PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95265}

Zus i Zo

Zus & zo
2001
5,6 65  ocen
5,6 10 1 65
Zus i Zo
powrót do forum filmu Zus i Zo

Holenderski kandydat do Oscara to bardzo ciepła, choć nie pozbawiona ironii komedia o rodzinie i rodzinnych konfliktach. Niespodziewana wiadomość o rychłym ślubie brata do niedawna szczęśliwego geja burzy spokój trzech sióstr. W całym tym zamieszaniu na wierzch wyjdą skrywane tajemnice, małe i wielkie smutki, do których nawet przed samym sobą nikt się nie przyznawał, a siły nabiorą marzenia.
Choć postaci potrafią zachować się po chamsku, mamy kilka dramatów, jest to w gruncie rzeczy bardzo ciepła rodzinna opowieść. Bohaterów trudno nie lubić i optymistyczne zakończenie staje się balsamem dla widzów i rodzajem spokojnego katharsis. Bowiem daje widzom nadzieję, że każdy rodzinny problem można rozwiązać, jeśli tylko porzuci się fałszywe maski.
Polecam.

ocenił(a) film na 10
torne

Zgadzam się. Ponadto wielkie wrażenie robi w tej historii to, jak członkowie rodziny (zwłaszcza trzy siostry) potrafią sobie wybaczać, choć nie zapominać... W sumie trudno stwierdzić, czy to film "postępowy" (BARDZO liberalne podejście do seksu), czy "konserwatywny" (rodzina ponad wszystko!) i... Dobrze, że ciężko stwierdzić, takie filmy są najlepsze :) I czemu mam wrażenie, że te 15 lat temu taki film mógł powstać tylko w Holandii?

PS Fajnie na takie starożytne komentarze odpowiadać, czuję się prawie jak Indiana Jones :)

ocenił(a) film na 7
Sqrchybyk

ło matko, nawet nie pamiętałem, że kiedyś ten film widziałem

ocenił(a) film na 10
torne

Ja za to długo go nie zapomnę :)