Tylko i wyłącznie wtedy gdy gra ma takie wymagania. A raczej takiej gry nie ma ; )
OrionaX przedstawiłam tylko jako ciekawostkę. To jest odpowiedni sprzęt do prac użytkowych w tym bardzo skomplikowanych CGI które wymagają ogromnego potencjału i tyle.
Odnośnie tego co napisałeś o Frame Per Second, doskonale wiem, że powyżej 60 latek gracz nie widzi różnicy ale weźmy taką grę jak Quake III Arena, tam duża liczba klatek ma bardzo duże znaczenie bo dzięki że mamy 120 FPS daje nam np takie możliwości jak dłuższe skoki. Tutaj piszą więcej o zaletach FPS w garch.
http://pclab.pl/art62858.html
http://www.eurogamer.pl/articles/2014-12-29-zalety-30-fps-w-grach-pc
No to teraz powiedz mi czy te osoby które piszą o zaletach FPS oszukują nas??
Tak, bo to zależy od więcej niż od FPS masz coś takiego jak input lag i to bardziej już zależy od jakości monitora niż fps input lag to współczynnik jak widzisz efekty działań na monitorze.
Dwa w grze sieciowej ogromne znaczenie ma też jakość internetu, czyli musisz mieć po kablu z bardzo małym pingiem.
Mały ping plus mały input lag to znacznie więcej niż 120 fps człowiek wtedy widzi znacznie więcej mając nawet te 40 fps.
FPS musi być dostosowany do odświeżania na telewizorze FPS nie może być za kosmiczny bo będzie ci powodował desynhonizazję. No i grając na Telewizorze siedzi się daleko od niego dlatego oko nie rejestruje tak ogromnej ilości klatek, siedząc blisko przy monitorze jest inaczej ale też nie daj się zwariować 60 wystarcza w zupełności.
Pozatym najlepsze karty na rynku nie są wstanie utrzymać 120 fpsów nawet na crossie więc eee po grzyba?
I tak nic nie zastąpi skilla celowania w fspach i myślenia jak umiesz celować i masz refleks to pojedziesz gracza nawet na jakimś złomiku.
Jak dobrze wiesz internet funkcjonuje za pośrednictwem linii telefonicznej, więc marzyło mi się kiedyś żeby zbudować odrębną linię specjalnie dla internetu. Jak na razie jest to nie możliwe do zrealizowania. Zawsze mnie to zastanawiało czy gdyby powiedzmy zrobić taką odrębną linię to czy poprawiłby się ping i czy nie byłoby lagów. To tylko takie moje gdybanie co by było gdyby..
Ping ma niezwykłe znaczenie w grach FPP i RTS i jeśli ping jest wysoki to praktycznie nie da się grać.
No i zauważ że w śród graczy zawodowych nie ma ludzi powyżej
25 lat dlatego bo refleks spada i z wiekiem nie mam już takiego oka.
Ja to widze po sobie grając w starcrafta nawet nie próbuję wchodzić na jakieś wyżyny bycia pro. Już dawno nie te czasy.
Dlatego mówię ci nie warto się wysilać na sprzęt dla pro bo to co pokazałaś jest wyłącznie dla pro i tylko oni będą w stanie wykazać na tym różnicę.
Jak gram w strategię turową to mogę mieć nawet 30 fps i tak nie uczyni mi to różnicy, normalnie fajnie mieć te 60 ale i tak nawet pc podłączyłem do telewizora więc jest luz.
Gram dla przyjemności bardziej single typu Wiedźmin 3 i tam to nie ma kompletnie znaczenia.
Do TV mam podłączony PC i PS4PRO, bawię się raczej w rozdzielczościach pokroju 4k bądź FullHD z wysokim AA, lubię ładne widoki a tam już 60 klatek to jest coś bo wymaga naprawdę mocnego sprzętu.
Na pc mam Geforce TI 1050 4GB na taki mnie było stać jakby mnie było stać wywalić 2k na na 1080 to spoko ale miałem do zrobienia balkon a teraz drzwi wymieniam więc nie samym złomem człowiek żyje.
No i jak mówiłem ja jestem rozsądnym człowiekiem i nigdy nie wydaję powyżej pewnej sumy takie mam zasady.
OK, masz moje uznanie, wierzę Ci na słowo. To bardzo fajnie że masz wiedzę i fajne hobby.
W wiedźmina nie grałam bo to nie moje klimaty. Może kiedyś uda mi się pokazać Ci grę tak fantastycznie zrealizowaną że ludziom szczęka opadnie.
