PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1036939
7,0 81 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Nie zrozumcie mnie źle. Film jest dosyć dobry. Mocne sceny ukazujące egzekucje, przyzwoita gra aktorska (choć też nie jakaś wybitna) . Ale ten film po prostu nie zasługuje na to żeby być aż tak wysoko chyba w żadnym rankingu. Z jednej strony mamy realistyczną opowieść pełną brutalnych, dosadnych scen a z drugiej…. owady wylatuje z ust tego Afro-amerykanina, sympatyczną mysz paradującą po ekranie i tak dalej. W tym film powstaje właśnie taki dysonans, zgrzyt na tej zasadzie, że z jednej strony mamy coś, co jest mocno ukorzenione w rzeczywistości, przedstawiające ją, próbujące ją opisać, a z drugiej elementy fantastyczne, bajkowe, które psują tą realistyczną część, przez co nie możemy później traktować jej na serio. Ponadto sceny takie jak z tymi owadami są po prostu głupie. Jeżeli komuś się ta scena rzeczywiście podobało to świadczy tylko i wyłącznie o tym, że ma bardzo kiepski, wypaczony gust. Takich scen jest oczywiście więcej, to jest tylko jeden przykład. A ponieważ film poniekąd jest właśnie taką wypadkową poszczególnych jego sceny, nawet, jeżeli inne jego scenę, dialogi między bohaterami, możemy uznać za bardzo dobrze, to i tak średnia wyjdzie nam gdzieś pomiędzy.

Tak trochę najeżdżam teraz na fantastykę (którą tak naprawdę bardzo lubię)-Ale fantastyka w dramacie? Na serio? Nie wszystko można udanie połączyć i ten film jest tego znakomitym przykładem. Co innego jakby te elementy fantastyczne miały symbolizować coś, gdyby byłyby metaforyczne.

Może być np. dobry dramat osadzony w przyszłości. Mam namyśli teraz dobre kino Sc-fi. Ale w takim filmie osadzonym w przyszłości albo chociażby w innych uniwersum, w którym rządzą inne prawa etc, takie rzeczy są do przyjęcia. Ale nie w czymś, co ma być mniej lub bardziej dokładnym odzwierciedleniem rzeczywistości.

Więc zwykły dramat taki, jakim jest Zielona mila? Gdyby okroić Zieloną Milę z wszystkiego, co jest nadprzyrodzone byłby to znacznie lepszy film. Również gdyby zrobić z niego po prostu bajkę, czyli odjąć to wszystko, co jest zbyt zbliżone do rzeczywistości.

Pozdrawiam,

ocenił(a) film na 10
DZreed

to ja ci powiem , nie napisales o jednym , to jest film z "tekstem" ci co wiedza to wiedza , a ci co nie wiedza to sie nigdy nie dowiedza

ocenił(a) film na 6
riko62

Nie zgodzę się z tobą. "Najgłębsze treści" najmądrzejszy przekaz, trzeba umieć jeszcze dobrze przekazać i pokazać. Jak można patrzeć na tą głębie poważnie, skoro zaraz z ekranu wyskakuje na nas coś fantastycznego (głupiego) To nie idzie dobrze w parze. To na podobnej zasadzie jak jest w literaturze. Taka nagrodę nobla nie dostają z reguły pisarze, autorzy którzy wymyślają sobie hipotetyczne problemy, lecz ci którzy piszą o czymś rzeczywistym, prawdziwym. Np. o tym co ich doświadczyło w życiu.

Tam są takie teksty, że gały wychodzą z orbit ;)

ocenił(a) film na 10
DZreed

to jest film z "tekstem" , i tyle na ten temat

ocenił(a) film na 10
DZreed

E tam przesadzasz. Mi się ten film bardzo podoba i naprawdę mocno Ci przeszkadza to, że John potrafił uzdrawiac ludzi? A poza tym filmie o to chodzi. Niewinnego człowieka oskarżono o morderswo, który posiada nad przyrodzone zdolności, a tak naprawdę zbrodnie popełnił ktoś inny ;P

ocenił(a) film na 10
DZreed

mnie to zupełnie nie przeszkadzało. A ciekawy przypadek Benjamina Buttona? Fantastyka połączona z dramatem i film świetny. Co do tego czy film zasługuje na dane miejsce czy nie to Twoja subiektywna opinia. A to, że zajmuje 5 miejsce w rankingu jest obiektywną rzeczą, sumą wszystkich ocen widzów. Także możesz się z tym nie zgadzać jako jednostka, ale to dzięki większości ludzi film znajduje się na danym miejscu a nie innym.

ocenił(a) film na 10
lvleskalina

no przepraszam, czwarte!

ocenił(a) film na 7
DZreed

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z faktu, iż ZM jest ekranizacją dzieła S. Kinga. W związku z tym wszelkie zarzuty, wysuwane między innymi przez Ciebie, dotykające tematyki fabuły etc są po prostu pozbawione sensu:)

Zasłużona 9 ode mnie

Pozdrawiam