PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037035
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

"Zabił je ich miłoscią , ich wzajemną miłością. Teraz widzisz jak to jest , tak jest codziennie na calym świecie". O co chodzi z tym , że zabił je ich wzajemną milością?

ocenił(a) film na 9
patii1234

Nie jestem pewna, ale chyba chodzi o to, że obie siostry bały się o życie tej drugiej więc posłusznie wykonywały polecenia Billa. Po prostu tak się kochały, że były gotowe poświęcić się dla siebie nawzajem. Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi ;)

coverrgirl

Tak, dzięki. A z tym że codziennie dzieje sie tak na całym świecie to chodziło o to że codziennie ludzie się zabijają?

ocenił(a) film na 9
patii1234

Nie tyle, że się zabijają tylko że poświęcają się z miłości, tak jak w tym przypadku siostra oddała życie za siostrę, czy np. gdyby matka oddała życie za dziecko itp. o to chyba mu chodziło.

ocenił(a) film na 9
coverrgirl

Tez tak to zrozumiałam :)

ocenił(a) film na 5
patii1234

Ja przeczytałem książkę i była w niej taka kwestia - Bill mówi osobno do dziewczynek: "Jeżeli krzykniesz, to nie zabiję ciebie, tylko twoją siostrę".

Chodzi więc oto, że żadna z sióstr nie chciała wydać na drugą "wyroku śmierci" poprzez krzyk i próbę ratowania, no bo przecież kocha się swoje rodzeństwo. I w tym cały sens. John Coffey miał rację....

ocenił(a) film na 6
Starigniter

W filmie to zdanie również występuje. Wtedy, gdy bohater grany przez Toma Hanksa ma wizję tego, co naprawdę stało się z dziewczynkami.

ocenił(a) film na 5
Federica

Wiem, widziałem jedno i drugie, ale szczerze mówiąc to tą wypowiedź zrozumiałem w 100% dzięki książce ; J