6,6 113 tys. ocen
6,6 10 1 113053
5,3 13 krytyków
Świat według Kiepskich
powrót do forum serialu Świat według Kiepskich

Mam takie jedno pytanie...

użytkownik usunięty

Dlaczego co trzeci mężczyzna w tym serialu ma na nazwisko Kozłowski? Np. Tadeusz Kozłowski, przyjaciel Mariana z odcinka ,,Szczupak", inżynier Kozłowski i mecenas Kozłowski (grani przez Krzysztofa Dracza), prezes Kozłowski (grany przez Andrzeja Gałłę) i wielu, wielu innych...
Wiem, że nazwiska czasami się powtarzają, ale to chyba nie jest aż tak popularne jak np. Nowak czy Kowalski, więc nie rozumiem po co nazywać tak co trzeciego mężczyznę w serialu, bo później się tylko mylimy który jest który...
No i jeszcze jedno, w tej czołówce gdzie występują Ferdek, Halina, Mariolka, Paździoch, Paździochowa i Boczek, czyli tej w odcinkach ok. 250-280 za-uważyłem kolejne dwa błędy:
1. W jednej wersji czołówki po Paździochu jest jego żona, Helena, a później Boczek. Natomiast w innej wersji są w odwrotnej kolejności. Nie rozu-miem po co taka zamiana.
2. Gdy na początku czołówki Halinka rzuca budzik Mariolce to rzuca go tak, że powinien wpaść na łóżko Mariolki od prawej strony, tymczasem on wpa-da z lewej strony. Jeśli będzie oglądać to zwróćcie na to uwagę.
Pozdrawiam. :)

mylisz się.
mylisz się dlatego, bo pomijasz kluczową rzecz - każdy odcinek Kiepskich jest ZAMKNIĘTĄ całością, a zatem
jeśli istnieje w nim jakiś Kozłowski, to jest to pojedyczny Kozłowski.
jeśli występuje w odcinku Prezes Kozłowski, to jest to odcinek w którym nie ma żadnego innego Kozłowskiego.
jesli prezes Kozłowski nie występuje - moze wystąpić inny Kozłowski, ale także w jednym egzemplarzu.
Kozłowscy się w Kiepskich nie dublują jako postaci występujące regularnie - regularnie, bowiem, występuje
tylko prezes Kozłowski, a zatem - jeden Kozłowski.

blędów jest sporo.
np. w odcinku o bezsenności, kiedy Paździoch zaprasza Ferdka na dach kamienicy - pokazuje, że ma w kieszeni
flaszkę wódki. Kiedy docierają na górę - Paździoch nie ma żadnej flaszki. sporo tego jest, mam wrażenie, ze scenarzyści
robią to specjalnie : te "błędy" nie naruszają narracji poszczególnych odcinków, a za to są smaczkami, których odszukiwaniem
mogą się bawić widzowie.

użytkownik usunięty
manning

Z tego co pamiętam, to jeszcze Krzysztof Dracz kilkukrotnie pojawiał się w serialu jako mecenas Kozłowski, z czego wynika, że jest ich dwóch. Co do błędów to nie oglądałem nawet połowy odcinków Kiepskich, a inne mogłem przegapić (błędy), więc wypisuję tylko te, które akurat rzuciły mi się w oczy, ale wierzę ci, że błędów w tym serialu jest znacznie więcej. :)

Ad.2. Bo tu została czołówka wycięta. W oryginale (do 244) Halinka podawała budzik Waldusiowi, a Walduś podrzucał Mariolce.

użytkownik usunięty
Ferdas_2

No tak, rzeczywiście, zapomniałem. :)