PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037035
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Jeśli komuś nie podoba się ten film to znaczy, że do niego nie dorósł lub go nie rozumie. Jeden
z najlepszych filmów film nie dla dzieci ;)hmmm...

ocenił(a) film na 3
nikola200

Jak najbardziej dla dzieci. W sam raz na dobranockę przed snem :)

jankotelegazeta23

no skoro nie rozumiesz filmu nie moja sprawa :)

ocenił(a) film na 3
nikola200

Argument nie do podważenia. "Nie podoba Ci się film, pewnie go nie zrozumiałeś".
A co jest do rozumienia w tak prostej bajeczce?
Na prawdę są dużo głębsze i lepiej skonstruowane filmy od Mili.

jankotelegazeta23

Hmmm no cóż nie będę się wdawała w rozmowy z Tobą to nie ma najmniejszego sensu .Ja wiem swoje i zdania nie zmienię ;)

nikola200

Lubisz ckliwizmy bo na ciebie to działa. Jak to na młode kobiety. Nie nikola?

ocenił(a) film na 9
jankotelegazeta23

okej, ja rozumiem że film może ci się nie podobać, nie jest w twoim guście. Ale naprawdę uważasz, że ten film zasługuje na 1?

ocenił(a) film na 3
Cililing

Tak.

ocenił(a) film na 9
jankotelegazeta23

Godna podziwu argumentacja - kolejny hejter, który nie potrafi odpowiednio poprzeć swojej wypowiedzi
Zaraz się pewnie dowiem, że jestem zbyt głupi żeby ze mną rozmawiać, czy też inny pseudo-argument. Zagrania trollingu są na tym forum znane, nie błyszczysz ; )

ocenił(a) film na 3
Cililing

Odpowiedziałem na pytanie. Nie było nic o argumentacji.
Ale skoro chcesz to można w skrócie napisać, że w każdym elemencie film kuleje. Aktorstwo słabe (tylko Rockwell dobry), zły scenariusz (naiwny, ckliwy, płytki, ze źle rozpisanymi postaciami). Jak na film o karze śmierci mało brutalny, niepotrzebnie wplecione elementy fantastyczne, które nic nie wnoszą konkretnego do fabuły, tym bardziej że wyglądają żałośnie ( i zabawnie). Muzyka forsująca emocje, usilnie próbująca (nieudolnie) wzruszyć widza.

użytkownik usunięty
jankotelegazeta23

Fantastyka byłaby nawet dobra gdyby pozostała w sferze niedopowiedzeń - jak w filmach K-PAX, Fanny i Aleksander i Labirynt Fauna.

Rój owadów pokazany dosłownie bez bawienia się w dwuznaczność zabił klimat Mili...

ocenił(a) film na 3

To w K-PAX były jakieś elementy fantastyczne? :O

To Mila miała jakiś klimat? :O po raz drugi

ocenił(a) film na 9
jankotelegazeta23

Mila jest na podstawie powieści, a tam o ile wiem były elementy fantastyczne, więc ciężko w adaptacji się ich pozbyć. Co do aktorstwa, mnie się wydaje, że nie jest u każdego wspaniałe, ale jest co najmniej dobre, a kilku aktorów (Rockwell i Hanks) zagrali wręcz znakomicie. Co do muzyki mamy zupełnie inne zdanie ;p dla mnie muzyka wydawała się fantastyczna, budowała napięcie. Podtrzymuję swoją opinię, że film nie zasłużył na 1.

ocenił(a) film na 3
Cililing

Film to nie książka. Zresztą zawsze mogli tego nie kręcić.
Hanks zagrał chyba najgorzej (źle rozpisana postać, no i co za tym idzie słaba gra) nie wiem jak można jego rolę uważać za znakomitą.
Mila jest dla mnie strasznie ckliwa i naiwna, to siłą rzeczy muzyka również, i nie jestem w stanie jej przetrawić.

Cililing

Dlaczego tak sądzisz? Uzasadnij swoją wypowiedź. A może ty chcesz tylko go obrazić. Dlaczego to robisz? Dlaczego używasz wulgarnych słów albo bezpodstawnie oskarżasz ludzi o niestworzone rzeczy. Ktoś nawet policzył że już jakieś 1000 "troli" znalazłeś tutaj. A może to ty jesteś właśnie trolem. Przeszkadzasz w dyskusji. Obrażasz. Wyluzuj. Nikt ci tutaj nie zagraża. Nawet jeżeli jesteś chory jak sugerują inni to nie usprawiedliwia cię to ani trochę? Potrafisz powiedzieć dlaczego obrażasz innych użytkowników forum?

użytkownik usunięty
jankotelegazeta23

Chodziło mi o otwarte zakończenie. Obcy w K-PAXIE podobnie jak Faun z Labiryntu mogły istnieć, ale także stanowić iluzję bohterów. U Bergmana też nic nie było jednoznaczne (postać Ismaela i jej wpływ na zaprószenie ognia).

Za to w Mili wszystko jest wyłożone jak na tacy, klarowne i nie pozostawiające miejsca na dwuznaczność, interpretacje i pytania. Pan osiłek ma moc uzdrawiania i hoduje w trzewiach muchy, albo inne pszczoły. I sprawia, że myszy żyją dłużej od ludzi.

ocenił(a) film na 3

Nie żebym się czepiał, ale w K-Pax to był raczej element s-f, a nie fantastyczny. Dwóch pozostałych nie widziałem, to się nie wypowiem.

