PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037118
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Wspaniały film, mam piętnaście lat, gardzę pokoleniem dziadowskich Transformersów i Avatara, bardzo się cieszę, że ciągle powstają tak ważne obrazy, poruszające trudną tematykę, jaką jest kara śmierci. A jakie jest wasze zdanie? Czy we współczesnym świecie ludzie mogą być niesłusznie skazani na karę tak jak John, który był cudem natury? Czy Paul, grany przez Toma Hanksa (jeden z najlepszych aktorów w historii obok Morgana Freemana!) powinien zabić swoich współpracowników i uwolnić Johna? Zapraszam do dyskusji.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
866789s94

piszę poważnie i nadal zapraszam do dyskusji.

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
czuowiekmopznowuatakuje

obejrzyj "Życie za życie" a przekonasz sie czy dziś ludzie mogą być niesłusznie skazani na śmierć ;]

Nie mów że i ta naiwna historyjka ci się podobała?. Toż to bardziej tendencyjne od Mili jest.

użytkownik usunięty
neo_angin

"Życie za życie" oceniłem na 7 a mile na 10 widzisz różnicę ? :)

No ja tamto na 6. Mega naiwna końcówka, a mogło być dobrze.

użytkownik usunięty
neo_angin

wolałbyś żeby kaseta uległa zniszczeniu ? film powinien posiada morał a ten takowy ma

Niestety bardzo naiwna ta intryga z czysto prawnego punktu widzenia. To jest identyczne moralizatorstwo jak w Mili. Czysto tendencyjny film. Wolę jak reżyser zostawia pole do zastanowienia się, a nie narzuca swoją ideologię.

ocenił(a) film na 9
czuowiekmopznowuatakuje

Jak dla mnie najlepsze w tym filmie jest to że do samego końca nie wiadomo czy Coffey zrobił to o co był oskarżony, także troche pojechałeś z tym "niesłusznie". Co do Toma Hanksa też sie nie zgodzę, zagrał genialnie Forresta Gumpa ale to właściwie jego jedyna świetna rola do Freemana jednak wciąż mu troche daleko.

ocenił(a) film na 10
CallOnMe

Coffey posiadał "cudowne moce",którymi chciał wskrzesić te dziewczynki.Wyrażnie było pokazane,że to nie on je zabił,ale Dziki Bill to zrobił.Coffey był więc jak najbardziej niewinny.

użytkownik usunięty
CallOnMe

Tom Hanks ma więcej świetnych ról - min. Cast Away, Filadelfia, Szeregowiec Ryan, Woja Charliego Wilsona i wiele innych.

filadelfia? ahahahh! oscar w pelni niezasluzony

użytkownik usunięty
Pani_Hrabina

a kto powinien dostać?

widzialam jego 3 konkurentow- daniela day lewisa hopkinsa i neesona- kazdy z nich byl lepszy.

użytkownik usunięty
czuowiekmopznowuatakuje

Zgadzam się w 100% Film jest świetny, niepowtarzalny. Zgadzam się też co do Hanksa - to jeden z najlepszych aktorów na świecie i nie rozumiem osób którzy to negują.