Rozumiem że mniejsze koszta itd., ale np. zrobienie prawdziwej sceny przed blokiem to
rozumiem tez olbrzymie koszta? Zejść po schodach na dół i tam nakręcić odpowiednie
sceny przed blokiem to takie duże koszta? I lepiej postawić sztuczne, rozpikselowane tło z
blokiem i ławką na fototapecie? :/
weź sie ogarnij dziecko! Przecież to jest kręcone w studio!.. To co, według ciebie muszą iść z całym sprzętem do tej kamienicy i tam nakręcić jedną scenę na podwórku, a potem z powrotem wracać do studia!?
O boże, czasem myślę że jestem jedyna normalna na tym świecie!!!!!
Tak, niech idą z całym sprzętem do kamienicy. Nie wiem kto tu jest dzieckiem, jeśli jesteś z rocznika 1996 to masz 15 lat czyli 10 lat mniej ode mnie haha
"O boże, czasem myślę że jestem jedyna normalna na tym świecie!!!!!"Po pierwsze:Boże piszemy wielką literą.Po drugie:normalna to do końca nie jesteś.Po trzecie:Nie widziałaś nigdy filmu który był kręcony w plenerze?
Też mnie denerwuje sztuczne tło.Jedyne sceny w plenerze o ile dobrze pamiętam nagrano w odcinkach pt. "Niewidzialna kanalia","Kiepscy zboczeńcy"oraz "Rolki, czyli total gigant".Czyli jednak się dało skoro trzy odcinki tak nagrali.Szkoda,że później poszli na łatwiznę.Lepiej by było gdyby zrezygnowali ze scen ze sztucznym tłem i wszystko działo się pod kiblem,u Ferdka w domu i w piwnicy.
Ludzie, przecież największymi atutami tego serialu są absurdalne scenariusze i świetna gra aktorów, reszta to naprawdę tylko tło.
Po prostu w pierwszych sezonach wynajeli prawdziwy blok do zdjęc , a potem dopiero przenieśli się do studia.
To chyba dlatego w pierwszych sezonach były ujęcia na ścianę z meblami, telewizorem, drzwiami do kuchni itd. Teraz poszli na łatwiznę i jest tylko kilka ujęć. Odkąd Yoka został reżyserem, ten serial to jakieś G*WNO za przeproszeniem. Jeszcze ta ,,super" Jolaśka. Ehh.
Ja teraz oglądam sobie stare odcinki i te średnio-stare (100-180) i nie pamiętam tych absolutnie najnowszych trzysta ileś tam co teraz leci w Polsacie, więc powiadacie że nawet w mieszkaniu nie są kręcone zdjęcia, tylko na planie?? Czyli jak, zamiast kuchni przedpokoju to jest sztuczna fototapeta?? OMG.
Nie ;p Wiesz w ogóle co to jest studio?
Po prostu odwzorowali tamten plan i są normalne meble, ściany itd. ale są jakby tylko 3 ściany, tj. lewa, prawa i ta na wprost. Nie widzimy tej czwartej, której zresztą nie ma. W tym miejscu jest sprzęt, kamery, oświetlenie itd.
I w ten oto sposób nie da się nagrywać całego mieszkania, tylko poszczególne elementy i to od jednej strony.
A no to rozumiem, ale mi chodziło o to, że jak kręcą jakąś scenę przedstawiając "zewnętrzny świat" to aż się niedobrze robi widząc rozmazane sztuczne tło z polem, podwórkiem, ulicą, parkiem itd. Nawet oświetlenie nie współgra ze sobą, bo postacie są znacznie jaśniejsze od sztucznego tła i od razu widać że coś tu jest nie tak.
Tutaj nawet nie chodzi o kasę samą w sobie,ale Yoka ubzdurał sobie,że będzie to klimatyczne(dla niego)jakby taki jego nieodzowny element Kiepskich.
no tak , ale mamy wolny rynek, jest firma, a w zasadzie dwie firmy, jedna należąca do atm grupa, druga zewnętrzna, która zajmuje się robieniem animacji i dzięki temu ta firma może się rozwijać, może zarabiać , może zatrudniać nowych ludzi i o to w tym wszystkim chodzi. poza tym kręcenie scen pod blokiem wiązałoby się z wyjazdem ekipy w teren, transportem, rozstawieniem całego sprzętu, a na realizację zdjęć jest naprawdę mało czasu , bo raptem chyba dwa tygodnie, później yoka kręci jeszcze rodzinkę.pl , ekipa realizuje pierwszą miłość i jeszcze parę innych produkcji ,więc też nie mogą tyle czasu poświęcać na jeden serial.
Albo się coś robi dobrze,albo się to zostawia w spokoju,jeśli nie chcą wydawać kasy to niech nie liczą,że nagle serial znowu zaczną oglądać miliony jak to było dawniej.Ten serial miał swój unikatowy klimat,a teraz rzeczywiście kombinatorstwem i brakiem pomysłu go zabito.
No to jak już chcą to sztuczne tło, to niech dadzą jakieś poruszające się np. w postaci filmu i o wysokiej rozdzielczości, to będzie wtedy nie do odróżnienia od rzeczywistości. A co do klimatu serialu to niestety prawda, kiedyś był genialny, a teraz im nowszy odcinek, tym gorzej. Wiele osób narzeka, że bez babki i Waldka to już nie to samo. O ile Waldek może w każdej chwili powrócić (już chyba powrócił, nie wiem czy to prawda, bo tych zupełnie najnowszych odcinków jeszcze nie oglądałem), to babka już nie powróci, no chyba że ktoś z was ją wskrzesi.