Bo był stworzył obozy w których zagłodził żołnierzy armi czerwonej w 1920.
Nie mam błędnych informacji Katyń był zemstą za Piłsudskiego poczytaj o wielkiej wojnie czyli pierwszej wojnie oraz o 1920 co zrobił Piłsudski a zobaczysz że to negatywna postać.
Tu już nie chodzi o poglądy ale o wiedzę piszesz rzeczy opierając się o wycinek wiedzy a nie wiesz pozostałych faktów ja skolei interesuje się całym spektrum zdarzeń i ciężko Ci będzie ze mną podyskutować jak nie sprawdzisz dokładnych zdarzeń z 1918-1945.
I Ty masz wypaczone zdanie poprzez fakt że opierasz je o wycinek wiedzy a nie całe spektrum i dlatego nie da się przyznać Ci racji.
Jeżeli oceniasz człowieka to oceniasz całość a nie pojedyńcze zdarzenie.
W 1 wojnie światowej Hitler był bohaterem ale jako całość to zbrodniarz.
Co do Piłsudskiego nie tylko sprzyjał socjalistom przez co szkodził wielu bardzo ważnych osobom którym faktycznie zawdziecza się odzyskanie niepodległości to jeszcze pomógł Bolszewikom.
A dzieki temu że im pomógł doprowadził do zagłady na wschodzie jednak cel tej zagłady nie był nakierowany jedynie na ówczesną Rosję w całej Europie bogaci kułacy i tak tak dalej mieli być wymordowanii takie były zamierzenia rewolucji.
Kiedy rewolucja dotarła do nas z opóźnieniem a musiała dotrzeć bo Piłsudski pomógł załatwić Cara to historia zatoczyła koło.
Naprawdę poczytaj co się działo a nacjonalista i narodowiec to jest to samo bo nacja tworzy naród. Oczywiście nie wszyscy narodowcy są skrajnymi rasistami i toleruje się to zjawisko wśród nich jak i wszystkie złe objawy tej choroby.
Intelekt nie ma nic do wyborów jakie dokonał on po prostu.
To powinno raz na zawsze zamknąć Ci usta na temat Piłsudskiego http://przeglad-socjalistyczny.pl/wielcy-socjalici/502-jozef-pisudski--dziaacz-p olskiej-partii-socjalistycznej
OK, Zaraz poczytam i się wypowiem ale to już jutro bo trochę późno już. Postaram się Cię nie zawieść.
"W 1 wojnie światowej Hitler był bohaterem ale jako całość to zbrodniarz"
Nasuwa mi się inne powiedzenie : "Zabijesz jednego i nazwą cię mordercą a jak zabijesz milion i jesteś zdobywcą" Nie wiem czy ten cytat jest adekwatny do tematu ale ma w sobie pewną prawdę filozoficzną.
Co do Piłsudskiego to doskonale wiem jaki był, poczytaj sobie dobrą książkę "Ponura prawda o Józefie Piłsudskim" Henryka Pająka. Jutro pogadamy.
No nie adekwatny sławił się odwagą i tym że był dobrym człowiekiem zanim mu nie odwaliło.
Jak zwykle chcesz by Twoje było na wierzchu nawet jak Ci się dokładnie wytłumaczy problem.
W jakim celu mam czytać tą książkę skoro mam szczegułową wiedzę i co to ma na celu?
No jak nic to nie ma na celu to powiedziałaś na odczepne.
No więc powie ten sposób : Tam w tym tekście co mi podałeś było bardzo ważne zdanie : Otóż Piłsudski powiedział że jeśli Polska ma w przyszłości nie zginąć to nie może być wasalem ani Moskwy ani Berlina.
Co do innych rzeczy to tekst jest tak napisany na tyle ile pozwala polityka żeby specjalnie nie odzierać go z tego mitu jaki wokół niego powstał żeby go specjalnie nie deprecjonować i żeby go całkowicie nie zdyskredytować. Tak mi się wydaje.
No i wreszcie konkrety. Niestety Piłsudski był rusofobem ale jak mówiłem to co dokonał stawia go w bardzo złym świetle.
Nie lubię mitów jak i kultu jednostki a on miał być takim naszym kultem jednostki.
II RP musiala upaść bo Polaków w II RP było zaledwie 60% i wszyscy do okoła mieli o to pretensje. 40% innych narodowści zbyt wiele by utrzymać kraj bez wojny.
Niemcy chcieli Gdańsk, Litwini Wilno, Ukraińcy ziemie okupowane przez Polske. Do tego sporo Żydów którzy też mieli swoje drobne ambicje.
Co do Anglii nie oni się ruszyli ale widząc brak reakcji ze strony Francji postanowili zniszczyć ich flotę na rzecz zagrożenia z ich strony.
