PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037191
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Jestem jedną z osób, która oglądnęła ten film (jakieś 6-7 lat temu) pod wpływem świetnych recenzji w mediach, od znajomych itd... ale wdg mnie ktoś tak kiedyś powiedział i utarło się, że jak mówisz inaczej to od razu jesteś bluźniercą, nie znasz się i w ogóleś frajer;]
Tak czy inaczej, zamiast dzieła sztuki zobaczyłem film, którego największym plusem był Sam Rockwell, który zagrał genialnie. Możliwe, że ocena 5/10 jest może troszkę za mała (w porównaniu z tym jak oceniam inne filmy), ale pewnie byłaby większa gdyby ten film nie był tak znany i popularny. Wtedy usiadłbym do kolejnego "jakiegoś" filmu i po seansie uznałbym, że był nawet całkiem niezły.
Oglądam sporo filmów (średnio ok. 4-5 na tydzień), z przeróżnych klimatów, działów i koncepcji. Zazwyczaj ok. 2 jest lepszych od Zielonej Mili... Zresztą oglądnąłem ten film jeszcze 2 razy później, szukając czegoś, czego może nie zauważyłem.. nie znalazłem :) Znalazłem dopiero w książce, któa rzeczywiście była genialna (polecam!), tylko trochę kiepsko się ją czytało, wiedząc jak się to wszystko mniej więcej toczy ;/