Jak informowaliśmy w minionym tygodniu, nadal intensywnie pracujemy nad rozwojem nowego profilu użytkownika. Dziś prezentujemy Wam kilka nowości, które wprowadziliśmy.

Na liście „chcę zobaczyć” pojawiła się zakładka z filmami, które mają zaplanowaną emisję w telewizji. Dzięki niej możecie zobaczyć, które z interesujących Was produkcji będą emitowane w danym dniu. W obrębie każdego dnia możecie posortować tytuły po godzinie emisji lub stopniu, w jakim chcecie je zobaczyć. Obecnie uwzględniane są wszystkie kanały, które znajdują się w naszym programie, wkrótce dodana zostanie możliwość włączenia wyświetlania emisji tylko z Waszych ulubionych kanałów.

Na listach ocen oraz „chcę zobaczyć” została dodana opcja przełączenia widoku do uproszczonej wersji, dzięki której więcej elementów mieści się na ekranie. Widok wybrany przez Was zostanie zapamiętany.

Wiele nowości pojawiło się na liście znajomych:
- dodana została możliwość sortowania znajomych po guście;
- na listach innych użytkowników pojawiła się zakładka z listą wspólnych znajomych;
- dodane zostało oznaczenie przy użytkownika, którzy są obecnie online. Lada moment oznaczenie to pojawi się także na głównej stronie profilu.

Na stronie "o mnie" pojawiła się informacja o liczbie posiadanych punktów.

Zachęcamy Was do dzielenia się opiniami na temat wprowadzonych nowości i nadsyłania swoich propozycji. Już wkrótce poinformujemy Was o dalszych postępach prac.

VacheIl

Swoim anusem?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
WujekChu1ek

Rozmowy niezbyt kontrolowane...

ZSGifMan

AAA fuj:P

WujekChu1ek

Bleee ;)

ZSGifMan

Hehe! Tym razem Was zaorał! :-D
Tego się nie spodziewaliście. :)

ZSGifMan

W tym sensie, że udało mu się wywołać Waszą reakcję. (I co z tego, że do wujka?!)
Nie spodziewaliście się uderzenia z tej strony niczym hiszpańskiej inkwizycji. ;-P

filmweb

Przywróćcie widok 12 najwyżej ocenianych i 8 ostatnio oglądanych filmów jako główną stronę użytkownika. Dla każdego to była wizytówka profilu/gustu, a teraz jest to zupełnie nieprzejrzyste i trzeba ręcznie wchodzić oceny, wybierać od najwyżej ocenianych itd.

VacheIl

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin nibh augue, suscipit a, scelerisque sed, lacinia in, mi. Cras vel lorem. Etiam pellentesque aliquet tellus. Phasellus pharetra nulla ac diam. Quisque semper justo at risus. Donec venenatis, turpis vel hendrerit interdum, dui ligula ultricies purus, sed posuere libero dui id orci. Nam congue, pede vitae dapibus aliquet, elit magna vulputate arcu, vel tempus metus leo non est. Etiam sit amet lectus quis est congue mollis. Phasellus congue lacus eget neque. Phasellus ornare, ante vitae consectetuer consequat, purus sapien ultricies dolor, et mollis pede metus eget nisi. Praesent sodales velit quis augue. Cras suscipit, urna at aliquam rhoncus, urna quam viverra nisi, in interdum massa nibh nec erat.

pinkpowerdrummer

<3 "urna quam viverra" - miałem to na końcu języka

VacheIl

https://www.filmweb.pl/user/adzipotllehcav/blog

filmweb

A wprowadzicie dostosowywanie się wykresu ocen do zastosowanego filtru.

filmweb

Dlaczego za każdym razem jak odświeżam strone to jakas piepszona reklama zasłania mi cały ekran?
Rozumiem kilka reklam ale filmweb tyle ich zapodaje że już nawet odechciewa mi sie wchodzić na tą strone bo juz nie da sie z niej swobodnie korzystać.
Reklamy przy każdym odświeżeniu strony, reklamy pod każdym artykułem, reklamy nad każdym artykułem.
Ludzie nawet jak wchodze na główna strone to otwiera sie reklama zamiast filmwebu.
Na IMDB nie ma czegoś takiego tylko w polsce jest taka patologia.