Francja po utracie 10 milionów ludzi w trakcie 1 wojny nie zamierzała uczestniczyć w kolejnej a sojusz był z nimi wartościowy na papierze mimo że bardzo pomagali w 1920 to sytuacja kompletnie się odwróciła.
Chamberlein skolei liczył na ugodę wiedząc że nikt się nie zgodzi na wojnę z Niemcami.
Potwierdza się stare porzekadło chcesz liczyć w trudnych sytuacjach licz na siebie. Sojusze zawsze są dobre na papierze.
Przecież nawet sojusz USA Rosja nie był wartościowy dla ZSSR. Bo USA ruszyło dupę dopiero gdy ZSSR wygrało wojnę w 1944 co tylko potwierdza moją tezę.
Dlatego nie miej iluzji po co były te sojusze one miały tylko za zadanie straszyć. Przecież jakby Ruscy tu weszli to nikt by tu nie przyszedł.
Z tego co mówiła moja dawna pani od historii w liceum, to Ukraina winna jest nam ziemie oraz potężne odszkodowanie.
Kiedyś połowa Ukrainy należała do Polski no ale o tym się nie mówi, Przy czym zaznaczam że tak mówiła moja nauczycielka.
To fajnie że masz dużą wiedzę na te tematy, warto poczytać.
Masz rację, sojusze nigdy nie wychodziły nam na dobre, zwykła proforma i tyle.
Nic nam nie są winni okupowaliśmy ich ziemie i mają jeszcze pretensje do niektórych terytoriów.
Zwłaszcza że całe nasze Państwo było oparte o feudalizm czyli potworny wyzysk.
Bierz pod uwagę że wydarzenia wyglądają inaczej z różnego punktu widzenia.
Przecież te ziemie wschodnie tam nikt po Polsku nie mówił jedynie w dużych miastach bo język urzędowy.
Jak próbowali wywalczyć swoje prawa to nie raz paliliśmy ich cerkwie i mordowaliśmy lub zamykalismy ich do więzienia.
Zemściło się to na nas straszliwie. Ukraina w dosłownym słowiańskim tłumaczeniu znaczy wolna ziemia od króla. Uciekali tam ludzie którzy pragneli być wolni od króla czy cara.
Dlatego należy ich rozumieć i nie oskarżać bo pretensje do nich nic nie dadzą.
No cóż, dziś bardzo trudno o prawdziwy autorytet od historii. A z tych prawdziwych autorytetów to najbardziej wiernie oddają historię to takie osobistości jak : Grzegorz Braun, Zbigniew Kękuś, Bogusław Wolniewicz, Stanisław Michalkiewicz, Henryk Pająk, Waldemar Łysiak, Dr David Duke, Jacek Międlar. No i to są autorytety. Lubię też Aleksandra Jabłonowskiego. To są bardzo mądrzy ludzie, niepodważalnie.
Nie wszyscy z nich są historykami ale mają dużą wiedzę. Bardzo ciekawe postacie i charyzmatyczne.
Niektórzy z mojego otoczenia darzą kultem te osoby które wymieniłam ale nie bierz tego do siebie. ; )
Darząc kultem człowieka nie dostrzegasz jego wad. Niektórzy darzyli kultems Stalina bo dla niektórych jest do tej pory autorytetem moralnym.Ludzie wybielają to co zła a wyolbrzymiają to co dobre.
W biblii jest napisane by nie czczić żadnego narodu jest tylko jeden naród Boży. A prowadzenie wojen jest grzechem. Dlatego katolicy i prawosławni są niepoważni błogosławiąc żołnierzy i plugawią religię.
Jedynym autorytetem moralnym dla Ciebie powinien być Bóg nie człowiek. Możesz czczić zasady ale nie ludzi. Czcząc ludzi popełniasz dosyć ciężki grzech.
Idol był potępiany już w starożytnych pismach a jego czczenie zostało surowo zakazane.
Nie biorę tego do siebie po prostu żal mi tych ludzi bo błądzą zapłacą za to bo człowiek się rozlicza z życia.
Statnisław Michalkiewicz i Kękuś podważali wielką Lechie i już za to mają u mnie dużego minusa. To że nie wiedzą co było przed chrystianizacją nie upoważnia ich do wysówania tego typu hipotez.
A gadał też że Żydzi opanowali PiS gdzie PiS zakazał koszernej żywności i rytualnego zabijania zwierząt to po prostu niepoważni ludzie charyzmatyczni może wg Ciebie u mnie ataki śmniechu wywołują. To jak kogoś złapiesz na zmienianiu zdania i kłamaniu jest najlepsze.
Więc nie ma w co brnąć kiedyś taką osobą która brneła w kłamsta wyzywało się na pojedynek i było po problemie dziś niestety każdy kwadrat może swoje zdanie bezkarnie wygłaszać.
Nigdy nie było prawdziwych autorytetów do historii bo zawsze była zakłamywana tylko słabi szukają autorytetów a silnii sami chcą poznać prawdę i drążą.
