Forrest Gump (1994)
Robert Zemeckis
Tom Hanks
Robin Wright

Życie jest jak pudełko czekoladek – nigdy nie wiesz, co ci się trafi

Wszyscy mamy swoje ulubione filmy – te, które oglądamy po raz setny i za każdym razem czujemy się, jakbyśmy oglądali je po raz pierwszy. Dla mnie jednym z takich filmów jest "Forrest Gump", produkcja, która jest zarówno filmowym fenomenem, jak i kulturą samą w sobie. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, co by było, gdyby człowiek o prostym sercu, wielkich nogach i jeszcze większej odwadze znalazł się w samym centrum najbardziej historycznych wydarzeń XX wieku? Odpowiedź brzmi: świat miałby Forresta Gumpa. A świat, jak wiadomo, zdecydowanie byłby lepszym miejscem.

"Forrest Gump" to historia, która zaczyna się od prostej, ale pięknej zasady: "życie jest jak pudełko czekoladek – nigdy nie wiesz, co ci się trafi". Ale Forrest Gump, bohater filmu, wie jedno na pewno – jego życie, choć pełne niespodzianek, jest pełne miłości, przyjaźni i nieoczekiwanych sukcesów. I choć Forrest nie jest intelektualnym geniuszem, jego życie to dowód na to, że nie trzeba być najbystrzejszym, by robić rzeczy wielkie.

Tom Hanks, odgrywając rolę Forresta, dostarcza nam jednej z najbardziej ikonicznych kreacji w historii kina. Hanks wciela się w postać, która nie jest zbyt rozgarnięta, ale za to charakteryzuje się ogromnym sercem, prostolinijnością i niewzruszonym optymizmem. Z tymi cechami wchodzi w historie, które zmieniły oblicze świata, a także staje się bohaterem, którego każdy chce mieć za przyjaciela (albo przynajmniej współwłaściciela firmy zajmującej się krewetkami).

Scenariusz "Forresta Gumpa" jest niczym kalejdoskop pełen historycznych momentów: wojna w Wietnamie, marsz na Waszyngton, przeloty na Księżyc, a do tego inne wydarzenia, które zmieniały bieg historii. Forrest jest wszędzie – nie tylko tam, gdzie się go spodziewamy, ale tam, gdzie jest potrzebny, nawet jeśli sam nie do końca wie, jak się tam znalazł. Jego życie staje się jednocześnie komedią i tragedią, bajką i reportażem, a wszystko to opowiedziane w prosty, pełen ciepła sposób.

Ale to nie tylko historia Forresta przyciąga do tego filmu. "Forrest Gump" to także prawdziwa uczta dla zmysłów. Wizualnie jest to film, który zaskakuje na każdym kroku, a efekty specjalne, w tym zintegrowanie Forresta z archiwalnymi nagraniami z wydarzeń historycznych, są mistrzowskie. To także niezwykła podróż przez muzykę – ścieżka dźwiękowa filmu to zbiór kultowych utworów, które doskonale oddają klimat każdego z okresów, przez które Forrest przechodzi. W połączeniu z jego niewzruszoną postawą, muzyka staje się niemalże kolejnym bohaterem, który podkreśla wagę każdej chwili.

Jednak "Forrest Gump" to przede wszystkim film o tym, jak piękne i zaskakujące może być życie, jeśli tylko patrzymy na nie z odpowiedniej perspektywy. Forrest nauczył nas, że sukces nie mierzy się liczbą tytułów naukowych, osiągnięć czy pieniędzy, ale szczerością, miłością i autentycznością. "Nie musisz być geniuszem, żeby coś osiągnąć – wystarczy być sobą", wydaje się mówić film, a my jako widzowie nie możemy przestać się zgadzać.

Czy jest coś, czego Forrest Gump nie robi? Pewnie tak. Na przykład nie jest filmem, który zaczynasz oglądać, myśląc, że to będzie kolejna typowa opowieść o amerykańskim bohaterze. To nie film, w którym od razu widzisz, co się wydarzy, ponieważ każdy krok Forresta to nieoczekiwane zaskoczenie, które wciąż może rozbawić, wzruszyć lub wywołać śmiech przez łzy. To nie tylko opowieść o przetrwaniu, ale o tym, jak wielkie serce może poruszyć cały świat.

"Forrest Gump" to film, który nigdy nie przestanie być aktualny. Pomimo upływu lat wciąż pozostaje jednym z najpiękniejszych filmów, jakie kiedykolwiek powstały. Warto go obejrzeć, bo każda minuta to podróż przez życie, które pokazuje, że szczerość, dobroć i pasja to najważniejsze składniki recepty na sukces. I, jak mówi Forrest: „Możesz robić, co tylko chcesz – życie to pudełko czekoladek”.
Recenzja Forrest Gump
W dzisiejszych filmach pełnych przemocy, efektów specjalnych i niestety często głupkowatego humoru... czytaj więcej
Recenzja Forrest Gump
W chwili, w której świat go ujrzał, film od razu stał się klasyką. I w końcu nie ma się czemu dziwić.... czytaj więcej
Recenzja Forrest Gump
W swoim życiu oglądałam już wiele filmów. Jedne mi się podobały, drugie nie. Zrobiłam nawet listę... czytaj więcej