Co do komputera OrionX to tylko dla bogatych kolekcjonerów
A jeśli już masz forsę i koniecznie chcesz kupić to trzeba posiadać w domu specjalny kontakt z bolcem zerującym czyli muszą być trzy "odnogi" wewnątrz kontaktu odpowiednie uziemienie oraz sprzęt dodatkowy Cyber Power UPS (zasilacz awaryjny) bo w innym przypadku jak będzie jakieś przepięcie to ci się komp sfajczy. (Komp za 130.000,- (PLN)
Nawet mając tyle forsy i tak bym go nie kupił kupuję pc jedynie złożone samodzielnie a nie przez jakąś firmę która chce się na tym obłowić.
Przecież to jedyna zaleta pc że samemu je składasz jak ktoś ci to robi to znika cała magia.
Te wszystkie gotowce są mocno przewartościowane.
No i nie lubię snobizmu a chwalenie się czymś takim byłoby dla mnie masakrycznie słabe zwłaszcza że na pc za 4k masz maksymalne osiągi w obecnych grach więc eeeeeee po co wydać 130k?
No i dodam że technologia osiągneła punkt krytyczny i procesory nie rozwijają się za bardzo od 8 lat jedynie co popycha gry do przodu to karty graficzne.
Dam przykład różnica pomiędzy I5 a I7 to zaledwie 3-10 FPS i to nie wszędzie bo są gry gdzie nie ma żadnych różnic.
Wszystko robi karta graficzna Ti 1080 jest w stanie samodzielnie generować max grafikę ale oczywiście możesz mieć też fajną grafę na 1050 i pytanie czy musisz tyle wydać.
Zwłaszcza że do FPSów typu CS czy Quake 3 to raczej za mocnego PC nie potrzeba :D.
Jakbym miał 10 lat to może jakaś gra spowodowałaby opad szczęki teraz nie ma takiej możliwości.
To fakt ci co składają kompy doliczają sobie dużą marżę aż nieprzyzwoicie dużą.
W Counter Strika nie grałam ale za to grałam w Soldier Of Fortune 2 który bardzo szybko mi się znudził.
AMD np od czasu wydania Phenoma nie było w stanie wydać lepszego procesora do czasu wydania ryzena w tym roku i to nie jakiś mocnarny skok jakościowy tylko ryzen zrównał się z tym co ma intel. Intel skolei od 8 lat ciągle to samo robi z innymi cyferkami nie zmienia zegarów czy ilości rdzeni.
Tak więc zobacz na ile ci taki procek starczy chyba trochę więcej niż sądzisz co?
Zwłaszcza że osiągnięto maksymalny proces miniaturyzacji na obecnych materiałach.
Chciałabym poznać Twoją opinię na temat Celeronów czy lepszy od Core czy gorszy? bo dużo ludzi uważa że jak tańszy to gorszy a wcale nie musi tak być.
Apropo miniaturyzacji, podobno miał pojawić się na rynku laptop do gier o nazwie Predator 21 X. Moim zdaniem jest to zbyteczny (zbędny) bajer bo hardcorowy gracz zawsze wybierze stacjonarny sprzęt do gier no chyba że jest cały czas w podróży. Poza tym musiałby mieć przy sobie kilkanaście przenośnych akumulatorków (Bank Energy).
Widziałem predatora za 5k zł to akurat jeszcze nie takie super naciągactwo było bo miał 2 dyski ssd.
Aczkolwiek uważam że era dysków ssd jeszcze nie nadeszła są zbyt drogie.
Celeron to uboga wersja Pentiuma miałem kiedyś celeron 699 ghz za czasów liceum i to było wtedy kiedy sam nie zarabiałem więc byłem na to skazany.
Dziś bym kupił I5 bądź Ryzen 1600 aczkolwiek do AMD średnio podchodzę.
Używana I5 stoi gdzieś za 300 zł nowa za 900 a od importera na allegro 760. Płyta główna gdzieś 260 zł ram 16GB 400 zł.
Procesor łatwo można kupić bo firmy nie raz sprzedają ale nigdy nie należy kupować używanych kart graficznych.
I otóż to, należy się kierować rozsądkiem i pragmatyzmem w życiu. Co do używanych kart graficznych czasem nie masz wyboru i jak chcesz zagrać w stare gry które wykorzystywały 3Dfx, trzeba kupić używaną. Bardzo rozsądnym pomysłem jest tworzenie Re-masterów które choć niewiele się różnią od starych wersji to jednak pozwala to nam grać na nowszych systemach typu Windows 7.