Masz tyle źródeł pozbawionych polityki a wybierasz zawsze kłamców fascynuje mnie to a oni później robią z ludzi zombie którzy powtarzają i gadają a tata bo Marcin powiedział....
"silni sami chcą poznać prawdę i drążą" - z tym się zgodzę i w związku z tym będę miała dla Ciebie coś ciekawego, otóż bliski znajomy mojego ojca właśnie wydaje książkę o Piłsudskim a pisząc ją drążył w najgłębszych archiwach i wyciągał wszystko co się da i czytając ją poznasz rzeczy o których nigdy nie usłyszałbyś i nigdy nie dowiedziałbyś się. A zatem przyjacielu tylko czekać aż pojawi się w księgarni. Jak interesujesz się historią to się świetnie składa bo to będzie coś wyjątkowego. Pozdrawiam.
To polega na tym że autorytet ma ci zastąpić prawdę. Wszystko masz przeżyć sama nie opieraj się o czyjeś historyjki. Wyrób sobie zdanie samodzielnie.
Przecież jakbym słuchał wioskowych przesądów to pewnie byłbym rusofobem antysemitą plus nie cierpiał każdego człowieka.
No a rzeczywistość jest taka że Polacy są straszni sami dla siebie. Nie otworzą ci często drzwi w autobusie, nakapują w robocie, okradną.
Ze wszystkich obcych których poznałem narodowości wszyscy byli w porządku a nasi niejednokrotnie to okrutne świnie. Dlatego nie dziwię się że niektórzy Brytyjczycy są wkurzeni na Polaków co tam mieszkają bo czasami jest ekstremalnie czego się wstydzić.
Już nie wspomnę że pod blokami leżą butelki po wypitym alkoholu i nikt tego po sobie nie sprząta i ma za nic ludzką pracę. Ale każdy ma pełną japę frazesów i uważa się za autorytet.
Patriota nie ma używek dba o otoczenie nie obraża, a niestety nacjonalizm jest subkulturą w której pozwala się na dewastację obrażanie i wulgaryzmy.
Zobacz sobie jak wyglądają współcześni naziści na zachodzi są w pełni wytatuowani oczywiście w ONR jest tak samo. To banda zbójów.
Nie ma na to cienia tolerancji oni w żadnym powstaniu by nie uczestniczyli to tak naprawdę tchórzliwe krzykacze, nikomu by nie pomogli bo wszystkich nienawidzą.
Ja interesuję się historią oglądam kanały międzynarodowe jak Masaman który opowiada o grupach etnicznych i jak potoczyły się ich losy oglądam o wielkiej wojnie i o tym co się działo w tym czasie.
Interesuje się historią inwazji Mongołów i historią Hanów. Historię Polski znam dość dobrze pisałem na ten temat pracę maturalną dawno temu.
Ale nie wystarczy czytać bo książki są zakłamywane nie raz.
Z tego co tu widzę stosunek do Polaków masz bardzo negatywny a to niedobrze. Nie obraź się ale uważam że padłeś ofiarą jakiejś zbiorowej manipulacji czy przysłowiowemu praniu mózgu. Musisz pamiętać o tym że wrogowie Polaków właśnie wpajają młodym Polakom że Polacy to zło i myślę że dałeś się złapać na tę propagandę. To co ci wszyscy wrogowie Polski rozsiewają to czyste zło. Pamiętaj o tym że ci źli triumfują jak źle mówisz o polskości. Akurat Ty jak mówisz nie identyfikujesz się z Polakami ale ci wszyscy Polacy którzy bardzo źle mówią o Polsce i o Polakach to są głupi Polacy. Jak sięgniesz do historii to dowiesz się że Polacy nigdy nie byli solidarni ze sobą a Żydzi byli i są solidarni ze sobą choć czasem bywają bezwzględni wobec siebie ale tylko w skrajnych przypadkach.
To fajnie że miałeś na maturze historię bo ja też ale jak sam wiesz historia bywa zakłamana. Szkoda że nie uznajesz autorytetów w śród ludzi. Ja uznaję autorytety w śród ludzi. Jak ktoś coś opowiada i czujesz że to o czym mówi zgadza się w stu procentach z Twoimi poglądami to czujesz więź z tym człowiekiem i zaczynasz czuć że jest mądry. Takim prawdziwym autorytetem wśród naukowców jest np : Hoimar Von Ditfurth. To jest świetny facet i warto poczytać jego pozycje książkowe a dowiesz się z nich rzeczy niezwykłych.
To są moje wnioski a nie pranie mózgu przestań mi p... że moje zdanie to propaganda ja Ci mówie co zaobserwowałem jak ludzie się zachowują a ty mi no zmanipulowano Cię.
Zamiast w ogóle chcieć zrozumieć co do Ciebie piszę to podważasz. Z kim mam być solidarny przepraszam? Z ochlewami pijącymi alkohol pod sklepami?.
