Okraszony ?Ratatuj?

- / autor: /
https://www.filmweb.pl/news/Okraszony+Ratatuj-36865
Już wszystko jasne! Ostatnią gwiazdą, która użyczyła swego głosu polskiej wersji językowej jesiennego przeboju Forum Film ? animacji "Ratatuj", jest znany telewizyjny kucharz, Karol Okrasa. Jako znawca kulinarnego kunsztu wciela się w postać jednego z gości restauracji, w której terminują nasi bohaterowie: Linguini (Cezary Kosiński) i szczurek Remy (Zbigniew Zamachowski).

Okrasa opowiada o swoim zaskakującym debiucie aktorskim:

- Cieszę się i jednocześnie żałuję. Cieszę się, że zostałem zaproszony i mogłem okrasić kilkoma zdaniami ten fantastyczny projekt. A żałuję, że było to właśnie tylko kilka zdań. Bo to dla mnie bardzo ciekawa przygoda i zupełnie nowe wcielenie. Chociaż, czy nowe? Gość, którego dubbingowałem, był do mnie dość podobny, przynajmniej z nosa i tuszy ? dodaje kucharz ze śmiechem. ? Sama praca jest fascynująca. Wcielanie się w kogoś zupełnie innego, w tę specyficzną atmosferę restauracyjnego gwaru, kiedy samemu jest się zamkniętym w ciemnym pokoju z małą lampką, to nie lada wyzwanie!

Oczywiście nie mogło się obyć bez małej lekcji kulinarnej. Okrasa ma swoją autorską wizję tytułowego dania:

- Moim pomysłem na ratatouille jest skórka z cytryny i bazylia zamiast klasycznych ziół charakterystycznych dla Prowansji ? tymianku, rozmarynu czy liścia laurowego. Potrawa doprawiona aromatem cytryny jest orzeźwiająca i znacznie lepiej komponuje się z rybami i mięsem. Bazylia (koniecznie świeża) jeszcze bardziej ten aromat podbija. Dodane w niewielkiej ilości masło nadaje potrawie aksamitności i eleganckiej szklistości. W ratatouille warzywa powinny być chrupiące, stąd też dodaję je podsmażone, kiedy pomidory już się rozgotują i częściowo odparują ? podsumowuje Okrasa.

A oto unikatowy przepis na filmowy, okraszony "Ratatuj":

Składniki:
? 1 papryka czerwona
? 1 papryka żółta
? 1 cukinia
? 1 bakłażan
? 4 pomidory
? 2 szalotki
? 1 ząbek czosnku
? 1 cytryna
? kilka listków bazylii
? 1 łyżka masła
? oliwa

Sposób przygotowania:
Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę 2/2 cm. Szalotkę, paprykę, bakłażany i cukinię kroimy w kostkę 1,5/1,5 cm. Na odrobinie oliwy przesmażamy (bez koloru) rozgnieciony czosnek i szalotkę, dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy ok. 1 min. Wyjmujemy warzywa i do naczynia dodajemy pomidory, dusimy około 5 min. na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują i odparują. Do pomidorów dodajemy pozostałe warzywa oraz sparzoną i posiekaną skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy masło i posiekaną bazylię. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Bon appétit!

Zdobywca Oscara, reżyser Brad Bird oraz niezastąpieni twórcy fantastycznych historii ze studia Pixar przedstawiają film "Ratatuj" ? najbardziej oryginalną komedię jesieni opowiadającą o niewyobrażalnej z pozoru przyjaźni. Jej bohaterami są: szczurek Remy, który ma czelność marzyć o zdobyciu sławy jako szef kuchni w pięciogwiazdkowej francuskiej restauracji oraz chłopak na posyłki o imieniu Linguini. Ta dziwaczna para odkrywa sposób, by rzucić kulinarny Paryż na kolana. W polskiej wersji językowej wystąpią m.in.: Zbigniew Zamachowski, Agnieszka Grochowska, Cezary Kosiński, Tomasz Karolak, Marian Opania i Krzysztof Kowalewski.

"Ratatuj" w kinach od 19 października.