Nie wiem czy istnieją jakieś emulatory czy konwertery które pozwalają nam grać w stare gry na najnowszych kartach graficznych, chyba takich nie ma.
Do starych gier jest polski sklep internetowy gog. Kupujesz online na ich kliencie ściągasz i możesz grać a oni już dostosowali tą grę.
Re-mastery to niejednokrotnie próba zdarcia jeszcze raz za tą samą grę. Skyrim był 5 razy remasterowany a i tak te remastery wyglądają gorzej niż gra na modach.
Aczkolwiek remaster remasterowi nie równy czasami odnowią coś więcej niż grafikę.
Jeszcze jest pojęcie remaku czyli to samo np na nowym engine.
Wiem że Final Fantasy 7 ma być remakowany.
Nie da się ukryć niektóre gry się tak zestarzały że dziś są niegrywalne, np Stary Doom jest grywalny jedynie na modach inaczej jest prehistoryczny.
Najgorszą kontynuacją był Duke Nukem Forever gdzie można było mieć jedynie przy sobie 2 bronie, nie wiem kto wpadł na taki pomysł gra byłaby ok gdyby nie takie głupie rzeczy przeszczepione innych gier
Ja rozumiem że to miało być realistyczne ale Duke z założenia nie jest realistyczny. Plus dużo kobiet zaczęło jechać tę grę za szowinizm bo był tam tryb catch baybe gdzie porywało się laski i targało się do checkpointu.
A szkoda bo gra nie była taka zła a została zniszczona przez debilizm.
Początek Duke Nukem Forever całkiem udany, na wstępie walka z Cycloid Emperor nawet fajna a potem im dalej tym gorzej.
DNF był doszczętnie zwalony. To było zero szacunku ze strony programistów w stosunku do graczy. Wszyscy którzy uczestniczyli w produkcji DNF mają graczy za głąbów. A z resztą nie powinnam się gniewać na nich bo podobno producent DNF splajtował, podobno..
Gearbox nadal istnieje, stworzyło później udaną serię gier Borderlands oraz klapę zwaną Alien Colonial Marine. Nie mniej nadal mają plany wydawnicze.
W takim razie ci wszyscy zleceniodawcy mają graczy za nic skoro każą robić szmelc. Czegoś tu nie rozumiem, po co robić taki szajs skoro gracze poznają się na tym, że to jest gówno? To bardzo zastanawiające.
No tak oni potrafią pociąć grę by sprzedawać ją w kawałkach albo kazać coś usunąć bądź dodać.
Widzisz większość kasy z gry zarabia się w pierwsze 3 miesiące a wiele osób zamawia przed premierowo.
DNF miał 2 rzeczy które jakiś nadzorca kazał im wprowadzić mianowicie 2 bronie i pojazdy. Bo tak fajnie mieć pojazdy jak w Battlefieldzie i ogranicznik broni jak w BF pewnie wnioskował.
Często takie osoby to mocni kretyni i niweczą czyjąś pracę.
DNF można porównać do nowego Dooma ale tam nie popełniono żadnych błędów bo ID miało gościa który czytał forum i wprowadzał co ludzie chcieli.
No i Doom się sprzedał w 2 milionach kopii co jest dobrym wynikiem jak na staromodny FPS, niestety takie gry dziś nie są popularne.
Komiksowy shooter Overwatch sprzedał się w 30 milionach kopii.
Gry sprzed lat są już niszowe.
No to wyjaśnia wszystko. Jeśli chodzi o te statystyki czyli co i w ilu kopiach się sprzedało to nigdy nie opieram się na tym bo to jest bardzo względna statystka. Co się komu podoba nie znaczy że mnie się spodoba.
Duke Nukem Forever powstał po kilkunastu latach od wydania Duke Nukem 3D co spowodowało szereg różnych czynników czy powodów dla których gra była bardzo mało atrakcyjna i mało ciekawa. To co na początku przedstawiał 3D Realms czyli pierwsze wstępnie projekty i założenia dotyczące nowego Duka były bardzo obiecujące a przerobili to totalnego Crapa po tym jak inne studio przejęło projekt.
W nowego Dooma nie grałam choć początkowo bardzo pożądałam go a później już mniej. Chodzi o to że ostateczna wersja Dooma choć graficznie wyglądała bardzo dobrze to jednak sam zamysł i koncepcja była oparta na tym samym co w starych wersach, nie wysilili się specjalnie.
No o to chodziło by doom był doomem a nie Codem.
Koncepcja powstała o to co chcieli gracze projekt Doom powstał z rąk graczy oni po prostu go skopiowali.
