PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1036944
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

"Zielona mila" to film, ktory korzysta dosłownie z wszystkich technik manipulacji jednostka i nawet
tego nie ukrywa. Wszystko macie wyłożone na tacy,wszystkie zabiegi, ktore służą wylacznie do
ruszenia emocji widzów. Bez ckliwosci ten film nie istnieje, bo ona jest fundamentem tego filmu!

Ktos powie, ze lubi ckliwość w filmach, ze lubi byc manipulowanym. Ludzie! Przeciez cały wic
polega na tym, zeby wzruszyć widza nie za pomocą tandetnych, oklepanych, pretensjonalnych i
naiwnych szablonów, a za pomoca nowatorskich, pozbawionych ckliwosci technik! Bardzo łatwo
jest osiągnąć taki efekt jaki prezentuje "zielona mila" po prostu.

Nie dajmy sie oglupiac twórcom, ktorzy ida na łatwiznę. To jakie kino powstaje w dużej mierze
zależy od nas - widzów. Będziemy latwowierni to jakość filmow bedzie ciagle na tym samym
nijakim poziomie. Bądźmy bardziej wymagająca publicznością!

Na koniec daje pare tytułów, ktore tak jak "zielona mila" epatują ckliwoscia i swoim
pretensjonalnym wydzwiekiem:
"Chłopiec w pasiastej piżamie"
"Pamiętnik"
"Mój przyjaciel Hachiko"
"Siedem dusz"
Itd...

ocenił(a) film na 3

Podpisuję się obiema rękami. Raczej wątpię jednak, że cokolwiek zmienisz tym postem. Ludzie są mało wymagający i niestety nic z tym nie zrobisz.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
riko62

Odezwał się "jaśniak"...

użytkownik usunięty
riko62

Nie śmieszą mnie takie wypowiedzi. Bardzo płytki humor preferujesz.

ocenił(a) film na 10

twoj za to jest bardzo wysoki, ale go nie musisz preferowac

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

w top 100 naliczyłem 12 pozycji, którym mógłbym ewentualnie przypiąć etykietę "ambitny", nie więcej!

Co najmniej 16.

użytkownik usunięty
neo_angin

Nie liczyłem "Ojca chrzestnego" itp :) to jest za bardzo życiowe kino kurde.

Aha. Chłopców też nie?

użytkownik usunięty
neo_angin

Też nie. Dla mnie nie jest to wymagające kino.

Wymagające nie jest synonimem ambitnego.

użytkownik usunięty
neo_angin

Oczywiście, ze nie, ale jest to jeden z moich wymogów, ktory klasyfikuje kino do tego miana.

Aha, ale dla ciebie wiele filmów jest wymagające, a są dosyć puste. Nie muszę podawać przykładów :). Długie ujęcia nie czynią filmu ambitnym.

użytkownik usunięty
neo_angin

Tak, masa filmow jest wymagających jak 90% blockbusterow, ktore nie angażują, dlatego ja musze posiadać ogromne zasoby cierpliwości. Tak, masz racje takie filmy sa dość puste, nawet bardzo :) niemniej jednak za takie prawdziwe wymagające kino uwazam te, ktore skłaniają mnie do refleksji. Długie ujęcia tylko urzeczywistniają obraz i tak jak mówisz - nie czyni to filmu ambitnym.

Nie mówiłem nigdzie, że blockbustery są wymagające, ale treściowo stoją nad sporoą ilością tych wydmuszek którymi się zachwycasz.

użytkownik usunięty
neo_angin

Mógłbyś dać jakis przykład? Tylko proszę nie wyjeżdżaj tu z X-Menami :)

ocenił(a) film na 8

Tak mnie zastanawia... Czy uważasz, że jeżeli ktoś woli od Ojca Chrzestnego Iron Mana, to jest niedojrzały? Mogłem też zadać pytanie, czy jesteś "znafcą" czy nie, ale możesz nie znać tego pojęcia.

użytkownik usunięty
Ryloth

Ja wole IM od ojca...