Varza

uBlock Origin jest odpowiedzią na takie bolączki!
( jak każdy inny adblocker, ten wyjątkowo lekki szybki i skuteczny )
:D

http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/wtyczki_do_przegladarek/uBlock. html

ZSGifMan

@ZSGifMan Ale żeś wymyslił.
Zainstalowałem ten adblock i teraz filmweb nie pozwoli mi swobodnie przeglądać ani jednej strony tylko zasłania mi cały ekran powiadomieniami żebym odinstalował tego adblocka.
Z góry sie zabezpieczyli i zmuszaja wszystkich do oglądania tych syfiastych reklam.

Varza

? ? ?

Nie ja wymyśliłem, tylko ktoś mądrzejszy (przynajmniej w tej materii) i zrobił to porządnie i u mnie jak i u znakomitej większości użytkowników tego dobrodziejstwa problemów nie ma! Problem z tymi komunikatami to był zdaje się listopadowy dzień czy dwa, aż się nie pojawiły odpowiednie reguły w filtrach. Teraz działa jak ta lala :)

Coś robisz źle, napisz konkretnie co zainstalowałeś, skąd i jak.
Postaramy się coś zaradzić.

ZSGifMan

Jakie "reguły w filtrach"?
Jak juz wcześniej wpsomniałem zainstalowałem ta wtyczke do mojego firefoxa i teraz gdy wchodze na strone jakiegoś filmu to filmweb mnie blokuje z komunikatem żebym to odinstalował i nie pozwala mi przejrzeć strony w całości.
Komunikat mówi żebym dodał strone filmweb do wyjątków w adblockerze co w ogóle mija sie z celem.

Varza

Quantum czy ESR?

ZSGifMan

Quantum.
Wysłałem Ci zaproszenie do znajomych ponieważ zauważyłem iz wystawiłeś ponad 5 tys. ocen. Ja równiez oglądam mnóstwo filmów.

Varza

Quantum...
Sprawdziłem specjalnie i suchy goły uBlock Origin świetnie sobie radzi i działa jak powinien na FW przy FF 59.x! Sprawdź jakie masz listy filtrów dodane, ale nie chce mi się wierzyć coś, bo standardowe pięknie się ładują same i blokują wzorowo.

Wybacz, ale miałem ostatnio nieprzyjemną sytuację z jednym ze "znajomych" i teraz jestem po prostu ostrożniejszy i nigdy nie dodawałem ludzi, których nie znam, pogadajmy nieco więcej, to nie widzę problemu.

ZSGifMan

Heh rozumiem. W sumie to mi na tym nie zależy aby zostać twoim wirtualnym znajomym. Jedynym powodem wysłania Ci zaproszenia była liczba ocen, które wystawiłeś. Zawsze jestem otwarty na dyskusje o filmach. Dzięki za próbe pomocy z tym adblockerem ale to dla mnie nie działa. Cóż, jakoś przeżyje :-)

Varza

Dzięki za wyrozumiałość.

Ale z tym blockerem się nie poddawaj, napisz co i jak masz zrobione i ustawione - coś poradzimy.
U mnie nie ma ani pół reklamy! Moim zdaniem warto trochę się pomęczyć, a i ciekawi mnie wielce co masz nie halo...?!

Varza

Takie porównanie:
https://drive.google.com/file/d/11kSkMmROgpefyqCQVR8kOROtIsKXCZnz/view

ZSGifMan

"Coś robisz źle,"

j.w.

