polski film w którym główną rolą obsadzeni są aktor i aktora grających chorych na hiv, borykających się z biedą i osobami którzy ich nie chcą w kraju, rodzi im się dziecko co na tamte czasy było niemożliwe i gdzieś pod koniec filmu krąży ziemia nad morzem bałtyckim
to wszystko co pamiętam, ktoś coś?
Zawsze byłem wienrmy fanem gatunku science fiction , zastanawiam sie jakie według was filmy z tego gatunku zasługują na szczególną uwage ?
szukam w sumie dwóch.
Pierwszy
Para bierze ślub rodzi im się syn, mąż wyjeżdża na wojnę, po czym Niemcy przejmują posiadłość.Ona rodzi córkie, którą później umiera bądź ciężko choruje, pomaga jej Niemiec. Mąż zaginął na wojnie po wojnie wraca sparaliżowany ona zachodzi w ciąże rodzi blizniaki i zaczyna projektować...
Cześć, poszukuje prawdopodobnie intro wytwórni filmowej, wydaje mi się, że jest często używane w horrorach - jest to idąca tyłem postać, dziecko? - z pochodnią w charakterystycznym ołówkowym rysunku, cieniowanym, ktoś pomoże? :)
polski tytuł "Reqiem dla Grenady" historia ostatnich Maurów chyba w Hiszpanii pamięta ktoś może coś w tym stylu, tytuł jakieś szczegóły? Chyba z lat 80-tych albo wczesnych 90-tych, jest to gdzieś do obejrzenia?
Dawno temu oglądałem na Polsacie bodajże. Możliwe, że moje wspomnienia są pomieszane i zamazane:
-Główny bohater ginie na końcu, wchodząc do auta, obok swojego domu (zabity przez fana?)
-Obserowano z dachu jakiś budynek/bank/rezerwy - obserwowano np. godziny zmian strażników
-Możliwe że na 'faktach'
Pomocy,...
Szukam dowolnych filmów, choć najlepiej z jednego z tych gatunków: dramat, kryminalne, gangsterskie lub gatunki dość poważne np. z bronią palną.
Chcę by operator kamery nagrywał to naturalnie jak w filmach dokumentalnych o afganistanie, gdzie nie dba się o to, że kamera kołysze się lub brzydko coś uchwyciła. Taka...
Szukam filmu, który oglądałem ładnych paręnaście lat temu. Jedyna scena jaką pamiętam działa się w sądzie. Świadkiem była małpa/szympans? imieniem Martha, która miała na głowie jakieś elektrody, monitorujące reakcje jej mózgu? Pamiętam, że małpa była zdenerwowana i podczas badania jej przyciskała odpowiedź "Martha...