PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037191
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Genialny!!!

ocenił(a) film na 10

Nigdy mi się nie znudzi!

użytkownik usunięty
Rekatrednu

Genialny (podobnie jak "Skazani na Shawshank"), oglądałam go trzy razy i pewnie jeszcze nie raz do niego wrócę.Po obejrzeniu po raz pierwszy, siedziałam w milczeniu przez długi czas, a do myślenia daje jeszcze przez kolejne godziny. Dla mnie jeden z najlepszych filmów, które znam. Wymowny tytuł. Bardzo dobra gra wszystkich aktorów, nie tylko Toma Hanksa i Michaela Clarke Duncana, ale też Davida Morse'a jako Brutala Howell'a i M. Jetera (Eduarda Delacroix). Dla mnie, jako miłośniczki zwierząt, nawet sceny z myszą - wzruszające. Wyjątkowy, niepowtarzalny. Moja ocena to 10/10.

użytkownik usunięty

swoje zdanie podtrzymuje, za to zapomnialam w poprzednim poscie, o swietnym w roli dzikiego billa - samie rockwell'u, ktory byl pradziwa ozdoba 'zielonej mili' oraz odtworcy roli dean'a (b. pepper)
dodatkowo nie sposob wspomniec, o krzywdzacym pominieciu tego filmu, podczas rozdawania oskarow w 2000r.
jak dla mnie - wyjatkowy wyciskacz lez, na dlugo zapadajacy w pamiec widza.

ocenił(a) film na 9

Bardzo podobny klimatem do "Skazany na Shawshank", naprawdę kino na poziomie. Mam minimalne zastrzeżenia jedynie do tych nadzwyczajnych zdolności Czarnoskórego więźnia (mogłyby być mniej fantastyczne a bardziej realistyczne, wtenczas być może film miałby jeszcze głębszy przekaz) ale to w sumie moja subiektywna ocena. Gra aktorów znakomita

ocenił(a) film na 9
JasonKrueger

Właśnie go oglądałem wczoraj na TVP 2 i wg. mnie ten film jest na prawdę bardzo dobry!!! Polecam go jak najbardziej oraz "Skazanych na Shawsshank" !