To jest jeden z tych filmów , w którym nie ma efektów rodem z avatara , ale będzie chyba
jeszcze przez 70 lat top 10 . To jest taki film że jak lecą napisy końcowe to się nie wstaje
tylko można siedzieć w kinie i rozmyślać godzinę . Chyba jedyny film który rozwalił mnie do
łez . I dyskutował bym co jest lepsze Skazani na Shawshank czy Zielona Mila , ale po
głębszych przemyśleniach to jest chyba nie istotne .
dla mnie typowy hollywoodzki przeciętniak lat 90 -Skazani nieco lepsi ale też szału nie ma . Tutaj jest trochę tandetny scenariusz -typowe dla amerykanów wstawianie humoru nie tam gdzie trzeba np .straszliwie uśmiercono tego francuza ,popełniono niewyobrażalny błąd i to przy świadkach -wchodzi naczelnik pyta się "co to było?! Ten kretyn jakiś tam śpiewa o tym piosenki " Cienias Hanks na to " I nie fałszuje ?" wszyscy się śmieją i gadają jak gdyby nigdy nic ,upieczono żywcem człowieka a tutaj humor dopisuje -ŻAŁOSNE
,poprawność polityczna i nawet jeżeli miał to być film krytykujący kare śmierci to wyszło z tego coś zupełnie innego -prawdziwy winowajca został uśmiercony(czyli sprawiedliwości stało się zadość , twórcy popierają karę śmierci ) a Percy trafia do czubków .Przez cały film reżyser pokazuje jaki to ten Kawa był dobry ,kochany ,niewinny i jak skonał za nasze grzechy .Czyli proste wnioski dobrzy ludzie zasługują na życie a źli na śmierć ale świat jest niesprawiedliwy .....(wzdycha) .
W porównaniu z tym do jakich rozważań na temat kary śmierci zmusza nas "Przed egzekucją " ze świetnym Pennem i Sarandon ten film jest płytki ,przeciętny i nijaki .
Frank Darabont nigdy nie będzie wielkim reżyserem ale jego filmy są idealnie wyważone nie są głupie ale nie są też szczególnie ambitne -wystarczy to by spodobać się większości ludzi na świecie -co widać po rankingach
ogólnie byłoby mi trudno widziałem mnóstwo znakomitych filmów ale z podobnej tematyki nieco lepsze są "Przed egzekucją " ,Midnight Express i oczywiście W Imię Ojca
według mnie film z taką fabułą jest świetny ... mamy przecież kwestię więziennictwa , kary śmierci ... sam fakt kwestii tego cudu jest poboczny ale gra aktorów jest bardzo doborowa ...
"mamy przecież kwestię więziennictwa , kary śmierci " w wielu filmach są poruszane te tematy
gra aktorów jest według mnie przeciętna najlepszy Sam najgorszy Hanks