ocenił(a) film na 8

Ja też, ale nie o to mi chodziło:) Po prostu walczę z mitem, że ktoś, kto woli Iron Mana od Ojca jest niedojrzały albo mniej dojrzały od tego, kto woli na odwrót.

użytkownik usunięty

Koń turyński też "życiowe", co nie?

użytkownik usunięty

Życiowe czyli odnosi sie do prawie każdej dziedziny życia, bardzo uniwersalne kino - o taki wydźwięk wypowiedzi mi chodziło.
Jezeli cos jest tak 'rozległe' to nie moge uznać tego za ambitne, nawet gdy podjeta tematyka zostaje bardzo trafnie przedstawiona i podsumowana. Rozumiem wszystkich, ktorzy mysla inaczej. Przeciez skoro jest to kino tak uniwersalne to kazdy znajdzie cos dla siebie, nie? - oczywiście, ze tak :) tylko, ze wtedy nie moge sprecyzować o czym konkretnie był dany film, o religii, polityce, sporcie, a moze o miłości? Hmmm... Nie widze sensu dalszej dyskusji, przedstawiłem tylko swoj punkt widzenia.

użytkownik usunięty

Dalszej dyskusji? Chodzi Ci o "Konia", czy o "Ojca"? Nie mam zamiaru Ci nic wypominać, czy coś sobie udowadniać - ja nie z tych.

Jakie filmy "ambitne" (według ciebie) są w pierwszej 20?

użytkownik usunięty

Tylko "Lot nad kukułczym gniazdem" :)

użytkownik usunięty

Mam nadzieję, że Persona i Taxi driver znaleźli się na tej liście wśród tych 12 wspaniałych... Poza tym: oglądałeś całą 100?!

użytkownik usunięty

Z 10 filmow nie widziałem. Persona i taxi driver jak najbardziej.

użytkownik usunięty

O "Ojca" oczywiście, to jest chyba jedyny tak dobrze zrealizowany film o wszystkim. Mozna go przypisać do roznych gatunków, a z kinem gangsterskim chyba ma najmniej wspolnego.

użytkownik usunięty

Jedynka to jak dla mnie jak najbardziej film gangsterski. Jest mafia, są strzelaniny (może nie tak efektowne, ale są). Przecież mówi się, że to klasyk gatunku. Dwójka to raczej dramat psychologiczny - tu już jest mało akcji i pełno dialogów, tu jest "gra emocji".

Pomyliłeś Ojca z "Dawno temu w Ameryce".

użytkownik usunięty

Takie pytanko, dlaczego przytoczyleś ten tytuł?

użytkownik usunięty

Bo miałem przyjemność z tobą o tym filmie rozmawiać... Dosyć niedawno... To jedyny film, który wiem, że oglądałeś i jest w miarę "życiowy".

użytkownik usunięty

Zmieniłeś avatar, wybacz nie poznałem.

ocenił(a) film na 9

a ten ranking to jest "ranking ambitnych filmów"? Bo jak nie, to nie wiem dlaczego zakładasz, że pierwsze miejsca powinny okupowac ambitne filmy? Stworzcie sobie taki ranking w jakims elitarnym gronie i nie będziecie mieć, jak to powiadają mlodzi górale, bólu dupy, że jakas zielona czy fioletowa mila jest w pierwszej czy drugiej dziesiątce Będziecie się ekscytować rankingiem i spędzac zimowe wieczory na rozkminianiu fabuły i nowatorskich technik :-)))

kassis

Ale lubimy od czasu do czasu postękiwać z dałnów i tych waszych "arcydzieł."

ocenił(a) film na 9
grzegorz_cholewa

Nad takim trollem jak ty to się nawet stęknąć nie chce.
NKT.

kassis

Troll cię robił dziewczynko. I zapomniał zmarnowanego plemnika spuścić do rzeki.

