PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037035
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Temu tytułowi dałem ocenę 9/10, chociaż oglądając go pierwszy raz miałem inne odczucia i oceniłbym go o wiele wyżej, jednak... oglądałem go kilka miesięcy temu i po dłuższym zastanowieniu się, film nie jest wcale "arcydziełem". Fabuła była dobrze ze sobą powiązana, gra tego podstępnego Douga na pewno denerwowała widzów, jednak było to zamierzone i dawała swoją cegiełkę do końcowych wydarzeń i odczuć. Jak już ktoś wcześniej wspominał - niepotrzebna była ta fantastyka, na prawdę nie można było tego zrealizować inaczej, tylko jakieś latające robale? W większej mierze, dzięki temu ocena jest taka, a nie inna.

Szczerze mówiąc, po całym seansie płakałem, lecz po dłuższej analizie, w filmie można znaleźć tych kilka wad. ;)

użytkownik usunięty
NexaT

Z tą czarną chmurą owadów to zażalenia do Kinga, bo film jest na podstawie jego książki. Aczkolwiek zgadzam się, że film ma wady.

ocenił(a) film na 5

Zażalenia do Darabonta, bo to on się zdecydował na nakręcenie tego filmu (nikt mu przecież nie kazał), poza tym takie głupotki mógł pozmieniać (Kubrick nakręcił Lśnienie dokonując wielu zmian w odniesieniu do pierwowzoru, czyli jednak się da).

użytkownik usunięty
gowniarz_wyniosly

Niby racja. Ale te "głupotki" mają znaczenie w filmie. Z drugiej strony nakręcenie tego filmu w obecnej wersji wyszło mu na dobre.

ocenił(a) film na 10
NexaT

człowieku !!! okreslenie "arcydzielo" to """"""arcydzielo""""" jakiegos durnia z tego serwisu , w pijanym zwidzie nawymyslał od arcydziel , superfilmow i innych bzdetnych kategorii. Ten film nie jest zadnym arcydzielem , juz chyba setny raz to tlumacze a co chwila znajduje sie jakis , ktory nie potrafi zrozumiec tej durnego filmwebowejgo rankingu

ocenił(a) film na 8
riko62

Gdzie ja napisałem, że ten film jest arcydziełem?

Weź ochłoń i pisz mniej chaotycznie. (jak Ci coś nie pasuje, to w ogóle się nie udzielaj)

ocenił(a) film na 10
NexaT

napisalem tylko co mysle o tym filmwebowym rankingu , przez ktory jest tyle sporow , i obawiam sie ze to nie mialo byc do ciebie , sorki pomylilem okienka musze ochlonąc , ok