PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1030319
7,1 71 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

John Coffey był człowiekiem z takim darem czy jakimś aniołem?? Czytał ktoś książkę, bo miał niezwykły dar to chyba nie był zwykłym człowiekiem

Asiek666

O ile pamiętam, to w książce nie było nigdzie nic o tym, aby był aniołem czy coś w tym stylu... Zdaje się, że był po prostu człowiekiem obdarzonym niezwykłym darem...

ocenił(a) film na 9
Sunshine86

szkoda ze zginął ... Dzięki :)

Sunshine86

A czy było w książce za co został skazany Del?

alien_2

Przeczytaj po prostu...

KLAUDIA92

Dzisiaj nie przeczytam a ciekawi mnie to:P

alien_2

Oj, tego to już nie pamiętam... Ale kojarzy mi się, że jakieś morderstwo dziewczyny czy coś...? Mogę się mylić, czytałam kilka lat temu.

Sunshine86

W filmie chyba nie było powiedziane albo po prostu dzisiaj nie zwróciłam uwagi, ale sceny z Delem najbardziej mnie rozkładają. Muszę przeczytac kiedyś tą książkę, ale jakoś nie mogę do niej dojśc:)

ocenił(a) film na 10
alien_2

Jest wyjaśnione :)
"Zgwałcił i zabił młodą dziewczynę, a potem porzucił jej ciało za budynkiem, w którym mieszkała, oblał je naftą i podpalił, wyobrażając sobie naiwnie, że usunie w ten sposób dowody zbrodni. Od ognia zajął się cały dom i w pożarze zginęło 6 kolejnych osób, w tym dwoje dzieci. Była to jedyna zbrodnia, którą popełnił, i teraz pozostał po prostu łagodnym mężczyzną o zatroskanej twarzy, łysinie na czubku głowy i potarganych włosach zachodzących na kołnierzyk koszuli."
Ogólnie to bardzo polecam książkę. :)

Szpeer

Dzięki, mam zamiar przeczytac ale zamiar obejmuje 300 innych książek;P Dojdę do tej też.

alien_2

Kiedy poznasz wszystkie szczegóły przed przeczytaniem jaki jest sens zabierania się do tego?

KLAUDIA92

Sądzisz, że poznałam wszystkie?:P przecież widziałam film, wiem o czym będzie książka,przynajmniej w jakiejś części. jeden szczegół tego nie zmieni:P Czytałam ostatnio Grę o tron gdzie książka jest prawie słowo w słowo z serialem, nie przeszkadzało mi że wiem co kto za chwilę nawet powie. Poza tym, to moja sprawa jak lubię książki czytac:P

alien_2

W książce pisało że spalił 6 osób albo jakoś tak

ocenił(a) film na 5
Asiek666

W historii było kilka takich osób. Do Jezusa raczej bym go nie porównywał, bo ten (w pełni) człowiek robił znacznie więcej. Ale choćby taki Bruno Groening, tak, to coś w tym stylu.

ocenił(a) film na 10
Asiek666

to oczywiscie film , ale tacy, a moze podobni ludzia są zyją , tez potrafią leczyć, albo powiedziec , tego nie jedz bo to ci szkodzi i są aniołami.Nawet znam jednego , to jego 50 -te ostatnie zycie , i jest aniołem.