A czego się można było spodziewać od tak naiwnej bajeczki? Przede wszystkim banałów.

ocenił(a) film na 9
jankotelegazeta23

To nie są argumenty tylko kolejne zarzuty... Wymieniasz po prostu to co Ci się nie podoba. To że ty uważasz "Milę" za słaby film, nie oznacza, że on taki jest...

photograph1

Bo faktycznie to jest średni.

Cililing

Dlaczego tak sądzisz? Uzasadnij swoją wypowiedź. A może ty chcesz tylko go obrazić. Dlaczego to robisz? Dlaczego używasz wulgarnych słów albo bezpodstawnie oskarżasz ludzi o niestworzone rzeczy. Ktoś nawet policzył że już jakieś 1000 "troli" znalazłeś tutaj. A może to ty jesteś właśnie trolem. Przeszkadzasz w dyskusji. Obrażasz. Wyluzuj. Nikt ci tutaj nie zagraża. Nawet jeżeli jesteś chory jak sugerują inni to nie usprawiedliwia cię to ani trochę? Potrafisz powiedzieć dlaczego obrażasz innych użytkowników forum?

Cililing

Akurat autorka tematu przypomina bardziej trolla, niż ktokolwiek inny. "Skoro nie lubisz filmu, to jesteś za głupi".

użytkownik usunięty
jankotelegazeta23

Puściłbyś to swojemu dziecku przed snem? ;p Trudno traktować poważnie autorkę jak wypisuje takie rzeczy. Na szczęście nie każdy ma taką mentalność :P

ocenił(a) film na 3

Czemu nie. Moje dziecko odziedziczy pewnie wspaniały gust i tylko wyśmieje to filmidło :P

użytkownik usunięty
jankotelegazeta23

Gust gustem, ale tam są przekleństwa. Jaki Ty przykład chcesz dać dziecku? :P

ocenił(a) film na 3

Też mi przekleństwa. Mila to nie Scarface. Zresztą co ja wygaduję, skoro i tak dam mu zakaz oglądania takich filmideł :)

użytkownik usunięty
jankotelegazeta23

Trochę przekleństw tam jednak jest. I tak ściągnie z torrentów, zakazy się łamie :P

ocenił(a) film na 3

Nie będzie mógł tego robić, bo inaczej:
http://www.youtube.com/watch?v=JPC8abdXfI0

użytkownik usunięty
jankotelegazeta23

Haha, zabierz mu po prostu komputer, to będzie dla niego większy koniec świata :)

ocenił(a) film na 5
nikola200

Jak się komuś nie podoba, to znaczy że oglądał w życiu naprawdę dobre i ciężkie filmy.

użytkownik usunięty
nikola200

Ten film NIE JEST trudny do zrozumienia. Prosta, by nie powiedzieć naiwna fabuła z jednowymiarowymi postaciami i niezbyt zgrabnie wplecionymi elementami fantastyki.

ocenił(a) film na 4

W zupełności się z tobą zgadzam.
Książka na podstawie której nakęcono Zieloną milę bynajmniej nie jest lepsza.
Nie polecam, jest o wiele więcej lepszych filmów

użytkownik usunięty

Widzę, że autorce tematu zabrakło argumentów i już się tu nie udziela ...

ocenił(a) film na 10
nikola200

jaodają sie "realiow" w polskich debilnych telenowelach, to nie wiedzą , o co chodzi w takich filmach jak Mila...

użytkownik usunięty
riko62

Nietrafione porównanie. Telenowele i filmy takie jak Mila są adresowane do tego samego, bo masowego odbiorcy.

nikola200

każdy ma inny gust. moim zdaniem film ogólnie może być ale ,,dupy nie urywa''.

ocenił(a) film na 8
nikola200

"Jeśli komuś nie podoba się ten film to znaczy, że do niego nie dorósł lub go nie rozumie"... czyli jak sprowadzić ludzi, którzy tego filmu nie lubią, do roli głupców i ignorantów. Czy normalnemu człowiekowi nie może się nie spodobać taki film jak Zielona Mila? Czy jak ktoś ma inne zdanie niż większość z automatu jest głupcem?

ocenił(a) film na 3
gdfhj

"Czy jak ktoś ma inne zdanie niż większość z automatu jest głupcem?"
Tak.

ocenił(a) film na 8
nikola200

Bajka dla dorosłych w takim razie xD

ocenił(a) film na 9
nikola200

Myślę, że jeżeli ten film się komuś nie podoba, to nie dlatego, że go nie rozumie, gdyż uważam, że nie ma w nim nic co mogłoby być niezrozumiałe. Po prostu jest nie w jego guście, bądź nie odpowiada mu ta 'magia', która niestety niszczy wrażenie historii realistycznej. Ogólnie, film jest naprawdę bardzo dobry, tylko nie spodziewałam się w nim odnaleźć choćby odrobiny czarów. :-)

nikola200

To w moim przypadku mamy do czynienia z fenomenem, bo podobał mi się 10 lat temu. Teraz niezbyt.