Odświeżyłem sobie ostatnio "Joan z Arkadii", bo kiedy ten serial leciał 20 lat temu w tv to człowiek młody i głupi oglądał to go po łepkach a wolał jakieś pierdy z cyklu "zabili go i uciekł". Teraz muszę przyznać, że dopiero po latach docenia się mądre życiowe produkcje. Jakby ktoś podrzucił coś podobnego do: Joan z Arkadii, Życie do poprawki, Dotyk anioła, Autostrada do nieba czy Zdarzyło się jutro. Podobne trochę też były: Zaklinacz dusz, Medium, Zagubiony w czasie, Być jak Erica czy Prawdziwe powołanie. Ale te seriale to trochę już podchodziły pod kryminalne rozwiązywanie zagadek a mi chodzi bardziej o seriale obyczajowe z morałem.

adamus0101

A czy zycie czlowieka takie nie jest? :p

adamus0101

Zapewne znasz choćby "ze słyszenia":

adamus0101

https://www.filmweb.pl/serial/Podr%C3%B3%C5%BC+do+Ziemi+Obiecanej-1996-140217

adamus0101

I mniej znanyhttps://www.filmweb.pl/serial/Ucieczka+do+raju-1994-95225

adamus0101

"Ucieczka do raju" raczej pozbawiona jest "nuty fantasy", ale ma podobny klimat do pozostałych. P.S. Przepraszam za bałagan w postach, ale coś mi ostatnio szwankuje.

pellet

Dzięki. Zaznaczę sobie "Ucieczkę". A pierwszy serial widziałem tak dawno temu, że pewnie sobie go odświeżę.

adamus0101

"Joan z Arkadii" - fajny serial, ale przyznam że byłem fanem "Czarodziejek" :)

"Zdarzyło się jutro" bardzo dobre, a w tamtym czasie leciał też ciekawy "Człowiek którego nie było/Bez przeszłości" (1995) o uciekinierze który w każdym odcinku pomagał napotkanym ludziom. Magii oczywiście nie było, choć sama fabuła jakby się ocierała o jakąś formę fantastyki.

Nie bardzo lubiłem te z aniołami, natomiast fajny był ten z Holly Hunter "Ocalić Grace"
Za to "Medium" mnie odrzuciło, nie ta forma fabuły, nie dla mnie.

Chyba najbardziej pasuje tu serial o podróżniku w czasie "Journeyman podróżnik w czasie", on w każdym odc. pomagał ludziom rozwiązywać ich kłopoty (osobiste, rodzinne, a czy były też kryminalne, to nie pamiętam).

Był taki serial o rozwiązywaniu spraw paranormalnych, o grupie z pewnej organizacji, "Mroczne dziedzictwo", taki trochę zbieżny z "Nie z tego świata".

Był "VR 9", interesujące SF o rzeczywistości wirtualnej, ale znów nie pamiętam komu główna bohaterka pomagała...

Fajny był serial o rozwiązywaniu sprawach paranormalnych z Shari Bellafonte, "Poza granicami rzeczywistości". Niestety nie można tytułu potwierdzić źródłem, więc wisi pod oryginalnym tytułem "Beyond Reality". Cudem znalazłem mu jedyną jedyną okładkę z dobrą jakością na eBay'u, bo dotąd było pusto.

Był "Detektyw Amsterdam", o nieśmiertelnym policjancie, ale to chyba jednak śledztwa? Również nie pamiętam.

A w serialu "Nieśmiertelny" też pomagali ludziom...

O podróżnikach w czasie to dwa dość popularne "Zagubiony w czasie" i "Misja w czasie/Seven Days", oni coś tam pomagali, ale raczej sensacja.

Montago

He he, widziałem wszystko oprócz "Ocalić Grace" która wędruje do obejrzenia.

A jeśli chodzi o "Poza granicami rzeczywistości" to są 3 odcinki po polsku na cda zgrane z TVP1. Niestety ale na filmwebie chyba nie da się podać jako źródła pliku wideo.

adamus0101

https://www.filmweb.pl/serial/Janka-1989-6546