Dziś podczas w czasie lanczu w pracy zaczepił mnie koleś co niby zbierał na jedzenie gdy powiedziałem że lepiej jakby pracował a nie zbierał to mi zaczął wmawiać że przez Ukraińców nie może pracować. Oczywiście dzień wcześniej widziałem go zalanego w trupa podczas gdy niby na to jedzenie uzbierał.
Ja ci mówię jacy są Polacy w większości przypadków beznadziejni to nie jest propaganda to jest życie większość to absurdalni debile.
Znam doskonale ludzi pracuje z nimi na codzień wiem jakie jest społeczeństwo.
Sama chyba padłaś ofiarą manipulacji księdza skoro uważasz że nasze społeczeństwo jest wybitne. Zobacz ile jest śmieci spytaj się czy ktoś pamięta o urodzinach swojej matki no poznasz smutną prawdę o życiu.
Nie miej czelności mi wmawiać więcej takich rzeczy.
Powiem w ten sposób : We wszystkich nacjach znajdziesz takie kwiatki jak : pijacy, alkoholicy, złodzieje, oszuści kombinatorzy, debile, ćwierćinteligenci, mordercy, psychopaci itp. W żadnym wypadku nie należy tego uogólniać że np Cała Polska jest pełna szumowin bo tak nie jest. To są jednostki i bardzo niewielka ilość i niewielki odsetek tych ludzi i to też są to recydywiści a nie normalni Polacy.
Sumliński powiedział że mordercy rządzą Polską, tyko pytanie czy to prawda? Na przykład mój ojciec skwitował to mówiąc że jest to wielce prawdopodobnie i nie ma prawa nie wierzyć W. Sumlińskiemu. Sumliński jest dziennikarzem śledczym podobnie jak Witold Gadowski i obaj są świetni. Ten kraj, mówię tu o Polsce rządzony jest przez niewłaściwych ludzi i ten nowy rząd Dudy jest tak samo beznadziejny jak poprzedni. Zawiodłam się i na Kaczyńskim i na Dudzie, i jest to totalna degrengolada polska. Czyli podsumowując Polacy jako zwykli zjadacze chleba nie są źli ale ci w rządzie to zdrajcy Polski i doprowadzą do zniszczenia Polski co mnie już nie obchodzi bo jestem już tym bardzo zmęczona.
A może nie powinnam winić Dudy bo jak wiesz Tajne Służby mają o wiele większe możliwości od Biura Ochrony Rządu. Tajne Służby mają na swoich usługach prawdziwych zakapiorów i to oni (TS) dyktują warunki Dudzie. Jeśli Duda spróbuje działać według swoich zasad i jeśli będzie chciał coś dobrego zrobić dla Polski i coś wbrew Tajnych Służb to wtedy zniszczą Dudę. BOR nie ma szans w starciu z Tajnymi Służbami i nie pozwolą na to aby Duda działał jak chce.
W sumie Duda to taki miękki klusek bo gdyby był twardy i niezależny to powinien się przeciwstawić złu. A tak jest jak jest, a jest beznadziejnie.
Czego się więcej spodziewałaś? Uwieżyć politykowi to jak kupić od Cygana biżuterię.
PIS spełnił swoje obietnice i zapłacił Rydzykowi kasę a reszta? A w zasadzie kogo obchodzi reszta.
Jest tylko kasta pasożytów i kasta tych co służą. Dlatego nigdy tu nie będzie bogactwa katolicy to stare podwaliny niewolnictwa.
Wszystkie kraje wyznaniowe są biedne i tutaj jest tak samo. Polska mentalnie jest na poziomie Turcji, są wataszkowie którzy dyktują prawo i obyczaje.
Nie jest mi jakoś specjalnie żal ludzi obłąkanych i zaślepionych ale utrudniają oni życie.
Duda to przecież długopis na takich zasadach został prezydentem ale nikt go nie zabije on po prostu udaje.
Przecież i tak nie ma na kogo głosować więc co za znaczenie tak naprawdę kto tutaj obecnie rządzi
Masz dużo racji i chyba na tym zakończymy. Cóż mogę dodać? Wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Zobaczymy się później.
