Dwa dramaty.
Dwa filmy, które w rankingu łapią się w TOP 10.
Ale który lepszy?
"Zielonej mili" nie widziałem ale dziś się to zmieni.
I tak się zastanawiam jak wypada w porównaniu do genialnego "Skazani na Shawshank", którego oceniam na 10/10.
Filmy ciezko porownac. Oba sa swietne kazdy na swoj sposob. W mili jest wiecej dramatyzmu i jest bardziej wzruszajacy. Na pewno nie pozalujesz ze obejzales mimo ze to 3 godziny
Gdybym miała wybierac pomiędzy tymi dwoma filmami wybrałabym bez wątpienia zieloną mile . jak dotąd to chyba najlepszy film jaki obejrzałam. bardzo wzruszający , a takie właśnie lubie . Naprawdę polecam.
Jeśli lubisz wzruszające to odwiedź mój profil. Znajdziesz tam ponad 30, które mnie osobiście wzruszyły (mniej lub bardziej).
Zgadzam się, Zielona Mila, choć nie mogę za bardzo stwierdzić opini bo nie obejrzałam " Skazani .. " Dziś o 21;20 Zielona Mila TVP, obejrzyjcie.
skoro nie widziałaś, to czemu mówisz, że zielona mila? ja się wyłamię i powiem że "skazani na shawshank".
Oba filmy lubię i oceniłam je tak samo, oba wyszły spod ręki Darabonta - ale bezapelacyjnie wolę "Skazanych na Shawshank". "Skazani..." to film, który dotyka stref psychiki człowieka, jego nadziei, zachowania godności - i jest przede wszystkim realistyczny (zarzuca mu się nierealistyczne zakończenie, ale dla mnie to banał). W "Zielonej Mili" trochę mi nie gra ten wątek fantasy, ale ponieważ dostarcza tylu wzruszeń i uniwersalnych prawd, mogę wybaczyć to małe "uchybienie" :)
Podsumowując: "Skazani..." są wg mnie lepsi :)
ja stawiam na zielona mile zasłużone wysokie 5 miejsce
szołszenk też bardzo dobry ale raczej nie powiedział bym że to najlepszy film świata
Dla mnie zdecydowanie Skazani na Shawshank to najlepszy film jaki widziałem w życiu, więc moja decyzja nie może być inna niż Skazani.
Przepaść... widze przepaść... pomiędzy filmami z tematu.
10 - Skazani na Shawshank
8 - Zielona mila
I żeby nie pozostawiać luki podam tytuł na 9 gwiazdek - Więzień nienawiści.
Tak ja to widze...
A inni "kinomaniacy" ? :)
trudno porównać te dwa filmy .Oba to dobrze nakręcone adaptacje powieści Stephena Kinga ale jak by ktoś mnie zapytał który z tych dwóch filmów chciał bym obejrzeć kolejny raz powiedzial bym skazanych na shawshank
Oba filmy to dramaty, obie historie na podstawie prozy jednego pisarza (Stephena Kinga), zrobione przez tego samego reżysera (Franka Darabonta), lecz moim zdaniem w tej walce zdecydowanie wygrywa Shawshank!! Zielona mila też genialna, ale mimo wszystko...
lepszy wg kogo? ile ludzi, tyle opinii. Ja zdecydowanie wole Skazanych. Mila trąci troche a nawet wiecej melodramatem, aczkolwiek tez ja b. lubie :-)