PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037035
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Dwa dramaty.
Dwa filmy, które w rankingu łapią się w TOP 10.
Ale który lepszy?

"Zielonej mili" nie widziałem ale dziś się to zmieni.
I tak się zastanawiam jak wypada w porównaniu do genialnego "Skazani na Shawshank", którego oceniam na 10/10.

Kacper_1984

Wg mnie minimalnie lepszy film to Zielona mila ale Skazani na Shawshank jest też bardzo dobry

ocenił(a) film na 10
Kacper_1984

Filmy ciezko porownac. Oba sa swietne kazdy na swoj sposob. W mili jest wiecej dramatyzmu i jest bardziej wzruszajacy. Na pewno nie pozalujesz ze obejzales mimo ze to 3 godziny

ocenił(a) film na 10
hajtaler

Gdybym miała wybierac pomiędzy tymi dwoma filmami wybrałabym bez wątpienia zieloną mile . jak dotąd to chyba najlepszy film jaki obejrzałam. bardzo wzruszający , a takie właśnie lubie . Naprawdę polecam.

pancakee

Jeśli lubisz wzruszające to odwiedź mój profil. Znajdziesz tam ponad 30, które mnie osobiście wzruszyły (mniej lub bardziej).

ocenił(a) film na 10
pancakee

Zgadzam się, Zielona Mila, choć nie mogę za bardzo stwierdzić opini bo nie obejrzałam " Skazani .. " Dziś o 21;20 Zielona Mila TVP, obejrzyjcie.

ocenił(a) film na 9
Collision

skoro nie widziałaś, to czemu mówisz, że zielona mila? ja się wyłamię i powiem że "skazani na shawshank".

ocenił(a) film na 10
Kacper_1984

Oba filmy lubię i oceniłam je tak samo, oba wyszły spod ręki Darabonta - ale bezapelacyjnie wolę "Skazanych na Shawshank". "Skazani..." to film, który dotyka stref psychiki człowieka, jego nadziei, zachowania godności - i jest przede wszystkim realistyczny (zarzuca mu się nierealistyczne zakończenie, ale dla mnie to banał). W "Zielonej Mili" trochę mi nie gra ten wątek fantasy, ale ponieważ dostarcza tylu wzruszeń i uniwersalnych prawd, mogę wybaczyć to małe "uchybienie" :)

Podsumowując: "Skazani..." są wg mnie lepsi :)

ocenił(a) film na 10
buszasz

ja stawiam na zielona mile zasłużone wysokie 5 miejsce

szołszenk też bardzo dobry ale raczej nie powiedział bym że to najlepszy film świata

ocenił(a) film na 10
Kacper_1984

Dla mnie zdecydowanie Skazani na Shawshank to najlepszy film jaki widziałem w życiu, więc moja decyzja nie może być inna niż Skazani.

Kacper_1984

Przepaść... widze przepaść... pomiędzy filmami z tematu.

10 - Skazani na Shawshank
8 - Zielona mila

I żeby nie pozostawiać luki podam tytuł na 9 gwiazdek - Więzień nienawiści.

Tak ja to widze...
A inni "kinomaniacy" ? :)

ocenił(a) film na 9
Kacper_1984

trudno porównać te dwa filmy .Oba to dobrze nakręcone adaptacje powieści Stephena Kinga ale jak by ktoś mnie zapytał który z tych dwóch filmów chciał bym obejrzeć kolejny raz powiedzial bym skazanych na shawshank

ocenił(a) film na 8
Kacper_1984

Mi oba tak samo się podobają ,dałam im taką samą ocenę :)

pati1109

Ładne zdjęcie ;)

użytkownik usunięty
Kacper_1984

Oba filmy to dramaty, obie historie na podstawie prozy jednego pisarza (Stephena Kinga), zrobione przez tego samego reżysera (Franka Darabonta), lecz moim zdaniem w tej walce zdecydowanie wygrywa Shawshank!! Zielona mila też genialna, ale mimo wszystko...

ocenił(a) film na 6
Kacper_1984

Żaden z nich nie zasługuje na TOP10, a tym bardziej na miano arcydzieła (10/10)

kubatarnowski

Skazani lepsi, a Zielona Mila IMHO nie tylko nie zasługuje na TOP 10, ale i na TOP 50 również.

kubatarnowski

Według Ciebie...

ocenił(a) film na 9
Kacper_1984

lepszy wg kogo? ile ludzi, tyle opinii. Ja zdecydowanie wole Skazanych. Mila trąci troche a nawet wiecej melodramatem, aczkolwiek tez ja b. lubie :-)

Kacper_1984

Moim skromnym zdaniem Zielona Mila, bardziej mnie zachwyciła pod każdym względem. Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 8
Kacper_1984

Ten pierwszy zdecydowanie lepszy.

Skazani na Shawshank - 9,5/10
Zielona Mila - 7,5-8/10

Skazani mnie wzruszyli, Mila nie wywołała żadnych głębszych emocji.
Skazanych obejrzałabym jeszcze raz, Milę raczej nieprędko.