Postanowiłem założyć zbiorczy temat z moimi starymi tytułami, które nadal nie zostały odnalezione. Może się uda.
1) Szukałem tego filmu wiele razy, ale nadal cisza. Oglądąłem między 1999 a 2002 r. Niestety level hard - mógł to być równie dobrze odcinek serialu. Na 95% polski, bo pamiętam polskie głosy. Chłopiec (około 10-letni) chciał pochować psa o imieniu Szatan i chyba zrobił dla niego jakiś prowizoryczny grób z ziemi, na którym było napisane to imię. Ksiądz powiedział mu, że nie może być na takim grobie napisane Szatan, a chłopiec tłumaczył, że to imię jego psa. Pamiętam, że na tym "nagrobku" było napisane "Szatan" i to wyraźnie. Nie jest to czechosłowacki film "Na skraju lasu" z lat 70. , chociaż pojawił się tam pies o imieniu Czart :-) Nie ma jednak tej sceny. Nie jest to również polski film "Jutro będzie niebo" (2001).
2) Był to serial albo film. Myślę, że anglojęzyczny z lat 90. albo wczesne 2000-2002. Oglądałem go prawdopodobnie na Minimax. Dodam, że nie jest to żadne "Życie Pi" ani "Droga do Ottawy", odpada też "Chłopiec z dżungli". To było prawdopodobnie amerykańskie kino w stylu "Mała Księżniczka" w wersji niszowej. Jest to historia hinduskiego chłopca mieszkającego w Indiach - pamiętam, że nie wyznawał hinduizmu, tylko modlił się do Jezusa Chrystusa (w kościele stała duża figurka Chrystusa, a on zmawiał dość długą modlitwę). Film oczywiście w kolorze, nie czarno-biały. Niestety nic więcej nie pamiętam, ale może ktoś skojarzy.
3) Szukam polskiego filmu lub spektaklu telewizyjnego z lat 70. albo 80. - na pewno w kolorze Pamiętam jedynie scenę, w której ktoś ze służby mówi do drugiego: "Ubieraj pana" i była scena, jak ten służący pomaga ubierać jakiegoś arystokratę. Scena miała w miejsce w jakiejś sypialni. Klimaty takie jak "Lalka" albo "Rodzina Połanieckich".
4) Był to film albo odcinek serialu z lat 80. albo 90. Raczej amerykański. Na początku jakiemuś facetowi śnił się koszmar, w którym ugryzł go wąż. Opowiada ten sen swojej żonie lub dziewczynie, ale potem okazuje się, że jednak to była jakby prawda. Podnosi koszulę, a tam na wysokości jakby biodra ma ślad po ugryzieniu węża.
5) Szukam filmu/odcinka serialu o więzieniu albo jednostce wojskowej. Made in USA na pewno. Zaczyna się od tego, że dwóch facetów znajduje się we wspomnianym miejscu. Okrutny gość (klawisz albo jakiś oficer?) mówi do jednego z nich: "Ty możesz wracać do domu, jesteś wolny", więc ten (prawdopodobnie był to wysoki blondyn) odchodzi. Wtedy strażnik zdradziecko strzela mu w plecy. Mówi wtedy do drugiego więźnia( chyba nawet pochylającego się nad zwłokami kolegi): "Ty się pomęczysz" (ten cytat na 100% tak wybrzmiał). Oglądane wieki temu między 1999 a 2002, prawdopodobnie na Polsacie.
Jeśli chodzi o watek nr 3. to kojarzy mi się to ze spektaklem/filmem "Pałac" na podstawie prozy W. Myśliwskiego. Sprawdź ten trop.
Informacja od użytkownika TEDDY_K2 : "jeśli chodzi o psa o tym imieniu to na 99 % będzie to jeden z odcinków serialu ,,Plebania,, choć sam tego nigdy nie oglądałem, ja w ogóle seriali nie bardzo, ale tyle ustaliłem," - być może to jest jakoś pomocne, ale pewnie i tak mało szczegółów.
Szkoda że nie pamiętasz kto grał w tych filmach... Jeśli podoba się tobie historia, to sprawdzasz kto napisał scenariusz. Jeśli spodobała się tobie jakaś dziewczyna/kobieta na ekranie, to na telegazecie/tv guide sprawdzasz obsadę... itd.itp.
Ad.(4) ... Polecam obejrzenie filmu z Wil Wheatonem "Klątwa", a może przypomni się tobie tytuł lub aktor ?
Strefa mroku - https://www.filmweb.pl/search#/all?query=twilight%20zone ; Granice wyobraźni: Prawda czy fikcja? - https://www.filmweb.pl/serial/Granice+wyobra%C5%BAni%3A+Prawda+czy+fikcja-1997-1 30419 ; Opowieści z krypty - https://www.filmweb.pl/search#/all?query=opowie%C5%9Bci%20z%20krypty ... Właściwie każdy z twoich opisów pasuje do tych amerykańskich seriali z dreszczykiem grozy
Wiem, dlatego praktycznie nie do znalezienia. Może kiedyś przypadkiem natrafię. Ale dzięki za wszystkie propozycje.
5) byłaby jak coś ze "Skazanych na Shawshank" ale tam chyba było że na fajki jakiś wyskoczył więzień i go kropnęli z wieżyczki. Ten motyw typu: "puszczamy więźnia by strzelić mu w plecy" jest dość popularny w filmach kryminalnych.
W "Air Force One" z jednym Rosjaninem też była podobna scena, ale niestety również nie to. Jestem na 99% pewny, że był to odcinek serialu - inaczej dawno bym to znalazł.
Co do numeru 2, to jest szansa, że odnalazłem, ale i tak nie da rady tego sprawdzić. Na Minimax leciał cykl dokumentalny pt "Moje podróżowanie" - istnieje jedynie krótki opis na internecie: "Dzieci z całego świata przedstawią widzom stacji różne, czasami nietypowe środki transportu, którymi przemieszczają się po swoich krajach. Każdy odcinek zaprezentuje nowy pojazd oraz geografię, przyrodę i style życia dzieci pochodzących z różnych państw i kultur. Serial składa się z 26 odcinków."
Mógł to być faktycznie odcinek tego cyklu i to by wyjaśniało trudności ze znalezieniem. Niby nawet konkretny tytuł mam - tyle że nie do zweryfikowania pewnie - "Moje podróżowanie: Anil z Indii" - odc. 19 i niby w 2003 r. emisja była.