Heath Ledger

Heath Andrew Ledger

8,9
55 806 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Heath Ledger

Ja uważam Ledgera za dobrego aktora, ale nie Oscarowego. Mroczny Rycerz tylko dzięki jego śmierci zarobił mnóstwo pieniędzy. Wyobraźcie sobie, że Ledger nie otrzymuje Oscara. Co wtedy? Wtedy tłumy, masy krytyków i innych pseudo-specjalistów zwaliło by się na Akademię Filmową. "Jak to?! Czemu mu nie daliście Oscara?! On był świetny!!". Gazety i media także na nim zarabiały, mówiąc jak on jest świetny. Po prostu obrósł niezrozumiałym mitem. Powtarzam jeszcze raz: Ledger był aktorek dobrym, ale nie świetnym. Nie zasłużył na Oscara, ale co Akademia miała zrobić, jak mu nie dać? Po prostu wyboraźcie sobie taką sytuację. Na samym FilmWebie tłumy oburzonych fanów (75% z nich stało się fanami Ledgera po jego śmierci) by się tutaj burzyli. A tak? Dali nagrodę i mają święty spokój...

el_Polaco

Jest az tak zly zeby mu dawac 5/10 ?? No sorry ale np. Chuck Norris nie jest od niego lepszy (wrecz przeciwnie) a jemu dalas 10/10 ! I musze przyznac ze tej kategori w ktorej byl nominowany, to byl on najlepszy ze wszystkich.
Robert Downey Jr. ( prawde mowiac to myslalam ze to on wygra gdyby Heath mialby nie dostac oscara )
Michael Shannon (byl dobry no ale jak widac nie wystarczajaco ^^)
Josh Brolin (az tak super nie zagral :/ )
Philip Seymour Hoffman (brak mi slow ... Nienawidze goscia :/)

Heath Ledger byl najlepszy z nich wszystkich i to bylo pewne ze to on dostanie Oscara.
Moze i by tak bylo gdyby on nie wygral ale tak sie nie stalo i bardzo dobrze:)

użytkownik usunięty
KAOS_79

KAOS,
tak z czystej ciekawości: czemu nienawidzisz Hoffmana? Miałaś przyjemność z nim obcować? Pytam, bo przez cały czas walczymy z ludźmi, którzy wygłaszają frazesy typu: nienawidzę Ledgera, Ledger to pedał itd., zarzucając im absurdalność wypowiedzi, podczas gdy my sami do podobnych absurdów się odwołujemy!
Zgadzam się z Twoją wypowiedzią powyżej i lubię Cię jako użytkowniczkę, ale taki brak konsekwencji mnie przeraża!Pozdrawiam.

el_Polaco

Myślisz, że Akademia by się przejęła nagonką po tym jakby Heath nie otrzymał Oscara,sorry ale mieliby to raczej w dupie.

el_Polaco

Akurat Ledger był cudownym, wybitnie "nie-oscarowym" aktorem ;] Bo rzadko się zdarza, żeby Oscara otrzymał ktoś, kto powinien zostać doceniony ;] Rola Jokera na bank nie była najlepsza w jego karierze, ale trzeba przyznać, że dobra. Niestety, nie widziałam innych nominowanych w tej karegorii kreacji, więc co do "słuszności przyznania" się nie wypowiem.

