Joaquin Phoenix

Joaquin Rafael Bottom

9,1
114 055 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Joaquin Phoenix

Za rolę Kommodusa w ,,Gladiatorze" i za księdza Coulmiera w ,,Zatrurym piórze". Był w tych kreacjach po prostu aktorsko wyśmienity i genialny. Oba te filmy weszły do kina w tym samym roku, więc Joaquin powinien dostac za ,,Gladiatora" jako aktor drugoplanowy, a za ,,Zatrute pióro" - pierwszo (bo według mnie on tam grał prawie główna rolę po Geofreyu Rush)

Ola_2

w Gladiatorze mnie wkurzał, ale należy to policzyć na plus, taki miał być Kommodus ;) w Zatrutym piórze był przepiękny i faktycznie świetnie zagrał. ale najlepsza jego rola to Max Kalifornia w 8mm!

bemolka

a mi się najbardziej podobał w zatrutym piórze zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia bo jest słodki miły przystojny ale dziwi mnie to że w niektórych filmach np 8mm lub gladiatorze bądź w innych filmach ginie i zawsze doprowadza mnie do łez no i też wie że zwierzęta to nie przedmioty i nie można ich zabijać

Ola_2

Ja osobiście dał bym mu Oskara za film Płonąca Pułapka - genialna rola a za Gladiatora hmm... raczej nie bo tak jak zostało to wspomniane przez bemolkę był tam nazbyt irytujący i zbyt mało przekonujący.

Ola_2

Zgadzam się z Ola_2. Chociaż w "Spacerze po linie" też był wspaniały. Aktor wszechstronny, a niewielu takich jest. W "Gladiatorze" nie był przekonywujący? Ja uważam, że był bardzo przekonywujący, chociażby w scenie na łóżku ze swoją siostrą Lucillą.

Ola_2

To że za 2planówkę w Gladiatorze nie dostał Oscara to SKANDAL!!!!!!!!!!!

melpomene_fw

Całkowita racja. Uwielbiam Benicio del Toro, ale uważam, że Oscar zdecydowanie należał się Phoenixowi. Rola w "Gladiatorze" była genialna!

Ola_2

Zgadzam się z tym, że w "Gladiatorze" był niesamowity- wzbudzał w widzu czystą nienawiść do Kommodusa, niewielu udaje się to osiągnąć... Nie wiem na czyją korzyść stracił tego Oskara, ale to dla mnie strasznie niesprawiedliwe, że go nie dostał.