Varza

Chr
https://chrome.google.com/webstore/detail/ublock-origin/cjpalhdlnbpafiamejdnhcph jbkeiagm?hl=pl
FF
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/ublock-origin/?src=search
Op
https://addons.opera.com/pl/extensions/details/ublock/

Varza

Gifman zapomniał dodać, że musisz jeszcze zasubskrybować dodatkowe zestawy filtrów:
abp:subscribe?location=https://raw.githubusercontent.com/MajkiIT/polish-ads-filt er/master/polish-adblock-filters/adblock.txt&title=Polish_Adblock
abp:subscribe?location=https://raw.github.com/reek/anti-adblock-killer/master/an ti-adblock-killer-filters.txt&title=AakList%20(Anti-Adblock%20Killer)

Marac

W uBlocku same przychodzą w standardzie z fabryki, więc nic nie zapomniał ;p

Specjalnie sprawdziłem na "gołym" i czystym Quantum 59.x czystego i "gołego" uBO prosto z salonu i śmiga po FW jak ta lala :))
Dlatego z pełną stanowczością i odpowiedzialnością powtarzam:
- robi coś źle!

ZSGifMan

Aha, to sorry. Jeszcze niedawno przecież trzeba było dodawać ręcznie.

Marac

Wlepili sami coś takiego:
Adblock Warning Removal List
i jest w standardzie, nie trzeba już tych AAK-Cont i AakList.

Marac

https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_3i2pZswiDZs6uu4dudrxefrcPWB97WzQ.jpg

Marac

@Marac mógłbys mi wytłumaczyć w jaki sposób dodać te zestawy filtrów?
Te twoje linki nie działają. ZNalazłem podobne linki, które kiedyś wrzuciłeś tutaj w tym temacie na forum filmweb :
http://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/Informacja+dla+u%C5%BCytkownik%C3% B3w+AdBlocka,2942499?page=20
Lecz gdy otworzyłem te linki to nie miałem pojęcia co dalej zrobić.

Varza

Te linki nie działają, bo Filmweb je popsuł. Musisz pousuwać spacje.

Marac

Jak dodać te filtry?
Czy wystarczy wkleic link do sekcji "dodaj filtry" w adblockerze?
Zrobiłem to ale nie pomogło.

Varza

No dobra, rzeczywiście z paska przeglądarki uBlock nie przechwytuje tego linka.
W takim razie tutaj:
http://reek.github.io/anti-adblock-killer/
"Anti-Adblock Killer (List)" - klikasz "Subscribe"
i tutaj:
https://www.certyficate.it/adblock/
"Oficjalne polskie filtry do Adblocka, uBlocka i AdGuarda" - klikasz "Subskrybuj"

Przepraszam, że namieszałem - myślałem, że te linki subskrypcyjne zadziałają wklejone w pasek przeglądarki (no i nie wiedziałem, że FW je zepsuje).

Marac

Jeśli już, to potrzebne wpisy są tu:
Official Polish filters for AdBlock, uBlock Origin & AdGuard - supplement for uBlock

https://raw.githubusercontent.com/MajkiIT/polish-ads-filter/master/polish-adbloc k-filters/adblock_ublock.txt

filmweb

Cóż, chyba zauważyliście, że społeczności nie spodobał się, delikatnie mówiąc, nowy profil. Też wolałbym widzieć listę filmów (ostatnio obejrzanych) w układzie poziomym, wielorzędowym. Przewijanie w dół niezbyt mi odpowiada i okazuje się, że nie jestem w tym osamotniony.

filmweb

Lubiłam stary profil. Mam konto z 15 lat więc dla mnie te kolejne zmiany nigdy nie były trafne, zawsze zdążę się przyzwyczaić gdzie co mam i bum! znowu nic nie ma tam gdzie było. Ten nowy profil jest słaby, nieczytelny i za bardzo rozbity. Lubiłam stary wygląd, lubiłam informację "konto od X lat". Kiedyś też lubiłam opcję "oglądane seriale" ale to już usunęliście lata temu więc nawet nie liczę na powrót. Nie potrzebuję żadnych nowych funkcji, chcę widzieć to co do tej pory. Pochwalę za jedno - liczbę ocen.