Tak więc nie możesz ich winić że zrobili to co chcieli główni konsumenci tej gry jakby zrobili coś przeciw spowodowałoby to straty.
Robisz to co chcą gracze nie to co ty chcesz podstawy tej branży.
Nie wiem czy wiesz ale Doom był z początku inny ale spotkał się z falą nienawiści i wycofali wszystkie zmiany.
Liczy się że dostał recenzje na dobrej skali i że był czymś lepszym niż Doom 3.
Gry się się robi dla kasy teraz gry wymagają wielomilionowych budżetów siedzą tam analitycy i śledzą co jest popularne a co nie.
Chcesz odwagi kupuj gry INDIE w grach za grube siano odwagi nie uświadczysz.
Tam jest płatność PayPal chyba a ja nie mam zaufania dla tego typu płatności. Jednak jeśli będę zmuszona to może założę.
Powiedz mi o wszelkich zaletach Staem to może się przekonam.
Możesz kupować kody do steam na instant gaming a nawet kupując grę w pudełku i tak masz teraz kod do steam.
Zalety? To jest monopolista i jest tam wszystko.
Chyba się skuszę i założę bo tam są nowo odświeżone cyfrowo stare gry jak np "Day Of The Tentacle". Doskonała gra przygodowa rodem z filmów z Cartoon Network.
widać dawno nic nie kupowałaś teraz w pudełkach często jest tylko kod do wykorzystania w internecie nawet płyty nie ma w 90% wymaga on posiadania konta na steam. Ja i tak kupuję 90% przez internet więc problemu z konfiguracją konta nie mam jednak nie kupuję przez sam steam kupuję przez stronę Instant Gaming gdzie są najniższe ceny na rynku oraz Humble Bumble.
No właśnie to jest bardzo kiepski pomysł z grami w pudełkach bez płytki ale z kodem. Wiesz dlaczego kiepski pomysł? Bo jak kupiłam w Empiku taką wersję bez płyty to zaczęło mi zasysać z internetu to w pewnym momencie wyskoczył błąd i wszystko szklak trafił dlatego uważam że gry w pudełkach bez płytki to głupi pomysł. Jednakże z tego co się orientuję na Steam nie ma tego typu problemów a więc nic nie stoi na przeszkodzie aby założyć konto.
Płytki umarły już parę lat temu na rzecz dużych klientów. Możesz uważać co chcesz ale przejęli ten rynek nawet jak jakimś cudem jest płyta to i tak ci ściąga z internetu na klienta.
Teraz każda gra ma swój klucz do jakiegoś klienta czy to największego jak steam czy to trochę mniejszego innego ale teraz są takie zasady.
Nie zaintalowanie steam = śmierć grom na PC w obecnym stanie.
Nie chcę Cię do tego przekonywać bo to po prostu klient a ja chciałem Ci dać znać na tym koncie jak na gg możesz tam pobierać nawet gry Free to play.
No jestem jak najbardziej optymistycznie nastawiona na Steam i powiem Ci że ten który wymyślił ten system i zaprogramował wszystko, teraz zbija ogromną kasę.
Steam wymyśliło Valve wcześniej tworzyli Half Lify. Od kiedy stworzyli tą platformę do grania nie zajmują się niczym innym.
W październiku 2012 roku Valve rozszerzyło ofertę o oprogramowanie niebędące grami. Steam pozwala użytkownikowi na instalację i automatyczne zarządzanie oprogramowaniem na wielu komputerach oraz dostarcza funkcje społecznościowe takie jak listy znajomych i grupy, zapis w chmurze, rozmowy głosowe oraz czat dostępny podczas gry. Steam zapewnia ogólnodostępny interfejs programowania aplikacji (API) zwany Steamworks, który może być użyty przez programistów do zintegrowania z ich produktami takich funkcji platformy Steam jak zabezpieczenie przed kopiowaniem, funkcje sieciowe i matchmaking, osiągnięcia w grach, mikropłatności oraz wsparcie dla zawartości tworzonej przez użytkowników w Steam Workshop.
Steam zastąpił WON, oryginalny system gry wieloosobowej dla gry Half-Life. Odegrał ważną rolę na rynku gier komputerowych, na jego wzór powstały inne systemy antypirackie. Program jest dostępny na platformy: Windows, macOS, Linux, SteamOS, PlayStation 3 (częściowo), Android, iOS i Windows 10 Mobile. 14 lutego 2013 udostępniono wersję klienta na systemy linuksowe. Według danych z lutego 2015 roku z platformy korzysta ok. 125 milionów aktywnych użytkowników.
Dzięki za tak obszerne wyjaśnienie ;).