Powiem Ci, że jest bardzo napięta atmosfera pomiędzy Ameryką a Rosją i może wybuchnąć poważny konflikt zbrojny. Przy czym będzie to wojna na obcym terytorium z użyciem broni konwencjonalnej (nie nuklearnej) ale za to bardzo zaawansowanej technologicznie. Jeśli Amerykanie zrobią głupstwo i zaatakują Iran to będą mieli przeciw sobie nie tylko Arabów ale także i Rosjan. Otóż w momencie gdy USA zdecyduje się zaatakować Iran to Rosjanie zaatakują USA oczywiście tylko na terenie Iranu. Zaatakowanie USA przez Rosję oraz pomoc Iranowi jest ze wszech miar oczywiste i byłoby to posunięcie bardzo uczciwe i dobre gdyż w tym momencie USA atakując Iran zrobiło by coś bardzo złego. To tak jakby uczeń pobił brutalnie innego słabszego ucznia, tak to mniej więcej wygląda. I jeszcze jedna rzecz otóż Iran w żadnym wypadku nie zagraża Ameryce a z tego co powiedział mój znajomy historyk Iran potencjalnie zagraża tylko Izraelowi a więc jeśli Ameryka zaatakuje Iran to tylko dlatego że Żydzi tak chcą.
Specjalnie nie interesuję się polityką i historią bo nie mam takiej potrzeby zgłębiania tego ale to co powiedział mój znajomy historyk i ekonomista może być prawdą.
Tak wiem ale Iran to niedorozwoje Islamskie więc też bierz na to poprawkę. Izrael tworzą ludzie inteligętnii zaś świat Islamu mułowie.
Ja akurat Żydów lubię nic mi złego nie zrobili a Islamiści co krok robią coś złego.
Mnie też Żydzi nic nie zrobili a tak mi się przynajmniej wydaje. Ktoś kiedyś powiedział mądrą rzecz, że można ich nie lubić ale trzeba się od nich uczyć. No więc dodam od siebie, że owszem trzeba się uczyć od Żydów ale tych dobrych cech a nie tych złych.
Czy Irańczycy to niedorozwoje? No więc Żydzi są sprytniejsi i lepiej ustawieni od Irańczyków którzy w razie napadu będą się tylko bronić bo cóż im pozostało.
Są bardziej inteligętni zobacz ile wynalazków pochodzi od Żydów Entstein, Openhaimer Laron można wymieniać i wymieniać a Islam nic nie ma bo gnoi naukę ich poziom IQ jest na niskim poziomie.
Aby się ustawić też trzeba mieć odpowiednie IQ Islam to po prostu prymitywne debile, Iran świetnie prosperował do momentu jak Homeini zniszczył ten kraj.
A tam gdzie byli Żydzi zawsze rozwijała się nauka przemysł medycyna.
No i nie myl Izraela z Żydami większość Żydów ortodoksyjnych nie uznaje Izraela, Izrael jest państwem założonym przez Syjonistów nie przez Żydów. Wielu z nich nawet nie jest Żydami.
Żebyś też wiedziała o co chodzi Syjonizm jest formą nacjonalizmu Żydowskiego ale niewielu Żydów jest nacjonalistami bo mają w pismach napisane że nie mają prawa posiadać państwa.
Tak samo jak chrześcijanie nie mają prawa być nacjonalistami ale są.
Ideologia Żydowsko chrześcijańska zakłada że narody istnieją poprzez wolę szatana tylko po to by istniały wojny głód bieda i nędza.
Jak na to szerzej popatrzysz to zobaczysz że gdyby nie te bariery ludzie byliby naprawdę wolni i tak naprawdę przypadek zrządza kim i gdzie się rodzisz.
A no widzisz w paru kwestiach się zgadzamy. Jako ciekawostkę powiem Ci że moja dawna pani historii mówiła wyraźnie, że państwo Izrael powstało nielegalnie na ziemiach arabskich i zostało utworzone (Izrael) bez zgody Arabów.
Powiem Ci inną ciekawostkę, otóż powiedzmy że ktoś pochodzenia żydowskiego popełni przestępstwo gdzieś na świecie ale nie w Izraelu, no więc jeśli ten przestępca ucieknie do Izraela i udowodni że jest Żydem to państwo Izrael nie wyda go tamtejszym władzom tylko będzie go chronić ; ) Fajne nie ? : )
No wiesz moim zdaniem Żydzi byli tam wcześniej niż Arabowie i od zawsze mieszkali na tej ziemi.
No nie do końća bo Państwo Izrael gnębi Żydów, Żydzi ortodoksyjni nie raz są wyganiani z Izraela.
To nie jest taka prosta historia jak Ci się wydaje, jest to państwo dość specyficzne.
Wszędzie w każdym kraju chroni się swoich nie ma co się dziwić.
A Arabów trzeba pytać o zgodę o coś? Przecież oni są najbardziej agresywną nacją na ziemi. Wg ich praw nie jesteśmy podludźmi i musimy im płacić characz.
W Izraelu żyje bardzo dużo nie Żydów ale w krajach Arabskich zamieszkaj nie będąc muzułmanką to zrozumiesz co to jest piekło na ziemi.
Izrael jest jak najbardziej legalny i dokopie wszystkim do okoła jak będzie potrzeba. Co więcej Izrael ma obecnie sojusz z Indiami bo Indie mają problem z Pakistanem.
Ileż ten świad byłby lepszy gdyby nie było muzułmanów są jak choroba tej planety.
