mam mieszane uczucia co do tego pana, zawsze umiał sie ustawić; za komuny i teraz. jakby mógł to by w d...pe wlazł tuskowi i reszcie bandy. moja ocena 2/10 -dwójka za kanał, ziemie obiecaną i katyń.
Bo to jest taki klameleon raz z komuchami raz z demokratami wejdzie nawet w gówno gdy wyczuje kase biedne dzieci muszą chodzić na te jego pseudo filmy z moich podatków:
A tu broni słońce peru i bolka:
http://wpolityce.pl/wydarzenia/7058-wajda-odpieprzcie-sie-od-tuska-walesa-tez-by l-wybawicielem-kiedy-przeganial-komune
Może jego kontakty z władzą budzą wątpliwości, ale nie ulega wątpliwości, że jest jednym z największych polskich reżyserów. Zresztą Ocara i innych międzynarodowych nagród nie dostał za kontakty z komunistami czy rządem.
to i cóż z tego? Że miał niezłe kontakty z władzą - jest artystą, chciał pracować, a na to potrzebował pieniędzy. Nie każdy musi być bohaterem i szczerze mówiąc, nie obchodzi mnie, czy Wajda nim był, czy nie. Był (jest?) za to jednym z najwybitniejszych polskich filmowców w historii i nic, łącznie z jego życiorysem, tego nie zmieni.
"Człowiek z marmuru" jest naznaczony Gierkiem, ale jednak mówi trochę cennej prawdy o czasach stalinowskich i chruszczowowskich.
Jednak nawet owa władza krzywo patrzyła na ten film. Minister kultury stracił posadę za wyrażenie zgody na jego nakręcenie, pisma filmowe otrzymały prikaz niepisania o nim, nie mógł też wziąć udziału w żadnym festiwalu krajowym ani zagranicznym. Tak więc nie do końca się w ową wizję wpisywał.
mnie denerwuje że na siłę mi wmawiają mi w mediach iż to istny geniusz kina, nowy idol i prorok polskiej rzeczywistości. w sumie szymborskiej też wybaczyli wiersze będące apoteozą Stalina, jakoś nikt o tym nie wspominał ostatnio, Nobel wyczyścił ją jak Oscar Wajdę. alzheimer szerzy się niczym choroba filipinska.
Podzielam Twoje zdanie dotyczace tych dwoch osob Jak na ironie jego film Katyn skorzystal na Katastrofie Smolenskiej. W Wiedniu zaraz po katastrofie puszczono film w kinie Apollo pisaly o tym wszystkie dzienniki . Potem franc - niem kanal ARTE emitowal film Katyn po polsku , troche mnie to zdziwilo bo nie bylo tlumaczenia na niem czy franc
a wiesz dlaczego tak mowia w mediach ? zobacz sobie kto zakladal AGORE i jakie spolki wchodza w sklad tego koncernu. W takiej POLSCE zyjemy.....Ceausescu,Kadafi czy Husajn oni jakos nie unikneli smierci , a u nas Jaruzelski ma sie dobrze i "lapy precz od generala" ba , prezydent w "wolnej" Polsce zaprzasza go na posiedzenie RBN......
dobrze wiem kto stoi za Agorą, towarzysz Adam. szkoda że jedyną alternatywą jest Rzepa, popierająca socjalistę spod narodowego płaszczyka, w ogóle pojęcie prawicy i lewicy w Polsce jest chore, szkoda iż pisma typu "Najwyższy Czas" nie mają siły przebicia i trafiają tylko do wąskiego grona odbiorców. Taka Polska właśnie a Adam M. może dowolnie redagować rzeczywistość wg własnego widzi mi się, niczym magnaci z czasów Rzeczypospolitej Obojga Narodów, niestety wiemy jak to się skończyło dla Polski.
pozdrawiam.