie wyważone nie są głupie ale nie są też szczególnie ambitne -wystarczy to by spodobać się większości ludzi na świecie -co widać po rankingach

ocenił(a) film na 8
lotr12345

więc podaj mi film który twoim zdaniem jest best ?

ocenił(a) film na 5
bzykus100

ogólnie byłoby mi trudno widziałem mnóstwo znakomitych filmów ale z podobnej tematyki nieco lepsze są "Przed egzekucją " ,Midnight Express i oczywiście W Imię Ojca

ocenił(a) film na 5
bzykus100

a "best" to niech będzie choćby Czas apokalipsy

ocenił(a) film na 10
bzykus100

według mnie film z taką fabułą jest świetny ... mamy przecież kwestię więziennictwa , kary śmierci ... sam fakt kwestii tego cudu jest poboczny ale gra aktorów jest bardzo doborowa ...

ocenił(a) film na 5
agatka06

"mamy przecież kwestię więziennictwa , kary śmierci " w wielu filmach są poruszane te tematy
gra aktorów jest według mnie przeciętna najlepszy Sam najgorszy Hanks

ocenił(a) film na 10
bzykus100

Książka jest jeszcze lepsza.

istallion

Zapamiętam ten film do końca i jako jeden z lepszych jaki oglądałam. Może inne filmy też poruszają te wszystkie kwestie, ale.. ma po prostu swój urok, piękną historię, przy której poleciało mi wiele łez. Jak dla mnie kapitalny, musze tylko teraz siegnac po ksiazke w wolnej chwili ;)