Fakt z Muzułmanami jest problem bo oni nie asymilują się z państwem które ich gości i utrzymuje ich.
Rozmawiałam niedawno przez telefon z moim znajomym historykiem i powiedział wyraźnie że Syjoniści to skrajnie prawicowi Żydzi. A więc ktoś tu się myli albo Ty albo on.
Nooo zanim coś napiszesz to musisz uważnie czytać bo nie raz jest tak że Ci coś tłumacze a potem dostaje informacje jakbyś tego nie przetworzyła.
Ja jestem bardzo konkretną osobą i nie napiszę Ci nic czego nie jestem pewien.
Nie przejmuj się tak polityką bo jeżeli ustrój się nie zmienia to nic w Twoim życiu również, jak spokojnie spojrzysz to przez wszystkie lata żyje się tak samo czy rządziło SLD, PO czy PiS.
Śmieszy mnie te obrzucanie błotem komuny a to w tych czasach się wykształcili i mieli bardzo spokojne życie.
Paradoksalnie to właśnie komuna oddzieliła nas i urchoniła od komercjalizacji i multikulturaizmu.
Ale to się kończy pomimo że krzyczą to tylko zasłona dymna ten system nie kiwnie palcem by to zmienić, Arabowie tu nie przyjadą bo nie ma socjału a Ukraińców jest tyle że wszyscy milczą "chociaż mnie oni osobiście w ogóle nie przeszkadzają bo wolę ich niż patologię która nie chce nic robić".
Zmian nie da się zatrzymać nawet jakbyśmy przyjeli 7000 uchodźców z Syrii to po 2 dniach pojechaliby do Niemiec. Miewiałem kiedyś gości z krajów arabskich ponieważ ciotka pracowała w Libii i to byli mili i spokojni ludzie.
W Polsce nigdy syfu nie robili bo tutaj są inne zasady niż na zachodzie a Polaków trzeba trzymać twardą ręką bo im odbija tak więc i Arabowie szanowali te zasady.
Do tej pory uważam że Zomo było potrzebne, bo np masz sytuacje że ktoś prowokuje bądź zaczepia tłumy to trzeba to spacyfikować a nie dawać się wodzić za nos.
Co więcej jakby ktoś za komuny spróbował obmacywać kobiety to by go rozebrali do naga i otłukli więc studenci z krajów arabskich byli bardzo grzeczni.
Trzeba rozumieć że zachód nawet dla nas jest ciężki do zaakceptowania bo miejscowi nie chcą tak naprawdę zaakceptować imigrantów i zamiast próbować wprowadzić ich w społeczeństwo to gromadzi się ich w miejscach gdzie nie mają szans na asymilację.
A Arabowie mogą się w pełni zasymilować bo żyje kilku takich w Polsce gdzie w 100% przyjeli tutejsze zasady i zwyczaje. Ludzie ich nie dostrzegają bo nie robią problemów.
Dlatego uważam propagandę antymigracyjna za taką przykrywkę na fakt że dzięki niej nic nie muszą robić i mogą udawać protektora. Tak naprawdę przed niczym nie chronią nawet nie mają do tego służb.
Ciekawe rzeczy.
Mówi się że różne rzeczy a między innymi takie, że sprowadzanie uchodźców do państwa powoduje jego rozbicie, rozbicie jednolitego poczucia narodowego i przynależności narodowej a takim państwem łatwiej jest sterować i doić go. Pomyśl nad tym.
Napisałam że należę do narodowców ale tak naprawdę jestem wyznawczynią tak zwanej "Anarchii Doskonałej" czyli bez państwa gdzie nie ma policji, sądów, żadnych służb specjalnych nie ma infrastruktury społecznej, nie ma żadnych urzędów ani biurokracji. To jest prawdopodobnie utopia która w tym momencie wprowadziłaby chaos i zamęt dlatego technicznie nie jesteśmy w stanie wprowadzić ustrój - bez ustroju bo nasze możliwości są mocno ograniczone.
Zaraz jeszcze wrócę do tego co napisałeś i pogadamy.
Całkiem dobrze wnioskujesz.
Niestety wszystko teraz idzie w złym kierunku bo ta polityka jest bardzo zła która teraz obecnie jest z tym że wcześniej nie było wcale lepiej ale teraz to już jest totalna degrengolada.
Socjalizm miał wady i zalety ale podobno miał więcej zalet. Ogólnie nie ma ustroju doskonałego ale np ustrój Republikański jest bardzo dobry i wiele w nim podoba mi się. Inny ustrój Monarchia Absolutna gdzie rządzi jeden ale mądry, altruista i dobry sprawiedliwy człowiek też taki ustrój - w tym wypadku jest wielce pożądany i korzystny.
