Recenzja serialu

Piątek - serial oryginalny (2018)
Dakann
Dakann
Paweł Kwaśniewski

Miłego piątku, kochani!

Grzegorz Barański, znany bardziej jako Dakann rozpoznawalność zyskał w 2005 roku, kiedy to opublikował krótkometrażowy film pt. "Piątek". Ów film ten pamięta niemalże każdy. Sukces krótkometrażówki sprawił, iż Dakann kontynuował projekt jako serial. Gdy zakończył jego publikację, nie potrafił odciąć się od swojego "dziecka", więc po latach stworzył projekt "Antologie". Kiedy i on musiał dobiec końca, Dakann chcąc wykorzystać markę stworzonego przez siebie filmu zajął się realizacją serialu, który trwa po dziś dzień. Oto serial "Piątek - serial oryginalny", czyli historie z życia opowiedziane na wesoło.
Bohaterem jak i narratorem serialu jest 35-letni Grzegorz Kowalski (Dakann), kawaler z Warszawy, który zmaga się z problemami psychicznymi powstałymi wskutek mieszkania w dysfunkcyjnej rodzinie. Codziennie musi stawić czoła otaczającej go, trudnej i bolesnej rzeczywistości.

W serialu poruszanych jest wiele tematów, które - jak dobrze się wsłuchamy w treść scenariusza, a także towarzyszący mu obrazek - otaczają nas każdego dnia. Jest to po prostu rzeczywistość. Podczas seansu, gdy uruchomimy wyobraźnię, utożsamiamy się z ekranowym Kowalskim i zaczynamy rozważać na swoim życiem. Myślimy sobie dokładnie to samo co kawaler z Warszawy.

Istotnym elementem produkcji jest przedstawienie naszego życia w ironiczny, często satyryczny sposób. Choć w serialu gra wiele osób, zarówno profesjonalnych jak i pół-profesjonalnych, to stałym elementem obsady jest producent Łukasz Skalik - który w zależności od scenariusza danego odcinka - odgrywa różne role i robi to w perfekcyjny sposób. Warto tutaj o bardzo ważnej ekipie #ToSieWytnie, która w latach 2011 - 2013 produkowała serial "Piątek - The Series". To właśnie ten, składający się z ośmiu sezonów serial zyskał popularność, który - po pięciu latach przerwy -  doprowadził do jego kontynuacji, a dokładniej obecnego "Piątku".

Serial nie tylko poprawia humor i bawi na swój sposób, ale też uczy. A czego? Uczy szacunku i życia. Kawał solidnie stworzonej pracy, która wynagrodzona została oceną 8/10.
Moja ocena serialu: