PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1033293
7,1 79 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Zacznę w sposób kurtularny, gdyż nie chcę byście donosili i konfidentowali na mnie :).
Uważam, że ten film to jest porażka kinematografii, TAKIEgo tragicznego filmu ze świecą szukac w czeluściach Charona.

Argumenty :
1. Zacznijmy od głównego bohatera. Ten duży murzyn jest za duży, stanowczo za duży. Nie ma takiego wielkiego człowieka na świecie i nigdy nie było, moim zdaniem dawanie tego do filmu robi z dramatu jakies Sience-fiction. Podsumowując : NIEREALNE

2. Krzesła Elektryczne? CO ZA BZDURA! W stanach nigdy nie było krzeseł elektrycznych! zakłamanie totalne! Podsumowując : ZAKŁAMANAIE PRAWDY HISTORYCZNEJ

3. Nie można za pomocą dłoni uleczyc z choroby prostaty! Podsumowanie : Wiedza medyczna na poziomie 0

paciek

idź do książek dobrze?

haha

(dzieciak)

użytkownik usunięty
butcher_5

Posty misia to czysta prowokacja/trolling , a wt sie na to nabraliście jak głupcy,nie wime po co w ogóle tyle odpowiedzi w temacie.

a Ty Melmaw,fajnie się skompromitowałeś z tym komputerowo zrobionym murzynem ;]

ocenił(a) film na 9
butcher_5

żałosna prowokacja... czego to ludzie nie wymyślą, żeby zostali dostrzeżeni w tłumie...

paciek

Film nie jest dla każdego , jest w nim dużo tajemnic :) pokazuje że życie nie jest czarno białe i potrafi być okrutne ,pokazuje również jak ludzie mogą być okrutni ,nie chodzi o skazywanych ludzi którzy są winni. Napewno nie jest beznadziejny ,nie jest po prostu dla każdego.

kamciaxxddd

I przede wszystkim to film na podstawie książki halo ,książki. To nie jest film na faktach ,taka była książka nie każdemu może odpowiadać

butcher_5

Hehe,chciałeś zacząć kulturalny ale chyba coś ci nie wyszło;P
mi sie ten fim podoba bardzo.!
i współczuje jak nie które osoby.

A co do argumentów to są smieszne.!

butcher_5

A czy nie pomyślałeś że to nie miała być realistyczna historia?

ocenił(a) film na 9
butcher_5

albo kretyn albo prowokator, przyznaj się!!!

Witek_Dlugosz

rowniez uwazam, ze ten film to tani wyciskacz lez. Dodam tez, ze wkurzaja mnie naciagane sceny, ktore maja niby wzruszyc. Poza tym wszystko zrobione tak zeby bylo jak najlepiej dla widza: Murzyn sam chce umrzec, chyba po to tylko zeby wszystko bylo w porzadku i nikt juz sie nim nie martwil. Straznik Percy "dostarcza" reszcie takich argumentow na siebie, aby dac sie szantazowac bez problemu. Wszystko grubymi nicmi szyte! Dalej te sceny Sci-Fi. Jesli to mialoby mi dac domyslenia i wzruszyc to nie moze byc pomieszana fikcja z rzeczywistoscia! Ludzie!! Murzyn infantylny jakby zatrzymal sie na poziomie 5 latka..haha Tragedia, dlugo jeszcze by tu wymieniac, ale szkoda pradu.. Mis popieram Twoje zdanie i nie przejmuj sie bo polska spolecznosc to w duzej mierze ciemna masa wystarczy spojrzec na wyniki ostatnich wyborow parlamentarnych...hehe

ocenił(a) film na 10
Waski_7

Można było się domyślić, że wypowiada się pan zakochany w Kaczyńskich i PiS(s)ie. Ciemna masa to tacy ludzie jak ty. Skoro oceniasz Poranek Kojota jako arcydzieło i wiele innych, filmów, które nie mają prawa dostać oceny powyżej 8.

grabarz91

I tu sie mylisz bracie.. Skad nagle z tym PISem czlowieku?? Pis wcale do mnie nie przemawia, ale PO?? to juz w ogole porazka, za chwile bedzie na rowni z SLD, Tusk powinien pozegnac sie ze scena polityczna juz dawno razem z Krzakiem. Ale nie o tym chcialem.. Po pierwsze primo nie jestem kinomanem, ale film Zielona Mila jest wedlug mnie przereklamowany... nie zrobil na mnie zadnego wrazenia. Za dlugi, nudny, nierealny! Dlugo by wiliczac. Natomiast Poranek dostal dyche bo sprawil mi wiele radosci. Film nie zawsze musi cos wnosic jakbys chcial zauwazyc. Ciemna masa? Czlowieku o czym ty do mnie rozmawiasz?? Nie utozsamiam sie z takimi ludzmi jak ty, wiec z ciemniakami nie mam nawet za wiele do czynienia:) pozdro

butcher_5

Miśku, ten film może Ci się nie podobać, nikt Tobie tego nie zabrania. Jedyne czego można się czepiać Twoich argumentów, które najprościej ujmując pokazują głupotę.

AD1: Głównym bohaterem "Zielonej Mili" jest Paul Edgecombe(naczelny klawisz), a nie John Coffey(wspomniany przez Ciebie murzyn). W książce(polecam bardzo ;D) Coffey był największym człowiekiem jakiego widział bohater i w filmie postarali się o to by więzień był ogromny. Według mnie Micheal Clarke Duncan świetnie zagrał Coffeya, który sam ma niecałe 2 metry, a w kinematografi powiększenie kogoś to łatwizna. Jeśli nie wierzysz, że jest taki duży to obczaj inne filmy z nim(polecam Armageddon i Jak ugryźć 10 milionów - ale to z innej beczki)

AD2: Krzesło elektryczne jest jedną z metod stosowania kar śmierci w poszczególnych stanach USA. W końcu King jest amerykaninem i napewno uczył się historii jak i wie, że istniały "stare iskrówy". Lekkim dowodem na istnienie krzeseł było pokazanie takiego mebelka w serialu "Prison Brake"(Lincoln Burrows miał się na nim usmażyć).

AD3: To była infekcja dróg moczowych, faktycznie dłońmi nie można tego uzdrowić, ale King wykreował taką postać, która była w stanie dokonać takiego cudu. Wiadomo przecież, że powieści autora "Zielonej Mili" nie są do końca realistyczne.

Nie powinieneś innych ludzi wyzywać i obrażać za to, że starają Tobie zwrócić uwagę na bezsens w Twoich argumentach. To świadczy o Twojej inteligencji. Z Twoich komentarzy wnioskuje, że jesteś młodocianem ponieważ upartość do swoich racji to jedna z cech tego wieku(wiem bo sam tak miewam). Czytając tylko jednego autora(w Twoim wypadku Ludluma) nie można wynosić pochopnych wniosków na dany temat(jak to u niektórych czytelników Dana Browna). Trzeba swoją wiedze czerpać z wielu źródeł.

użytkownik usunięty
butcher_5

Gratuluje udanej prowokacji :P

p.s. swoją drogą myślałem, że ludzie nie są aż tacy głupi żeby się tak nabrać ale z tego co widzę to są...

pp.s. gratuluje jeszcze pokazania tej głupoty :p warto było...

do Panów i Pań wszystkowiedzących: zastanówcie się czy nie robicie z siebie idiotów (możecie przyczepiać się do tego postu, może do składni, może do interpunkcji:P nie będzie mi to przeszkadzało:P w końcu kto by się przejmował ludźmi, którzy nie wiedzą nawet co to ironia)

GRATLULUJĘ!

Brawa, tort urodzinowy ze świeczkami i stos prezentów!!!

Pierwsza osoba, która napisała to o co mi chodziło. Dobrze, że tacy ludzie jeszcze istnieją!!!

A teraz dla reszty ciuli. JESTEŚCIE FRAJERAMI, zastanówcie się kurde czy jestem takim idiotą by nie wyczuc, że to dotknięcie dłoniom to były czary loooool, a to krzesło to też żal, przeciez wiadomo, że krzesło było w USA. HAHHA a najlpesze jest to,że znajdą się tacy idioci, którzy jeszcze będą mi tłumaczyc i dawac argumenty.

LUDZIE, jak to możliwie, że ktoś taki by w ogóle istniał hahaha.

P.S Zielona Mila to film niezły :).

Pozdrawiam wszystkich frajerów :)

użytkownik usunięty
butcher_5

Jestem frajerką? To dziękuję uprzejmie...

Ja widzę, że te temat miał posłużyć jego założycielowi upokorzeniu jak największej ilości osób. Miałeś na celu prowokację? Może, ale suma-sumarum dążyłeś do tego aby każdego nazwać tu FRAJEREM.

Szczerze to sama dałam się nabrać, to fakt, ale po dwóch własnych postach i tym jaką odpowiedź dostałam dałam sobie spokój, bo po co mam wysłuchiwać jak ktoś od dzieciaków będzie mi wyrzucał...

Genialne! Po prostu fenomenalne! Brak mi słów na tą przebiegłą prowokację.

Z uszanowaniem.

ocenił(a) film na 7
butcher_5

Po pierwsze film nie musi być realny. Poza tym to o to chodziło, że on miał dar leczenia ludzi i to wszystko go męczyło dlatego nie chciał już żyć.