Zdaje się że kiedyś pisałeś że nie ma dobrych dyktatorów ale jeśli już miałabym wybrać kogoś na przykład na Dyktatora to takim dobrym kandydatem byłby na przykład Marian Kowalski. Dobrze wypada też Aleksander Jabłonowski, w każdym razie znalazłoby się kilku.
Tylko że Polska to jest kraj uchodźców, większość ludzi żyjących tutaj pouciekała ze wschodu tak jak np część mojej rodziny i się zasymilowała.
Są tutaj pomieszane różne nacje german rosjan polaków pod jednym sztandarem i językiem.
Udało się tego dokonać bo nie zaglądano nikomu w przeszłość nie zamykano w gettach, nakazywano chodzić do szkoły i restrykcyjnie uczono wszystkiego.
Podczas komuny asymilacja ludności nastąpiła niemal w 100% a przecież przed wojną zaledwie 60% stanowiła ludność Polska.
Nigdy ale to nigdy Przed PRL nie mieliśmy sytuacji że 99% ludzi się identyfikowało w ten sam sposób.
Nawet za piastów były głębokie podziały językowe. Skolei po zjednoczeniu z Litwą panowały 3 języki urzędowe.
2 RP też była multietniczna.
Dlatego błagam żadnych Kowalskich Jabłońskich i innych bo będę musiał ich zabić.
Nikomu bym nie pozwolił być dyktatorem Husajnów czy Kimów nam tu nie potrzeba w Januszowym wydaniu nam tu nie potrzeba.
Zresztą jakby tak się stało to bym na zawsze wyjechał z Polski.
Nigdy w historii świata nie było dobrej monarchii absolutnej więc nie chciałbym tego ustroju zwłąszcza że jego podwaliny doprowadziły do pierwszej wojny światowej.
Jakby była monarchia absolutna to ludzie by mieszkali w kartonach jak to było za carów czy za Ludwika gdzie ludzie jedli zgniłą żywność bo nie było ich stać za normalną.
Weź lepiej już odstaw to piwo.
Piwa nie lubię ale za to jaram "Kush".
No np moja mama i ja bardzo źle się czujemy tu w Polsce i bardzo chcielibyśmy wyjechać np do Australii i tam zostać. To bardzo piękne miejsce pełne węży i skorpionów ale to nic złego w porównaniu z Polską. No to miłej nocy, do jutra.
Najpierw muszę uporać się ze sobą i moimi problemami a później zobaczę.
Może to zabrzmi głupio ale miałam zejść z tego świata kiedy czułam się naprawdę źle ale kuszą mnie takie przyjemności z życia jak choćby ważne cele w moim życiu i moje fantastyczne projekty. A poza tym w życiu liczą się także małe przyjemności takie jak super eleganckie buty, ubiór, gry komputerowe, a właśnie ostatnio rynek gier komputerowych przeżywa kryzys i ostatnio nie pojawiło się nic godnego uwagi . Jednak mam swoje typy, które są fajne a mianowicie :
1. GTFO
2. METRO EXODUS
3. WITCHFIRE
4. SCORN
5. IRON HARVEST 1920
Jak chcesz możemy pogadać o tych grach bo w tych kwestiach jesteśmy jednomyślni, najbardziej.
Z tego wynika że warto jeszcze tu zostać.
Wcale nie przeżywa kryzysu nigdy sprzedaż nie miałą się lepiej :).
Wychodzi teraz nowy Monster Hunter, był Wolfenstein Shadow of Collosus który jak Oldblood i New Order ma świetną fabułę i jest fenomenalnie grywalny, nie pokarze ci tego żaden film trzeba samemu spróbować.
Jest Terraria, cała masa tytułów.
Jest także rewelacyjny X-com z rozszerzeniem chosen one.
Naprawdę musisz sobie odświeżyć bądź rozszerzyć tytuły po które sięgasz.
Właściwie to chciałam powiedzieć że większość tych nowych tytułów to gry bardzo zbliżone do pozostałych starszych pozycji i nie ma tu nic naprawdę oryginalnego i czegoś dla starszych graczy. Może i dobrze się sprzedają a to świadczy o tym że to nowe pokolenie graczy kupuje te gry. Starsi gracze będą znudzeni nowymi - odgrzewanymi pozycjami.
Miałam sobie kupić Halo Wars 2 ale stwierdziłam że gra nie jest na tyle dobra aby ją kupować bo zabrakło mi w niej więcej bardziej klimatycznych plansz oraz ciekawszych jednostek. Sam pomysł nie do końca mi się podoba dlatego zostanę przy C&C 3.
Zobacz, teraz wiele tytułów powstaje jako "masówka" i robi się je "na jedno kopyto" powielając stare tytuły. Nawet te gry które wymieniłam posiadają stary fundament i opierają się na tych samych zasadach i funkcjonują jak starsze gry a więc w zasadzie nic nowego.
