Obejrzałem serial Wersal. Prawo Krwi. Serial bardzo mi się podobał ale mam pytanie. W serialu na dworze króla Ludwika XIV używano pewnego środka do unieszkodliwiania niepożądanych delikwentów. Działanie owego specyfiku było mocno spektakularne (Chyba krwotok wewnęczny objawiający się krwią lejąca się z ust) Czy istnieje w realu środek o takim a nie innym działaniu czy to wymysł twórców tego serialu gwoli uatrakcyjnienia fabuły ?. Ponieważ mówimy tu o Francji XVII to wytwór obecnego przemysłu chemicznego nie wchodzi w grę. Sprawdziłem objawy po zastosowaniu kilkunastu substancji do eliminacji niepożądanych indywiduów, do których dostęp mogli mieć Francuzi z XVII i żaden takich objawów nie daje. Pali mnie ciekawość w tej kwestii, więc proszę znawców o odpowiedź.

Raedwald

Raczej wygląda mi to na wymysł twórców serialu. Filmowcy często stosują różne takie "zabiegi" dla podniesienia atrakcyjności fabuły. Trochę tak, jak w niszowej bajce "Simba - Król Lew" (serialowe anime), w której niedźwiedź Baloo boi się użądlenia przez pszczoły, a w praktyce każdy miś nic nie czuje przez swoje grube futro.

Inny przykład to bodajże film "Szwadron" Andrzej Wajdy, w którym pokazana jest szarża polskiej kawalerii na niemieckie czołgi. W rzeczywistości nic takiego nie miało miejsca i był to wymysł niemieckiej nazistowskiej propagandy, niejako "rozpromowanej" przez Goobellsa w celu ośmieszenia Polaków. Kawalerię w rzeczywistości na filmie propagandowym Goebellsa zagrała kawaleria słowacka.

underground73

Szwadron (1992) wyreżyserował Juliusz Machulski a jego akcja toczy się w czasie Powstania Styczniowego.
Film który miał Pan na myśli to Lotna, nakręcony 33 lata wcześniej.

MichCorleone

Mój błąd. Chodziło rzeczywiście o film "Lotna".

Raedwald

Po przeszukaniu internetu dowiedziałem się, że arszenik wywołuje krwotok wewnętrzny, arszenik był ulubioną trucizną już za czasów Borgiów. Arszenik był trucizną idealną, ponieważ jest bezsmakowy i bezwonny. Dodatkowym atutem był fakt, że w tamtych czasach był ogólnodostępny, ponieważ powszechnie używano go do tępienia szczurów, ale był też składnikiem często używanych pudrów do peruk, kremów oraz lekarstw. Trucizna ta była znana też w ówczesnej Francji, lecz gdy zmarł Ludwika XIV, nie wynaleziono jeszcze sposobu na wykrycie arszeniku w martwym ciele. https://minnie-kryminalistka.pl/krolowa-trucizn-i-trucizna-krolow-czyli-krotka-h istoria-arszeniku/