Joaquin Phoenix

Joaquin Rafael Bottom

9,1
114 055 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Joaquin Phoenix

Wydaje mi się,że nie. Ze swoimi poglądami może być mu całkiem trudno... Ale na tym świecie nic mnie nie zdziwi...

Jeżeli znasz życiorysy wielu sławnych aktorów bardzo bym prosił o jakiś mały wykładzik na temat Russela Crowe i Edwarda Nortona jak możesz.
Z góry dzięki

użytkownik usunięty
rolandch1

Jak sobie życzysz, ja bardzo lubię o tym opowiadać.
A więc może na poczatek Russell Crowe, sama go bardzo lubię.
Ten aktor urodził się w Nowej Zelandi, jednak jak miał jakieś 4 latka jego rodzina przeniosła się do Australii, gdzie chłopak się wychowywał. Od zawsze był znany ze swej porywczości i agreswności. Gdy miał 16 lat podczas meczu bodajże rugby wybił sobie przednie zęby i przez następne 16 lat absolutnie się tym nie przejmował, przez te lata nie wstawił ich sobie. Dopiero,że tak to ujmę, rozwijająca się aktorska kariera go do tego zmusiła. Jak to wielu aktorów szybko wyrzucono go ze szkoły, czym oczywiście także się nie przejął, ponieważ szkoła go nudziła. Zaczął swoją karierę jako dziecęca gwiazda lokalnych programów telewizyjnych.Gdy zakończył edukację występował na scenie teatralnej w mi. in .takich musicalach jak " Grease" czy „Rocky Horror Picture Show”. W latach 90 rozpoczął swoją karierę w Hollywood słynną rolę w "Szybkich i mratwych", u boku takich gwiazd jak Gene Hackman i Sharon Stone. Okazało się,że mimo początkowych trudności( każdy cudzoziemiec, choćby anglojęzyczna na początku ma trudności w Ameryce ze zdobyciem chocby małych, dobrych ról.)Jednak miedzynarodową sławę przyniósł mu film " Tacy jak my" gdzie grał homoseksualistę. Zdobył nominację za rolę w " Informatorze"( do tej roli musiał mocno przytyć) , a również za niezapomnianą rolę w " Pięknym umysle". Moim zdaniem jednak zyskał rozpoznawałnośc za rolę honorowego generałam Maximusa w " Gladaitorze" . Ta kreacja przyniosła mu uznanie krtyków oraz stauetkę Akademi. Odtej pory świat zakochał się w szorstkim, porywczym Australijczyku. Potrafił zrobić awanturę za to,że w pokoju hotelowym nie było czegoś, a nawet bić i rzuć czym popadnie w obsługę hotelową. Jednak nikt nigdy nie słyszał, by Russell uderzył kiedykolwiek kobietę. Od 2002 roku tworzy parę z Danielle Spencer, z którą ma kilkoro dzieci. Od tego czasu nasz aktor znacznie się uspokoił, sam mówi,że popełniał błedy swym nieokrzesanym zachowaniem. Mówi,że teraz jest znacznie uprzejmiejsz dla ludzi, bardziej panuje nad swoimi emocjami. Zanim został ojcem potrafił wyrzucić dziennikarza w połowie wywiadu, nazwać go "pieprzonym nudziarzem", albo dmuchać dym papierosowy prosto w twarz. Gdy jakis fan podchodził do niego z prośbą do autograf, gdy Crowe miał zły humor dośc dobitnie mówił,że nie ma na to ochoty. Nie będę wspominać jak się zachowywał gdy ktoś go krytykował.Mimo to zawsze bardzo wczuwał się w rolę. Na planie " Gladaitora" spędzał prawie cały czas z ekipą, zrezydnował z picia ukochanego piwa, kilka miesięcy przed zdjęciami dużo ćwiczył na siłowni oraz szermierkę, po scenach z nim, zamisat iśc do swoje przyczepy, obserwował pracę ekipy, jak inni kręcili zdjęcia. Przykałady mozna mnożyć, ale Russell zawsze wczuwał się w rolę jak mógł. Ostanio do roli Robin Hooda bardzo długo zapuszcał włosy, oniewaz uznał,że będzie to naturalniejsze gdy zagra we własnych włosach, a nie peruce. Do dizsiaj nie jest łatwo namówić go na wspólpracę, mimo,że odmawia dziść znacznie grzeczniej niż kiedyś. Jednak gdy już zgodzi się na kręcenie filmu widomo,że da on z siebie wszystko. Jak wspomina w wywiadach nic nie robi na pół gwizdka, jest perfekcjonistą, albo coś robi najlepiej jak umie albo nie bierze się za to w ogól.