Nie wiem czy będę korzystała z tych wszystkich możliwości Steama ale miło się dowiedzieć więcej. Tak czułam że ci z Valve to bardzo kreatywni ludzie po tym, jak zrobili Half -Life doskonałą grę która swoim klimatem nawet, powiedziałabym przewyższyła Quak'a a przynajmniej zrównała się z nim.
Skopiuję sobie to co napisałeś i być może wykorzystam to. Dzięki.
Inaczej, mam konto na Steam ale z niego nie korzystam i nawet zapomniałam hasła. Teraz zakładam nowe konto.
Żeby w pełni cieszyć się Steamem muszę utworzyć konto PayPal lub założyć specjalną kartę Visa lub Master Card a to wiąże się z niepotrzebnymi kosztami i nie dość że Belka okrada z 19% to jeszcze bank doi mnie z pieniędzy. Ponadto, aby założyć kartę Visa trzeba posiadać zdolności kredytowe, czy jak to tam się nazywa. Na chwilę obecną szukam nowej pracy. Dam Ci znać kiedy będę gotowa.
Ostatnio interesuję się goglami wirtualnymi oraz fajną gierką która jest zrobiona z myślą o tego typu interakcji, ta gierka jest na silniku Unreal Engine 4 i jest to po prostu prezentacja silnika graficznego EPIC.
Dziewczyno bez wymówek karty płatnicze są bezpłatne bądź kosztują grosze.
Mylisz kartę kredytową z kartą płatniczą.
Być może tak ale Bank bankowi nie równy i każdy bank ma swoje własne zasady, w moim banku stwarzają problemy. Dla przykładu : Chcesz zrobić przelew zagraniczny, to musisz wypełnić stertę papierów gdzie masz wyszczególnione przelicznik euro i dolar. Trzeba wpisać Walutę przekazu (Currency), kwota przekazu w walucie (Amount in currency). Podać BIC (Kod SWIFT), Kraj banku beneficjenta, Numer rachunku beneficjenta.
I teraz ważne Koszt Banku pokrywa : Zleceniodawca lub Beneficjent. Potem rubryka - Koszty innych banków pokrywa : Zleceniodawca lub Beneficjent. Cwaniak w banku powiedział mi że najlepiej jeśli to ja pokryję no ale to mnie nie dziwi.
No mam ale rzadko korzystam więc żeby zrobić przelew idę do banku i tam robią przelew. Nie pamiętam dokładnie czy jak robię przelew przez internet bo czasem jestem zmuszona, to czy w szablonie gdzie mam wpisać dane odbiorcy jest miejsce na IBAN (BIC) gdzie można robić przelewy zagraniczne ale z tego co wiem chyba nie da się. Więc jednak prehistoryczny.
To brzmi do tragicznie jak na kobietę która potrafi obsługiwać komputer, tak robią babki po 60 by Cię nie urazić.
Ja jak robię przelew to mogę ustawić przewalutowanie i mam konto które na to pozwala. Usługa tania jak barszcz.
Kurde to mój 66 ojciec to potrafi i obsługuje konto internetowe byś się wstydziła wiesz.
To nie tak jak myślisz, po prostu lubię jak ktoś robi coś za mnie, nie wysilam się, choć w pewnym sensie muszę przyznać Ci rację. Więcej inicjatywy z mojej strony. Ostatnio jestem zajęta swoimi projektami i odwykłam od codziennych spraw, trzeba wziąć to pod uwagę, że trochę się pogubiłam ale to nic, jakoś się uporam ze wszystkim. : ) Mam nadzieję.
Za to że chodzisz do banku i ktoś to robi za Ciebie płacisz grubą kasę. Za rzeczy które masz normalnie za darmo online płacisz.
Oni nie udostępniają swojego czasu za darmo a Ty dodatkowo marnujesz swój czas bo możesz to robić z domu.
I tu masz słuszność, muszę mocno zweryfikować to co robię ale to za jakiś czas. O pewnych rzeczach wiedziałam od dawna a mimo tego nie robiłam. To tak jak z jaraniem szlugów człowiek wie że szkodzą a mimo to dalej pali. Robię coś wbrew logice i muszę to zmienić i pewnie zmienię, niebawem.
A propo Steam to ktoś sobie mocno zażartował :
https://freddre.deviantart.com/art/Gabe-Newell-Portrait-288307422
Nawet fajne ;), dorzucił bym też portet Kaczyńskiego, jegomościa z Torunia i parę innych prominętnych osób w świecie ale generalnie tak jest.
Steam to taki internetowy TRWAM :D.