Panowie i damy, serial "Świat wdłg. Kiepskich" był moim ulubionym serialem komediowym. Owszem bywały słabe odcinki ale jednak zawsze było w nic coś niezwykłego. Mi „fantastyczne” fabuły nigdy nie przeszkadzały bo nie za nie, ten serial kochałem…
Idealnie pokazywał Polskę. Polaków!
To nie "Klan", "M jak Miłość" czy "Plebania" gdzie mamy przesadnie uczciwą i kochającą rodzinę... Nie!
Tu mamy - alkocholika na bezrobociu, czepiającą się go żonę, rozpustną córkę, syna tępego dresiarza, złośliwą rencistkę, oszusta który tylko szuka jak kogoś naciągnąć, otyłego kawalera, zbierającego ploty listonosza, emerytów przesiadających na ławkach i kuzyna ze wsi który przybywa szukać pracy w mieście.
Słowem najprawdziwszy Polacy! Sam mam sąsiadów których śmiało mogę spokojnie utożsamić z Waldkiem, Paździochem czy nawet z Ferdkiem.
Ludzie narzekają – „To wulgarny serial!”, „Dla debili” – cóż ci ludzie najwyraźniej nie interesują się polityką bądź tym co się na ulicach dzieje, bo serial idealnie pokazuje satyrę na temat naszego społeczeństwa! Ferdynand – główny bohater – jest bez robotny, nie zamierza iść do pośredniaka, cały dzień spędza przed ekranem telewizora pijąc piwo a wymądrza się jak by ten naród poustawiał. To tak jak prawie każdy bezrobotny polak, który swoje lenistwo usprawiedliwia że „pracy dla ludzi z jego wykształceniem nie, ma”.
Jak ktoś stara się „żyć w idealnym świecie” i udaje że takie rzeczy jak alkoholizm czy bezrobocie nie mają miejsca to zapewne żarty w tym serialu będą zbyt trudne by mógł je pojąć.
A dialogi nie są wulgarne lecz Polskie! Z tego słyszę gdy jadę autobusem to ludzie nic tylko bluzgają… Dialogi w serialu są owszem są także prymitywne i przez to są bardziej realistyczne od tych które słyszymy w „Klanie” czy „Na wspólnej”
Cóż dodać?
Smutny jest fakt że skończyli emisje serialu. Nie będzie nowych odcinków… Ale są ciągle stare które będą nie raz powtarzać i pewnie prędzej czy później wydadzą je na DVD. Jest to bądź co bądź współczesny „Miś”, „Wojna Domowa” czy „40-lata” i oglądając go zawsze będę czuł ten „patriotyczny podmuch” w moim sercu, gdyż w pełni pokazuje moją ojczyznę!
Amen!