6,6 113 tys. ocen
6,6 10 1 113075
5,3 13 krytyków
Świat według Kiepskich
powrót do forum serialu Świat według Kiepskich

Jak tam wrażenia po dzisiejszym, premierowym odcinku nowej serii? Jak dla mnie lekko
wiało nudą, jeden z gorszych odcinków, kto wie, może się jeszcze rozkręci. Czuje, że seria
14 będzie tak samo słaba jak i jej poprzedniczka 13, kiedy to Kiepscy zupełnie zaczęli się
staczać po równi pochyłej ( nieudany powrót Waldka i jego żona Jolasia -_-).

ocenił(a) serial na 9
silvia_slonce16

Całkowicie się zgadzam,powrót Waldka na który tak wszyscy z utęsknieniem czekali zupełnie nic nie dał.Oczywiście będę oglądał te nowe odcinki ale podejrzewam,że każdy z nich zobaczę zaledwie raz w przeciwieństwie do odcinków gdy reżyserem był Okił bo tamte odcinki oglądałem po kilka razy każdy a niektóre to nawet kilkanaście.Nie wierzę w to by coś się jeszcze rozkręciło jeśli chodzi o te nowe odcinki bo chociaż czasami cuda się zdarzają to tutaj trudno na ten cud liczyć.

użytkownik usunięty
silvia_slonce16

Nie taki zły lepszy od niejednego z poprzedniej serii.Rzeczywiście sam zastanawiam się co ten Walduś tam robi i ile mu płacą za powiedzenie kilku zdań głównie przeklina i to nie jest ten sam Walduś,który był na początku.Generalnie fajny jednak ta seria powinna zakończyć serial chyba,żeby powstał Świat według Waldka czy coś w tym stylu,bo ciągnięcie na siłe nie ma chyba sensu.Ja daje 7/10 na zachętę.bo lubię ciągle ŚWK i nadal mnie śmieszy choć to już nie to samo.Brakuje mi Okiła i jego spojrzenia na polską rzeczywistość.Tak czekałem na powrót Waldusia i spoczątku było fajnie,ale brakuje mi tego powera z czasów Okiła.

ocenił(a) serial na 10
silvia_slonce16

Najgorszy odcinek jakikolwiek oglądałem. Waldek wcale nie jest już śmieszny. Mogliby dać jakąś nową postać

ocenił(a) serial na 10
silvia_slonce16

Mi się podobał. Nie był zabawny bo poruszył ważny problem społeczny, a mianowicie nabieranie ludzie poprzez reklamy i dawanie łatwego do spłaty kredytu. Oby takich więcej. Jak Ferdek tak myślał o "lepszym życiu" to zrobiło mi się go żal. Ale przecież każdy z nas marzy o takim.

house90

Racja, przesłanie odcinek zawierał, ale dla mnie brakowało w tym humoru i polotu, a stare odcinki posiadały obie te cechy. Na przykład tacy ''Emigranci''.

ocenił(a) serial na 10
silvia_slonce16

śmianie mi sie podobał haha

silvia_slonce16

Wrażenia mam po tym odcinku kiepskie jak w tym tytule tego serialu przyznam się ze jestem fanem tego serialu uwielbiam stare odcinki bo one były z jajami porcją dużego humoru były te odcinki też o problemach nas zwykłych ludzi tylko obracali to w żart czy jak kto woli dowcip mam wrażenie że ta seria 14 chyba będzie najgorsza ze wszystkich serii świata według kiepskich już 12 seria będzie chyba lepsza mimo że uważalem i jeszcze nadal uważam że jest najgorsza serią z tego serialu a 13 seria? hmm myślę że niema co jej się czepiać tak bardzo nie była fajna ale jak na Patrika Yokę i Aleksandra Sobiszewskiego to niezła była było widać jeszcze trochę widać humoru więc myślę że ta poprzednia seria dawała radę chodźby odcinki Tryptyk dolnośląski cz.II Cyc i Pupcia,Trzy ananasy,Jajko pokoju i Uczeń czarnoksiężnika.

ocenił(a) serial na 10
kur

Na plus:
- pomyłka Feka i czochranie Haliny po wlosach
- Ferdek jako nieśmiały romantyk oraz tekst "to mnie inspiruje"
- fryzura Halinki pod koniec odcinka
Na minus:
- flejowata i ohydna Halinka
- występ Boczka (te przebranie, a przede wszystkim wulgarność)
- mnóstwo niepotrzebnych scen
- postac Oral paripari
- mnóstwo greenboxów, w dodatku przejaskrawionych
- pan Fikuś, idiotyczne zachowanie
- latające i poruszające się wyrazy
- wróżka kredytuszka
- parodia wszelkich reklam (najgorzej wykonana jaka widziałem)
- wulgarny Ferdek pod koniec odcinka
- przemiana w potwory
- zakończenie

Ogólnie było fatalnie. Oglądałem ten odcinek u moich dziadków, którzy po przerwie postanowili sobie puścić jakiś film na tvn7 na drugim telewizorze. Tylko z sentymentu obejrzałem go do końca, a to nie był łatwy wyczyn. W każdej scenie prosiłem już o zakończenie tego nędznego odcinka. A mimo tego, ciągle on trwał i trwał.. Ogromna hańba i rozczarowanie.