O Edwarcie Nortonie później, napisz najpierw czy podoba Ci się to co napisałam o Russellu...
Kiedyś myslałam,żeby zostać dziennikarką, robiłabym to zawodowo:-)

niestety nie wiem tego,jednakże myślę że obecnie nie.. ale zaciekawiłam się wyrażeniem 'swoimi poglądami'.. proszę rozwiń- bo jestem ciekawa czego jeszcze o Joaquinie nie wiem;P

użytkownik usunięty
Jaqueline

Joaquin urodził się w rodzinie hippisów. Jako dziecko razem z rodzicami i rodzeństwem podróżował po całych Stanach Zjednoczonych- jego mama i tata byli w sekcie Dzieci Boga( paskudna sekta, wierzcie mi) w poszukiwaniu nowych wyznawców. Początkowo nie chodził do szkoły- rodzice przekazywli swoim dzieciom podstwowe inforamcje. Zamiast wiec uczęszczać do szkoły mały Joaquin śpiewał i zbierał razem z rodzeństwem pieniądze od ludzi na ulicy. Od urodzenia był weganinem( mam nadzieję,że to sie tak odmienia) nie tylko nie je mięsa ani w ogóle nic pochodzenia zwie]rzęcego- również ubrań uzyskanych z "pomocą" zwierząt nigdy ta rodzina nie nosiła. Ponad to uważa,że hodowla zwierząt to forma niewolnictwa. Cała rodzina praktykuję tą drakońska dietę....Kiedyś na pokazie mody gdzie miał występować jako model , miał założyć skórzane mokasyny. Zostawił je w garderobie, a na wybieg wyszedł w tenisówkach... Na pokazie Victorias Secrets wyszedł już na początku bo jak powiedział nie miał pojęcia(!) ,że zobaczy tam bieliznę( przeciez ta firma produkuje tylko bieliznę, bodajże wyłącznie damską, ale nie mam pewności) więc dlatego wyszedł- bo celem jego zycia nie jest oglądanie nagich kobiet.Jak mówiłam do dzisiaj jest wierny poglądąm wyniesionym z rodzinnego domu- co sprawia mu nie jakie trudności w pożyciu z innymi ludźmi . Poza tym chyba nie lubi pustych lasek- Ewa Mendez( swoją drogą sliczna dzieczyna) na planie ich wspólnego filmu delikatnie mówiąć podrywała go. On te mhh, zaloty odrzucił, więc ona w mediach mówiła,że Joaquin jest niedojrzałym szczeniakiem i przeszkadzał jej w kręceniu filmu. On na to jej odpowiedział,że przeprasza, ale szczeniaczek był zajęty pracą i gdyby wiedział,że to dla niej takie ważne to bardziej by się nią zajął. To tak pokrótce, jeśli co do niego lub jakiegoś innego gwiazdora masz pytania, wal śmiało, bo znam doskonale życiorysy wleilu znanych ludzi.

Świetna recenzja, dosyć obszernie rozwinięta i miło się to czyta.
Dzięki za fatyge

użytkownik usunięty
rolandch1

Dziękuję za miłe słowa, a teraz jak obiecałam o drugim aktorze.