Pozdrawiam. :D

ocenił(a) film na 8

Jeżeli za "ambitny" przyjmujesz jedynie filmy z tak zwanym "przesłaniem", to się raczej mylisz. Władca Pierścieni to 3 filmy, które zaliczają się do największych arcydzieł w historii, a jakiegoś przesłania nie mają. Za to tylko scenami z tej trylogii można zapełnić TOP 40 najbardziej epickich scen w historii kina i chyba nikt nie zgłaszałby pretensji.

Swoją drogą z której strony "Mój Przyjaciel Hachiko" jest pretensjonalnym filmem? "Siedem Dusz" jak najbardziej, może trochę "Chłopiec w Pasiastej Piżamie" i na pewno Mila, ale Hachiko i Pamiętnik z pretensjonalnością nie mają nic wspólnego.

użytkownik usunięty
neo_angin

Pamiętnik ma bardzo naiwna i ckliwa końcówkę - wieje sztucznością na kilometr.

ocenił(a) film na 9

Ty ludziom nie pisz, co ma im się podobać, bo oni wiedzą najlepiej co im się podoba i Twoje wywody tego nie zmienią. Musisz się z tym pogodzić. Trudno będzie, ale wierzę, że dasz radę :-)

użytkownik usunięty
kassis

Ludzie czasem nawet nie wiedzą, co się im podoba, a co nie. Nawet nie próbują nowych rzeczy, nie eksperymentują, nie sięgają po inne, czasem bardziej wymagające produkcję.

ocenił(a) film na 9

Skoro Zielona Mila jest tak wysoko w rankingu to znaczy, że jednak się ludziom podoba i to bardzo. Co chyba boli autora wątku, skoro wysmarował ten manifest. Tobie chyba też to leży na wątrobie. Sięganie po wymagające produkcje nie koliduje z ogladaniem filmów mniej wymagających i czerpanie z tego przyjemności. Poza tym są gusta i gusta. Niech każdy ogląda, co lubi i nie poucza innych, co jest lepsze dla niego, bo to do niczego nie prowadzi. Filmy które Ty uważasz za arcydzieła, dla kogoś mogą być nudne i nijakie. Nie ma faktów w świecie kina, są tylko opinie i gusta.

użytkownik usunięty
kassis

"Sięganie po wymagające produkcje nie koliduje z oglądaniem filmów mniej wymagających i czerpanie z tego przyjemności." Oglądania badziewia takiego jak Zielona mila, nie sprawia mi przyjemności. Czyli jednak koliduje.

ocenił(a) film na 9

Ale świat nie składa się tylko z Ciebie. Czas najwyższy dorosnąć albo to zauważyć i wyjść z roli pępka świata.
Ten badziew Zielona Mila podoba sie ludziom stokroć bardziej od tego badziewia Stalkera. I to jest chyba powód, który zatruwa Ci życie i zmusza do siedzenia na forum badziewiastego filmu :-) :-) :-)

użytkownik usunięty
kassis

Ble... Ble... Ble...

ocenił(a) film na 9

riposta jak brzytwa, auć! :-)

użytkownik usunięty
kassis

Nie wiedziałem, że jesteś taka wrażliwa, sry.

ocenił(a) film na 9

Na krzywdę ludzką zawsze jestem! Dlatego obiecuję już się nie śmiać z Ciebie.

ocenił(a) film na 8
kassis

No właśnie, ja to mu cały czas na forum Czasu Apokalipsy próbuję wytłumaczyć, ale jak sam/sama widzisz, nie jest to możliwe. On uważa, że jak komuś nie spodobał się Czas to już jest niedojrzały. Albo ktoś, kto woli od Czasu obejrzeć Iron Mana, to ma gorszy gust od tego, kto woli na odwrót. Ile razy ja mu tłumaczyłem, że nie ma czegoś takiego jak "lepszy gust" i "dojrzałości" określanej na podstawie doboru repertuaru...

ocenił(a) film na 9
Ryloth

Dojrzeje, to mu przejdzie to ciśnienie. Jak nie to mu żyłka pęknie i będzie spokój ;-)