PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037118
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Opowieść o ludziach: złych, okrutnych i dobrych, wrażliwych oraz społeczeństwie, które
promuje głownie tych pierwszych. Film o człowieku wykraczającym poza schemat: prostym i
dobrym, obdarzonym nadprzyrodzonymi zdolnosciami. Niestety, nie ma dla niego miejsca
wsród " porządnych" obywateli. Potrafi jednak swoją głęboką duchowość przekazać innym i
tym samym pokonać odmowy społeczne, a nawet smierć ( oczywiście w przenośni).

Magdacs

Banalny i zaprogramowany na niedojrzałe, egzaltowane odruchy. Nie ma tam prawdziwej wiedzy o człowieku tylko jeżdżenie po schematach. Plus metafizyka rodem z seriali brazylijskich. Nie warte polecenia jednostkom oglądającym trochę więcej niż to co oferuje TV. Bo gówno oferuje, jak w tym wypadku. :D

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

W tym masz rację, Mila nie ma specjalnego przesłania, nie wiem po co ludzie doszukują się jakiś głębokich interpretacji.

użytkownik usunięty
Magdacs

Właśnie to jest urok tego filmu, że nie potrzeba głębokich interpretacji, bo się przedobrzy. Prosta, wzruszająca historia. Taka żeby się oczy spociły. Czasem coś takiego bardzo się przydaje. :)

ocenił(a) film na 7

Tak, prosta. Film dobry, ale niestety jak dla mnie nic więcej... Głupio mówić, ale dłużył mi się. Być może dlatego, że wcześniej przeczytałam książkę.

użytkownik usunięty
Frrosta

E tam, książka była lipna. Zielona Mila uważana jest za wyjątek, gdzie film jest lepszy od książki, a to się nie często zdarza :)

ocenił(a) film na 7

Wyrażam tylko własne zdanie :) Naprawdę, książka wciągnęła mnie kompletnie, za to film za przeproszeniem nudził, nie widzę w nim nic nadzwyczajnego. Wszystko z książki, do tego nie oddawał tej atmosfery. Niestety, trochę się zawiodłam...

użytkownik usunięty
Magdacs

Społeczeństwo promuje okrutnych ludzi? ciekawe...

użytkownik usunięty

No a nie? Waśniewska chociażby...