użytkownik usunięty

Edward Norton
Jest niezwykle wszechstronnym aktorem, sprawdza się w wielu gatunkach filmowych od komedii po dramaty.Dowodzi to jego talentowi- zdolność do wcielania się zarówno w postacii dobrych ludzi jak i złych. Aktor ma dwoje rodzeństwa, pochodzi z dość zamożnej rodziny. Ojciec prawnik, mama pracowała w szkole, a dziadek był architeketm. Tak więc młody Amerykanin mógł obrać dowolną ścieżkę kariery jednak teatr zaintersował go już w wieku 5 lat-oczywiście było to przedstawienie dla dzieci- występowała tam jego opiekunka. Wtedy już jako dziecko postanowił,że będzie aktorem, a to przekonanie na szczęscie utrzymało mu się do dziś.W wieku 8 lat już działał w szkolnym kółku teatralnym, uczył się aktorstwa na różncych kursach i warsztatch.
Mimo artstycznych ambicji postanowił studiować astronomię i jopnistykę, ostatecznie ukończył Yale( gratulacje, świetny uniwesytet:-)) z dyplomem z historii. W okresie licealnym bardzo zaintersował się filozofią Wschodu-stąd nagle ten kierunek, zresztą w Ameryce nie ma szkół wyższych uczących aktorstwa. Przez jakiś czas pracował w filli w Osace, ponieważ świetnie mówi po japońsku,a po powrocie do ojczyzny, grał w przdstawieniach off-broadwayowskich.Na srebrnym ekranie debiutował u boku Richarda Gere, w thillerze sądowym " Lęk pierwotny"- pokonał po drodze z łatwością 2000 kandytatów- no, cóż naturalny talent dał o sobie znać.Zanim ten film trafił na ekrany o zdolnym Amerykaninie już było głośno, wię zaproponaowano mu rolę w " Wszyscy mówią kocham Cię" Allena i " Skandalista Larry Flint" Formana. Te rolę zapewniły mu kilka nominacji m.in. do Oskara.Edward nie stał się jednak jednosezonową gwiazdką lecz prawdziwym aktorem dającym z siebie cały talent w każdym filmie. To zapewniło mu popularność nie tylko w rodzimych Stanach...Dziś jest nie tylko aktorem, lecz także reżyserem( "Zakazany owoc" jego debiut w 2000 roku, dedykowany zmarłej matce) oraz producentem filmowym.
Prywatnie udziela sie charyatywnie, w fundacji, która funduje stpendia( chwali się;-)) Jest fanem muzyki rockowej, w póżnych latach 90 grał na gitarze w niezłym zespole Hole( punk-rock, grywał na koncertach), przyjaźnie się z wokalistka tej grupy Courtney Love( żony Curta Cobaina, jakby ktoś nie wiedział wokalisty legendarnej Nirvany). Bardzo ceni sobie prywatność , uważa ,że jego bohaterowie są bardziej wiarygodni, gdy widzowie mniej wiedzą o jego życiu prywatnym.Jest uznanym aktorem nie tylko filmowym lecz także teatralnym, co wskazuje na jego miłość, nie tyle do sławy i milionów, lecz w ogóle do zawodu aktora.
Moim skromnym zdaniem w Polsce jest najbardziej znany z udziału w takich filmach jak "Skandalsia Larry Flynt " oraz " Podziemny krąg"

Jak ktos jeszcze coś chciałby wiedzieć o jakiś aktorach służę pomocą!!!

Jeszcze nie jest za puźno żebyś poszła na dziennikarstwo :P
Dzięki wielkie już o więcej nie pytam bo jeszcze bede musiał zaplacić :D
Pozdrawiam

użytkownik usunięty
rolandch1

Dzięki, to miłe,że ktoś to docenia :-) A co do dopłat to zrobię wszytkie opisy za darmo w ramach przygotowania do zawodu;-P

użytkownik usunięty

Masz wiedzę! :)

W sumie, to ciekawe, że nie chciał oglądać nagich kobiet, skoro później z jedną sam pozował do zdjęcia...

A nie wiesz może dlaczego, kiedy wraz z rodzeństwem zaczynali karierę, odmawiali reklamowania Coca Coli? McDonalds - rozumiem. Ale przez Colę żadne zwierze nie ucierpi...

użytkownik usunięty

Nie mam pojęcia, ale może im się nie podoba koncern coca-coli? Słyszałam,że weganie starają się jeść jak najbardziej naturalnie, więc może to dlatego...Jakoś nie słyszalam,żeby wegetrianie czy weganie jedli niezdrowe produkty czy też je pili( typu jak właśnie coca-cola). Jak widziałam zdjęcia zrobione Phoenixom prywatnie to widziałam ich zawsze z wodą mineralną, nie napojami...Co się chwali bo napoje to sama chemia...

użytkownik usunięty

A z jaką to kobietą pozował do zdjęcia? O czym nie wiem?

użytkownik usunięty

To była chyba jakaś blond modelka (mniej znana). Oboje nadzy. Zdjęcie gdzieś pewnie krąży po Necie.

użytkownik usunięty

A to muszę poszukać....Nie widziałam tego zdjęcia dotąd;-(

użytkownik usunięty

Może poszukaj na jakichś stronach mu poświęconych. To była sesja dla jakiegoś magazynu.

użytkownik usunięty

Poszukam może na jakiś starszych stronach i anglojęzycznych, bo jak na rzie nie mogłam znaleźć...A zobaczyć muszę, muszę;-)

użytkownik usunięty

Szukajcie, a znajdziecie:-D Znalazłam to zdjęcie, gdzie pozował z tą modelką...Coż myślałam,że go trochę bardziej widać, a tymczasem blondi go całkowcie zasłania i w dodatku całuje w szyje...Coż, nagle zapragnełam zobaczyć resztę Joaquina:-)Miałam link do zdjęcia i rzecz jasna zgubił mi się :-)

http://lesgreluches.hautetfort.com/images/mecs_charmants/joaquin-phoenix-spec-ma gazine09.jpg - chyba o to wam chodzi.

użytkownik usunięty
Immortalis

Dokładnie o to, szkoda,że nie ma ujęcia z drugiej strony:-P