6,6 113 tys. ocen
6,6 10 1 113059
5,3 13 krytyków
Świat według Kiepskich
powrót do forum serialu Świat według Kiepskich

Mam kilka pytań...

użytkownik usunięty

1. Dlaczego w starej czołówce Borysek prosi Ferdka o papier toaletowy skoro do toalety wchodzi tylko po to, by stanąć na ubikacji i podglądać jakąś kobietę biorącą prysznic. Nie rozumiem. Przecież do tego chyba nie jest potrzebny papier toaletowy.
2. Właśnie. Prysznic. Dlaczego nigdy to pomieszczenie nie było pokazane w serialu, oczywiście poza czołówką?
3. Dlaczego w żadnym z mieszkań w kamienicy Ćwiartki 3/4 nie ma łazienki? Wszyscy muszą chodzić do tej na korytarzu. Przecież u Kiepskich jest zlew w kuchni, więc skoro mają wodę, to i łazienkę mogliby mieć.
4. Ile jest toalet w tej kamienicy? Na 2. piętrze jest jedna. Na 3. nie ma, bo Boczek mówi, że zawsze schodzi na 2. piętro. A parter i 1. piętro mają jedną, dwie czy ile?
5. Ile jest mieszkań na 3 piętrze kamienicy? Z tego co wiem chyba tylko jedno, Boczka, ale mogę się mylić.
6. Zauważyliście, że gdy któryś z bohaterów powtarza jedno słowo, to ktoś inny zamienia jego pierwsze litery na ,,sr", np.:
- Mariolka ciągle mówi ,,trendi", a Ferdek zmienia to na ,,srendi" (odc. ,,Trendi")
- Ferdek powtarza słowo ,,tradycja", a Halina zamienia je na ,,srycja" (odc. ,,Bo dzisiaj Andrzeja")
- Mariolka ciągle mówi ,,dedi" (,,daddy"), a Ferdek zamienia to na ,,sredi" (odc. ,,Emigranci")
Było wiele takich przypadków, ale akurat te najbardziej zapadły mi w pamięć. Wiem, że to głupie pytania, ale jeśli ktoś zna odpowiedzi na 1-5 to proszę napisać. Tak jeszcze tylko dodam: Zauważyliście, że to już 2300. temat na forum tego serialu? Pozdrawiam. ;]

ocenił(a) serial na 8

Podejmę się próby odpowiedzi na te pytania. :)
1. Widocznie Boryskowi nie chodziło o samo podglądanie tej kobiety, ale też w efekcie tego podglądania o coś, czego kamera nie mogłaby pokazać, a czego efekty można wytrzeć wspomnianym papierem toaletowym. ;)
2. Prysznic był pokazany w odcinku 25 pt. "Robochłop".
3. To stara kamienica, widocznie tak kiedyś budowano, więc mieszkańcy musieli przywyknąć do tej sytuacji,a z czasem doszło przyzwyczajenie do rozmów pod kibielkiem i tej sytuacji.
4. Boczek ma toaletę na swoim piętrze, ale nie korzysta z niej, bo uważa, że tam straszy. Jest to wyjaśnione w odc. 280 pt. "Wrota piekieł".
5. Też to samo zauważyłem, może jest tam też coś w rodzaju strychu i dlatego...
6. To serial komediowy, więc twórcy pewnie używają tego zabiegu, gdy nie ma innego pomysłu jak ubarwić dialog. :P
Jak widać serial szybko nie traci popularności, tematów też szybko przybywa. :) Pozdrawiam!

użytkownik usunięty
DzikiCietrzew

1. O tym nie pomyślałem, ale to możliwe.
2. Nie widziałem tego odcinka.
3. Pewnie masz rację.
4. Tego odcinka też nie widziałem.
5. Nie wiem, ale pewnie tak.
6. To mnie akurat bardzo śmieszy, dlatego też tak zapadło w pamięć.
Właśnie niedawno włączyłem ostatnią stronę na forum tego serialu i pierwsze tematy pochodzą z 2004 roku, więc dlatego jest już ich tak dużo.

użytkownik usunięty

1. Przecież musiał się w coś wytrzeć po zwaleniu konia.
2. Było pokazane.
3. Tak głupiego pytania dawno nie widziałem
4. Na każdym piętrze jest jedna toaleta.
5. Zgadza się.
6. tego typu zabieg stylistyczny pojawiał się w filmach S. Bareji (Tęcza-Sręcza itp). Bardzo dobrze, że scenarzyści sięgają do klasyki polskiej komedii.

użytkownik usunięty

1. Rzeczywiście.
2. Jak napisałem wyżej - nie widziałem tego odcinka.
3. Wiem, ale musiałem zapytać. :D
4. Dzięki.
5. Tak jak myślałem.
6. Też mi się to bardzo podoba.

ocenił(a) serial na 10

Zadajesz tak powalające, trudne pytania, że aż sam muszę spytać - nie występowałeś tu dawniej pod nickiem @konrado?

użytkownik usunięty
jan_niezbedny0

Nie, to moje pierwsze konto, ale musiałem zadać te pytania, tak z ciekawości. Wiem, że większość z nich jest idiotyczna, ale to właśnie pasuje do tego serialu.