Nie wiem mi nowe bardziej się podoba niż stare i wcale nie robią tego na jedno kopyto. Masz serię Dark Souls która niczego nie powiela w stosunku do tego co było kiedyś.
Nowe strzelanki mają sporo nowych rzeczy z gatunku rpg. Po prostu nie grasz dlatego tak mówisz.
Mnie C&C już nie jara w chwili obecnej to dość archaiczny tytuł.
RTSy to dość wymarły gatunek moim zdaniem nigdy nie był dość popularny by się utrzymać bo był zbyt zręcznościowy.
Zagraj w Darkest Dungeon a zobaczysz co to jest nowatorska gra a nie mi piszesz takie smutki że nie ma w co grać.
Jest i jak mówiłem wchodzą kolejne świetne premiery.
No z tego co mi wiadomo w takich RTS'ach jak C&C 3 jak nie operujesz całą serią skrótów klawiszowych to jesteś w gorszej sytuacji.
Myślę od dodatku do Tiberium Wars na silniku graficznym Unreal 4 lub Cry Engine 5. Byłoby to połączenie C&C Generals z Tiberium Wars, nowe fantastyczne jednostki i budowle. Niestety nie mam odpowiednich zasobów finansowych i dlatego projekt może upaść.
Seria CC upadło dawno temu więc nie czuję tego.
Oglądam czasami na youtubie Totalbiscida który komentuje różne gry prowadzi kanał dla sklepu gog, koleś był znanym komentatorem ligii zawodowej starcrafta.
I zaprasza na swój kanał 2 graczy z ligii zawodowej z starcrafta aby zagrali w jakiegoś starego rtsa którego sprzedają w odświeżonej wersji.
Powiem Ci że nostalgia pryska jak się zobaczy dziś te gry w akcji, często nie ma tam skrótów klawiszowych a grafika po prostu bije po oczach.
Kolesie grali np w Earth 2160 ostatniego Polskiego wielkiego rtsa to pierwszy komentarz "Nie wiedziałem że Starcraft jest tak dobry do póki w to nie zagrałem :D"
Później chwalili niektóre rozwiązania ale faktycznie wszystkie rozwiązania z C&C dziś są już groteskowe typu stawiasz budowle z panelu bo nie raczyli zrobić skrótów klawiszowych,
Chessy jednostki którymi można błyskawicznie pojechać przeciwnika.
Oglądałem rozgrywki najlepszych kolesi w C&C i raczej mnie to nie zachęcało bo wygrywali masą a mnie to kompletnie nie bawi.
Zresztą nie chcę grać na fortepianie tylko się odprężyć przy grze.
Najchętniej bym ujrzał Warcrafta 4 tam się operowało max 4 odziałami i bohaterem i takie coś mi pasuje gra bazująca bardziej na skillu niż napierdalaniu.
No ale szanse na wielomilionowego RTSA są już raczej znikome a granie w biedaprodukcje to nie rozrywka.
Dlatego jak chce sobie włączyć to mam zainstalowanego zawsze Starcrafta 2 no i Eartha 2160 kupiłem na steamie za 5 złoty :D, ale zagram czasami z nostalgii i bardziej się pośmieje niż pogram.
C&C Generals ZH było fantastyczną grą ale w sieci była tak "zabugowana" i tak zwalona po całości, że nie dało się w to grać. Dlaczego nigdy nie było żadnych prawdziwych Cyber Turniejów w Generals? Bo gra była zwalona przez EA.
Do Star Crafta 2 przymierzam się od dłuższego czasu.
Fajne ale mało zróżnicowane lokacje, plansze, podłoże na którym rozgrywa się akcja. Bardzo lubię jak plansza (podłoże) jest ciekawe, tutaj jest brzydkie. Azjaci są w czołówce najlepszych graczy na świecie w RTSach za to w FPS'ach typu Q3 Arena najlepsi są Polacy ale to inny temat.
No bo to gra z 2003 roku ale w wysokiej rozdzielczości wygląda lepiej niż na filmie.
Quake 3 arena już dawno nie istnieje w lidze zawodowców, ludzie z tej branży grają w CS GO oraz Player unknown Battlegrounds to dwie najlepsze gry tego typu i tam jest skupiona cała rzesza graczy jednak ja nie lubię oglądać FPSów a rtsa jak grają chętnie popatrzę.
Nie czepiaj się starej gry ona jest i tak bardziej rozbudowana niż C&C bo można w niej dowolnie modyfikować jednostki samemu dodając elementy uzbrojenia pancerza i silników przez co masz ponad 5 archetypów danej jednostki.
Chciałem Ci to pokazać bo Earth 2160 był szczytem rozwinięcią z pierwotnego C&C.
Masz 4 różne rasy gdzie zupełnie są inne struktury jedyne co kulało w wpieniało to to że jednostkom dorzucili AI które popychało je do walki a to nie pozwalało mikrować jednostkami przez co gineły jak debile.