PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037035
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Bardzo szkoda było mi Dela

użytkownik usunięty

szkoda tylko, że zrobił to co zrobił - był skazany za gwałt i morderstwo kobiety i 6osób, to okropne. Mimo to był bardzo sympatyczny i bardzo było mi go żal.

nie przypominam sobie, by o tym gwałcie było wspomniane w filmie- wiesz to z książki, czy jestem nieuważnym widzem? :P

użytkownik usunięty
ed j. rush

na filmie chyba nie bylo nic o tym, dopiero na wikipedii bylo napisane o książce

użytkownik usunięty
ed j. rush

Przepraszam, tam jest napisane, że on zgwałcił kobietę i spalił 6 osób

No już nie przepraszaj ;P
To jest zresztą wielkim plusem filmu- francuski skazaniec jest ukazany jako jednoznacznie pozytywna postać. Mimo iż czeka na śmierć, cały czas kibicujemy zarówno jemu jak i jego małej przyjaciółce ;)

użytkownik usunięty
ed j. rush

To właśnie jest takie dziwne - niby zrobił coś okropnego, ale potem tak się zmienił, że stał się pozytywną postacią, a w to, że dopuścił się takich czynów, ciężko jest uwierzyć.

Podobnie ma się rzecz z postacią graną przez Sama Rockwella- przecież to największa szumowina pod słońcem, gwałciciel i morderca dwóch bezbronnych dziewczynek! A w filmie 90% scen z jego udziałem to "banan" na twarzy widza, powodowany niesamowicie zabawnymi żartami ze strony "Dzikiego Billa". Działa to tak samo w trakcie kolejnych seansów, kiedy się już wie, kto zabił dziewczynki. Widz to wie, a i tak śmieje się z tego, co na ekranie wyczynia Rockwell ;)

użytkownik usunięty
ed j. rush

To prawda, choć to był morderca, to ja cały czas się śmiałam z jego żartów choć były debilne. xD Ale to nie znaczy, że go lubiłam, lubiłam Dela, choć też był zły, ale widzowie poznali go dopiero gdy się zmienił na lepsze.

...Czy ze mną jest coś nie tak? Lubiłem Billa bardziej niż Dela.

Dargur

to przez urok Sama Rockwella zapewne ;P

a aktor, który grał Dela był gejem! xD

ed j. rush

Był? Już przestał? :)

Dargur

zmarło mu się, bo miał HIV

ed j. rush

Szkoda... Mimo iż moje oczy widziały go w tylko jednym filmie to był dobrym aktorem.

Pewno, Bill to najgorsza kanalia, ale za numer z wafelkiem i tekst "How dooo you doo!" go po prostu uwielbiam :D

ed j. rush

To było świetne.
Podobało mi się też jak zgrywał odurzonego czymś, a potem niezłe zaskoczenie.

To jest tylko film...