6,6 113 tys. ocen
6,6 10 1 113089
5,3 13 krytyków
Świat według Kiepskich
powrót do forum serialu Świat według Kiepskich

Wielu widzów Świata według kiepskich, zwłaszcza miłośnicy starszych serii (do których i ja się zaliczam) od dawna już domaga się jego powrotu, w nadziei że jego obecność poprawi poziom serialu i w jakiś sposób odmieni obowiązującą w nim dzisiaj konwencję, zapoczątkowaną wraz z początkiem 5 sezonu i umocnioną po jakże nieszczęsnej zmianie na stanowisku reżysera. Wydaje mi się jednak, że nawet gdyby w najbliższym premierowym odcinku Cyc niespodziewanie powrócił na ulicę Ćwiartki 3/4, nie mogłby być już taką samą (czytaj: tak fajną) postacią jak kiedyś. Nie da się ukryć, że nowe scenariusze odmieniły charaktery wszystkich bohaterów serialu - Ferdek zdziadział, Boczek zgłupiał i tak dalej. Gdyby Walduś powrócił do serialu, moim zdaniem nie odmieniłby konwencji, a przeciwnie, konwencja pochłonęłaby jego, odbierając mu jego - mogło by się wydawać nieodłączne - atrybuty. I tu pojawia się moje pytanie:
Jaki byłby ten nowy Walduś, główny bohater odcinków kręconych na greenboxie pośród śpiewów, tańców i wszechobecnych morałów? Czy scenarzyści uczyniliby go mądrzejszym, wykształconym i poprawnie mówiącym? Jaki mógłby być taki "nowy Waldek"? Czekam na Wasze opinie w tej sprawie.

_ParaDoks_

Dajcie spokój, Waldek to najbardziej beznadziejna postać w całym serialu, znudził mi się bardzo szybko...
Najlepsi bohaterowie to
1. Paździoch w tandemie z żoną Heleną - gość który działał w ZOMO a po 89' przy parafii i szczyci się swoją Solidarnościową przeszłością. Często wznosi okrzyk przeciwko Komunie- Precz z komuną, niech żyje Gierek! xD no i do tego ta cwaniaczkowatość, kreowanie się na biznesmena a z drugiej strony wieczne narzekania na krwiożerczy kapitalizm :]
2. Boczek - tyle wiem co se zjem i wieczne zadowolenie... czasem zmącone przez Ferdynanda i Paździocha gdy straszą albo po nim jeżdżą
3. Ferdynand, ze swoimi "mądrościami" wykorzystywanym w dyskusjach z rodziną.

MateuszAdrianLudwik

"Najbardziej beznadziejna" to żeś dowalił... A gdzie Paździoch mówił "niech żyje Gierek!"? I to Ferdek mówi, że Boczek tyle wie co zje. ;)

RafX

Był taki jeden odcinek jak Paździoch zrobił barykadę w korytarzu i krzyczał Precz z komuną! Niech żyje Gierek! :D Boczkowi też się zdarzała taka autokrytyka

_ParaDoks_

5 seria nie była zła...