PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1036869
7,0 81 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Za pierwszym "Zielona mila" spodobała mi się. Po paru latach i ponownym obejrzeniu jestem jednak rozczarowany. Chyba się starzeję.

Wyraźny podział na super dobrych i super złych. Ta dziecięca naiwność Coffeya była irytująca. Tak samo okrutnie zły Percy i Bill. Brakowało jakiś szarych postaci, albo pokazania bohaterów od drugiej strony. Paul, pozostali strażnicy i reszta więźniów to wręcz uosobienie przyjaźni.

Sama postać Coffeya naciągana. Wiadomo. Dobry murzyn niewinnie skazany na śmierć. Do tego jest nowym wcieleniem Chrystusa, czyni cuda, leczy ludzi, karze grzeszników. Przerażony złem tego świata postanawia umrzeć. Kicz!

Elementy fantastyczne. Tego już nie mogę ścierpieć. Film by się bronił gdyby lecznicze zdolności Coffeya pokazać jakoś subtelniej. Na przykład gdyby leczył samym dotykiem. Zamiast tego dostaliśmy wysysanie chorób i wypuszczanie ich w postaci much czy co to w ogóle było.

Wymuszanie emocji. Strasznie ckliwe sceny. Miałem wrażenie, że reżyser mówi: "Patrzcie jak on cierpi. Jest taki niewinny, a musi umrzeć! Teraz wszyscy płaczmy!" Było to wręcz nachalne.

Aktorsko, muzycznie, scenariuszowo również bez rewelacji. Nic nowego Hanks nie pokazał. Duncan robił tylko te płaczliwe miny. Broni się Rockwell i aktor grającego Percy'ego. Wielkie role to jednak też nie były.

Jak widać po mnie gust potrafi się zmienić z czasem. Nie mówię, że "Zielona mila" jest złym filmem, ale... dobrym też nie jest.

ocenił(a) film na 3
kaioken26

Zaraz zostaniesz zwyzywany od trolli :) Dla mnie z tego dramatu czasami wychodziła nawet komedia.

ocenił(a) film na 3
jankotelegazeta23

Elementy komediowe były. Zwłaszcza te miny Duncana jak robił te swoje egzorcyzmy ;)

ocenił(a) film na 5
jankotelegazeta23

Nie zostanie zwyzywany od trolli, bo uzasadnił swoją ocenę. Twoja jedynka nie jest uzasadniona.

ocenił(a) film na 3
zasada22

Podpisuję się pod tym co napisał kolega. I jak w innym temacie pisałem te pretensjonalne ckliwizny i patos są dla mnie nie do przyjęcia.

ocenił(a) film na 10
kaioken26

mila to nie jest film dla twardoglowych tepych ogladaczy polskich debilny telenowel, wracajcie do klany dzisiaj nowy odcinek , ty nie piszcie bzdetow

ocenił(a) film na 4
kaioken26

dokładnie tak. Film jest zrobiony na hollywoodzka modłę. Prosty podział na dobrych i złych , parę ckliwych scen i wszędobylski patos.

ocenił(a) film na 9
kaioken26

za pierwszym razem ci sie spodobał ponieważ nie odwiedzałeś tego forum i nie wiedziałeś wtedy jaki to przereklamowany, czyż nie?

ocenił(a) film na 3
ApolloCreed_

Nie. Po prostu byłem młodszy i nie oglądałem wtedy tak wielu filmów jak teraz. Za dzieciaka "Zielona mila" robiła na mnie wrażenie. Po obejrzeniu tylu filmów można z łatwością wychwycić proste zagrania mające wywołać płacz, których tu nie brakuje. Z "przereklamowanych" zdecydowanie wolę Shawshank Redemption, które aż tak "przereklamowane" nie jest.