filmweb

Weźcie zatrudnijcie poważnych programistów i grafików a nie dzieci. Dlaczego to, co było na jednej stronie ma być teraz na czterech stronach? Tak Wam zależy na ćwiczeniu naszych kciuków?

zambrotta

Tak, bo im więcej kliknięć, tym więcej wyświetleń w statystykach, a im więcej wyświetleń, tym więcej kasy od głupich reklamodawców (głupich, bo nie zdają sobie sprawy, że to tylko "kreatywna księgowość").

filmweb

Moim zdaniem to wynika tylko i wyłącznie ze słabej kadry programistycznej oraz słabych grafików i specjalistów od UX, których zatrudnił Filmweb. Wiadomo, jest to korporacja. Ktoś na jakimś stanowisku pomyślał - "muszę pokazać, że jestem potrzebny, w roku 2018 zrobimy nowy PROJEKT! Będzie to wielki PROJEKT, bo pójdziemy z duchem czasu i zrobimy dostosowanie strony do urządzeń mobilnych - tym razem już takie pełne. Jest to PROJEKT na miarę naszych czasów! Yeah!". Tak, to już przypomina realia filmów Barei - mam na myśli te "nowości", które teraz dzielnie wprowadzają... Dlaczego uważam, że całe to zamieszanie wynika ze słabego zespołu, który ten KIEROWNIK PROJEKTU zgromadził? Otóż, zniknęło wiele stron i podstron, które generowały kliknięcia. Tego się nie robi - żaden portal z własnej woli nie ogranicza liczby wyświetleń stron, bo ma to kluczowe przełożenie na wyniki reklamowe. Sam robię strony i wiem, że trudno jest przerobić stronę "komputerową" na stronę w pełni responsywną, która będzie się dostosowywać do szerokości ekranu. Najczęściej, niestety przy tej okazji, trzeba wyrzucić trochę treści (to znaczy, jest to najprostsze rozwiązanie). Można to zrobić dobrze, ale to potrafią tylko naprawdę dobrzy specjaliści od Web Designu, bo wymaga to sporej wyobraźni i perfekcyjnego opanowania pewnych opcji w języku programowania CSS, które mało osób zna. Dlatego uważam, że nie będzie żadnych zmian i przywrócenia nowych opcji. Ci ludzie po prostu tego nie potrafią zrobić (!!!), a PROJEKT trwa, więc nie zatrudnią nowych programistów, bo pewnie im już budżetu nie starczy, zwłaszcza, że najwidoczniej, oszczędzali na dotychczasowych pracownikach. Tak niestety wyglądają realia Korporacji (i wielkich PROJEKTÓW!). Na koniec odtrąbią na zebraniu zarządu sukces - pokażą jak ładnie strona działa na komórkach. Oczywiście, tutaj duże obrazki może są wskazane, bo i ekran mały. Pokażą wzrost statystyk wyświetleń na urządzeniach mobilnych, a także wzrost wyświetleń stron (dzięki prostemu trikowi ograniczenia listy wyświetlanych ocen na stronie). PROJEKT zakończy się pełnym sukcesem :)

zambrotta

Rewelacyjnie to podsumowałeś.

"Otóż, zniknęło wiele stron i podstron, które generowały kliknięcia."
" nie będzie żadnych zmian i przywrócenia nowych opcji. Ci ludzie po prostu tego nie potrafią zrobić"

Marac

O amatorszczyźnie tych ludzi świadczy najbardziej pisane wielkimi literami na profilu "MOJE FILMOWE DNA"... W pierwszej chwili pomyślałem, czy to nie błąd i o co im chodzi? Ranking najgorszych filmów? Cały czas czytam to jako "moje filmowe dna". Naprawdę nikt tego nie zauważył, że coś by tu warto zmienić? Nikt nie pytał nikogo o opinię, odczucia, wrażenia? Chyba, że ja jestem nienormalny i tak to czytam :)

zambrotta

Hehehe... Nie wiem, jak ci idioci, ale nie jesteś jedyny:
http://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/Liter%C3%B3wka+na+nowych+profilach ,2995669

Ja uznałem, że "Moje filmowe dno" to nowa nazwa strony profilowej.

