Nie byłam specjalną fanką tego aktora. Dopiero po obejrzenie filmów Jarmuscha, w których
zagrał dostrzegłam w nim coś fajnego. On chyba po prostu pasuje do takiego klimatu -
spokojny, lekko ironiczny mający wszystko dookoła kompletnie w dupie luzak.
Świetnie też wypadł w "Lost in Translation", ale jego rola w tym filmie jest własnie taka
Jarmuschowa. Niemniej ma swój urok.
Znasz może jakieś inne filmy z Bill'em Murray'em w których gra jak to powiedziałaś faceta który jest "spokojny, lekko ironiczny mający wszystko dookoła kompletnie w dupie luzak" . Zaznaczam że już obejrzałem " "Lost in Translation" i oczywiście ''Broken flowers" .
On, co pewnie dla wielu nie będzie zaletą, we wszystkich swoich dobrych filmach jest właśnie taki, obejrzyj sobie " Ed Wood", gdzie gra transwestytę i " Coffee and Cigarettes", w jednym z epizodów. Już w np. w Limits of Control, kiedy próbuje zagrać innymi kartami, wypada to blado. Ale nie każdy musi być kameleonem.
"Coffe and Cigarettes" już widziałem, Bill Murray grający Bill'a Murray'a podającego kawę w restauracji dwóm stereotypowym afro-amerykanom wygląda dobrze tylko u Jarmusza. "Ed Wood" na pewno sobie obejrzę w najbliższym czasie, jak coś Ci się przypomni to pisz śmiało. Dzięki ;)
Właśnie obejrzałem i muszę powiedzieć że Bill Murray w tym filmie był zbytnio głupkowaty i nie miał tego czegoś, ale nie ma co się dziwić to był jeden z jego pierwszych filmów i nie wyrobił sobie jeszcze marki. Trudno znaleźć film podobny do "Lost in Translation" co najwyżej ''Broken flowers" z rolą Billa Murraya który gra znudzonego życiem człowieka ....
Jarmuschowy Bill przypomina bardzo Billa Andersona. Polecam: Pociąg do Darjeeling, Podwodne życie ze Stevem Zissou,
Genialny klan, Rushmore, jak i anmiacje Fantastyczny Pan Lis gdzie Murray podkłada głos pod prawnika borsuka.