Akadamia właśnie nie lubi nagradzać trupów. Nigdy nie lubiła ;p

użytkownik usunięty
el_Polaco

A jakie filmy z Ledgerem widziałaś ("TDK" i "TBM"??!!) i co z nich wyniosłaś? Dawanie "Tajemnicom Brokeback Mountain" oceny "1" jako nieporozumienie, świadczy albo o Twoich uprzedzeniach (co z kolei o Tobie nie świadczy zbyt dobrze) albo o totalnym dyletanctwie i braku wyrobienia gustu filmowego. Nie mówię Ci, że masz głosić peany na cześć Ledgera, ale nie ma co popadać w skrajności. Sztuką jest w sposób obiektywny oceniać dzieło filmowe!Tym samym, wyższa ocena dla TDK niż dla TBM także nie jest niczym poważnym. Pod względem merytorycznym czy przesłania TDK nie wniósł więcej niż TBM.
Poza tym nie bardzo rozumiem Twojego toku rozumowania! Po co wyobrażać sobie "co by było gdyby" albo posługiwać się frazesami typu "powtarzam jeszcze raz"...ale komu Ty powtarzasz? W jaki sposób Twój brak argumentów ma przekonać kogokolwiek do zmiany recepcji Ledgera?!
Zresztą, już wielokrotnie pisałam, że Heath miał trzy bardzo dobre role i wiele przeciętnych, ale jako aktor był człowiekiem z potencjałem, elastycznym, szybko się uczącym, postępowym i był właściwym człowiekiem na właściwym miejscu. Oscar w pełni mu się należał, i jak podkreślali członkowie Akademii, otrzymał go nie dlatego, że zmarł, a dlatego, że w swej kategorii był najlepszy. Jeśli ktoś nie potrafi tego przyjąć do wiadomości, jest dla mnie zwykłym ignorantem.
Pozdrawiam

Hmm ... Chyba kazdy ma prawo kogos nie lubiec w moim przypadku jest to Philip Seymour Hoffman dlatego ma u mnie 2/10

A w twoim jak widze np. Brendan Fraser

"przez cały czas walczymy z ludźmi, którzy wygłaszają frazesy typu: nienawidzę Ledgera, Ledger to pedał itd." tak , masz racje ale oni wlasnie robia wszystko zeby kazdy sie o tym dowiedzial.

Ja go nie lubie ale nie zakladam setki tematow i nie oglasza tego na calej stronie FW.

KAOS_79

"No sorry ale np. Chuck Norris nie jest od niego lepszy (wrecz przeciwnie) a jemu dalas 10/10"

Czak noris żondzi! Tak serio... Dałem mu ocenę 10/10, ponieważ... Mam swego rodzaju "fazę" na tego aktora. Filmy z jego udziałem ogląda mi się przyjemnie, taka biojatyka bez większych przemyśleń.

A propos "Tajemnicy..."

Osobiście nie mam nic do homoseksualistów, o ile ci nie pokazują swojej inności. A ten film każe mi ich tolerować jako normalność, dlatego zasłużył na jeden.

el_Polaco

widze, ze Katyn dostal od Ciebie 10/10, brawo. Skoro lubisz bezmyslne bijatyki i filmy dla niemyslacych, mysle, ze zle trafilas i ten aktor nigdy Ci nie podpasuje :)

Cieciuch

Mnie bawi to, że nikt nie zdaje się dostrzegać, że właśnie przez to że nie ma go wśród żywych, miał mniejszą szansę...

Galadh

Dokładnie. Tak jak już wcześniej ktoś napisał, Akademia nie lubi przyznawać nagród nominowanym, którzy umarli. Dlatego też Heath miał mniejsze szanse, a Oscara nie dostał z litości. Wręcz przeciwnie.

benjamina

Był to, o ile dobrze pamiętam, 2. przypadek w historii.

użytkownik usunięty
Cieciuch

Katyń jak Katyń, ale żeby dawać 10 i traktować w kategoriach arcydzieła "Projekt:Monster" czy "Szczęki" to już jest grubo!

nie ma sensu się z nim kłócić. Ja coś o tym wiem.

Gimer1992

Ech, często oceniam filmy zaraz po obejrzeniu, a wtedy emocje grają...

"widze, ze Katyn dostal od Ciebie 10/10, brawo. Skoro lubisz bezmyslne bijatyki i filmy dla niemyslacych, mysle, ze zle trafilas i ten aktor nigdy Ci nie podpasuje :)"

Lubię każdy rodzaj filmu, zależnie od humoru jaki mam. Nie należę do tych, co oglądają tlyko horrory. A bezmylśne bijatyki lubię, żeby umysł odpoczął.

Projekt Monster oceniłem za wysoko, prawda. Jednakże Szczęki są dla mnie dość sentymentalne, 10 zostaje. Bardzo dziękuję wam, za zjechanie mnie w związku z moimi filmami. Czas zrobić porządki.

@Up: ?? Ja cię znam?