ZSGifMan

No właśnie, że dla Ciebie wystarczy zrobić to i tamto i jest to proste. Dla mnie też, ale... To trzeba umieć, trzeba się nauczyć, a osobie, która to umie, trzeba jeszcze odpowiednio zapłacić. Jak się zatrudnia studentów i osoby niekompetentne, oszczędza się na programistach, to dzieją się takie rzeczy. Tu był pewnie jeszcze problem DEADLINE, który zbliżył się zbyt szybko i trzeba było pokazać, że coś jednak zostało zrobione :) No i teraz jest zrobione na trochę i dodaje się kolejne "ulepszenia". Mnie już to za bardzo nie obchodzi. Po prostu jak widzę to cięcie kosztów w firmach, chce mi się rzygać. Wielki filmweb, a szkoda im kasy na zdolnego webdesignera. Ja też już nie mam siły tego komentować. Siedzę na imdb, a tu wchodzę tylko czasem z ciekawości. Niech mają sobie tego filmweba dla dzieci, które kochają duże obrazki, dla posiadaczy mikserów i podajników papieru toaletowego ;) Wstyd dla takiej firmy - tyle mogę powiedzieć.

zambrotta

Ja to wszystko rozumiem i znam ten ból, mnie też naciskano na robotę "po kosztach", ale to było kiedyś, bo teraz komfort psychiczny jest najważniejszy i albo robię porządnie, albo mówię, że nie zrobię po czym się grzecznie żegnam i wychodzę! Raz w połowie lat 2000 jeden właściciel małej sieci sklepów, któremu zajmowałem się komputerami, powiedział, że przydałoby się nowe stanowisko i zaprowadził mnie do składu, a tam stały dwa zakurzone kompy! Koniec końców skleciłem z tych dwóch złomów jeden nawet działający jakiś na chyba 98, żeby było OK, bo to miała być "maszyna do pisania" i ewentualnie program magazynowy z serwera, ale ten był na DOSie w Novellu, więc nie było problemów. Kolejne zadanie nowego stanowiska, to powiedziałem, że albo pan wysupła kasę i ja zamawiam nowy, albo nie będzie. No i kupił, ale zapamiętał mnie sobie i przy najbliższej okazji dostałem telefon, że dziękuje mi bardzo za te kilka lat i żebym już nie przyjeżdżał do nich! Ech...
W mniej więcej tym samym czasie przeszedłem do innej firmy i tam było dziadostwo straszne, właścicielka obsługiwała targi w Europie, wysłuchała mnie po tym jak się zapoznałem z tym co jest i mówi, że niby niedawno wymieniali sprzęt, ale ma do mnie zaufanie, bo byłem z polecenia i jak trzeba to raz i dwa: to do kosza a nowe na stan! No i komputery śmigały im ładnie tak, że jak zamykała biuro jakoś w 2013 to wspominały, że nie miały nigdy wcześniej ani takiego sprzętu (niezawodnego) ani gościa tak konkretnego.
Takie dwie strony medalu, zazwyczaj bardzo różnie jest i nikt nie chce wydawać ciągle dużo kasy, ale jak chcesz zarabiać i masz dużą, czy wielką firmę, to wypadałoby jeszcze wziąć pod uwagę dokładnie to o czym pisałeś, żeby się przypadkiem nie najeść wstydu.
Bo tu wstyd wielki za taki portal jak teraz jest...

filmweb

"Wiele nowości pojawiło się na liście znajomych:
- dodana została możliwość sortowania znajomych po guście;"

Jak sobie dobrze przypominam przedtem też to było, dodatkowo nie musiałem tego przestawiać, za każdym razem gdy wbijam w listę znajomych. A kiedy na głównej stronie profilu będzie mi pokazywać tych najbardziej podobnych, a nie tych ostatnio dodanych i kiedy przestaną mi się wyświetlać oceny ludzi, których z 5 lat temu zablokowano?