silvia_slonce16

świetny odcinek, jak 90 % wcześniejszych.

wiarygodnie odmalowana brzydota świata, jaki otacza Ferdynanda [żona w worku na głowie, obżerająca się kiełbasą w łózku; smród kapuchy gotowanej w kuchni; śmierdzący pożeraną rybą sąsiad Boczek wyłążący z brudnego klopa, na beznadziejnie ponurym, zasłanym brudnymi gazeciskami korytarzu... naprawdę znakomite malarstwo ekranowe, jak na sitcom/serial]. a w tej brzydocie perełka - ślicznotka w tiwi. i ten mariaż, ten kontrast budzi w Ferdynandzie tęsknotę za lepszą, piekniejszą rzeczywistością [którą wykpiwa rozsądny, brutalnie trzeźwy sąsiad Paździoch]. więc skołowany, wchodzi w matriks współczesnego konsumeryzmu, ktory owszem oferuje wypasiony lajfstajl, ale na kredyt, co - jak pokazuje przykład trzeciego sąsiada - kończyć się musi bankructwem, rozpaczą i możliwym samobójem. przywraca to marzyciela Ferdynanda do rzeczywistości, z którą poradzić sobie może tylko za pomoca flaszki taniego wina.

przecież to nie jest materiał na sitcom, a na dramat obyczajowy.

znakomite aktorstwo, świetne operowanie skrótem myślowym, wyczerpująca analiza kondycji mentalnej człowieka początku millenium, zagubionego w świecie prymatu materializmu [yup, język sztywny jak kołek w płocie, ale pieprzyć to], gombrowicz, gogol i czechow w barwnej formie, a wszytstko to w 20 minut.

a Wy, kochani państwo, piszecie, że "nuda", 'fatalnie", "hańba" ? :]

pogódzcie się z pewną oczywistą zmianą, jaka nastąpiła w Kiepskich - to nie jest już serial robiący se tylko i wyłącznie jaja, to jest serial - nie waham się użyć tego słowa - AMBITNY. serial, który ma chęć i umiejętność mówienia czegoś ważnego o świecie, o ludziach, o życiu, o aksjologii. jest tak od dawna, w czym komentarze większości, rozczarowanej wyraźnie, upewniają.

i ciągle jest żywa i obowiązująca analiza Cywińskiej, która powiedziała, ze Kiepscy, to jest serial dla dwóch grup społecznych : dla debili i dla inteligentów : debil będzie rżał z powodu prymitywnej formy i scenografii, zaś inteligent będzie umiał dostrzec, ze to tylko tło, popd którym kryją się istotne refleksje na tematy uniwersalne i krytyka rzeczywistości, komentarz do aktualności.

idąc tropem uwag Cywińskiej, można by zaryzykować tezę, ze większość komentarzy do nowoczesnych [he] Kiepskich piszą debile, którzy JUŻ nie mają prymitywizmu, który tak lubili, a JESZCZE nie są w stanie przyswoić sobie dawki wyrafinowania i dozy intelektualizmu, które niosą ze sobą Kiepscy.

pocieszę Was, drodzy moi, szansy na barani rechot Kiepscy Wam już nie dadzą. możecie śmiało zrezygnować z dalszego oglądania i oszczędzić swoich komentarzy, ktore obnażają Waszą miałkość umysłową i beznqdziejne gusta.

pozdrawiam i kłaniam się.

ocenił(a) serial na 9
manning

Nie zamierzam rezygnować z oglądania Kiepskich bo oglądam ten serial od samego początku i do samego końca będę przy nim trwał,a jako,że oglądałem wszystkie odcinki to mam prawo do krytyki i krytykować będę,zwłaszcza,że jest za co.Stare odcinki były lepsze i tak twierdzi zdecydowana większość miłośników Kiepskich.Piszesz,że nasze komentarze obnażają naszą miałkość umysłową.Ja to zdanie traktuję jako zwykłą prostacką obrazę.Próbujesz przedstawić się tu jako inteligent a jednocześnie w prostacki sposób obrażasz ludzi.

Znawca kina

ja Ci żadnego prawa nie odbieram, nie wiem przed czym się aż tak bronisz...

ja, po prostu, polemizuję z opiniami krytycznymi, a polemika owa jest taka na jaką one zasługują, według mnie. obrażam kogoś ? być może, ale równie może być, ze obraża sie ten ktoś samodzielnie, pisząc komentarz, w ktorym dzielnie dowodzi, iż na takie traktowanie zasługuje.

według mnie, zalety nowych odcinków są bardzo widoczne, dla ludzi ogarniętych, ciut lepiej wykształconych. rzecz w tym, ze nie towarzyszą im aż tak prymitywne, co wcześniej, dekoracje i przykrywki, które przyciągały do tego serialu ludzi głupszych, albo
całkowicie głupich, którzy istoty rzeczy nie dostrzegali, a widzieli jedynie "jaja". 2 plus 2 równa się 4, a skoro tak, to nie zamierzam
pudrować rzeczywistości i twierdzić, ze 5 albo 3, żeby komuś przykrości nie uczynić, zwłaszcza ze sobie taki delikwent już to własnoręcznie zafundował.

zdecydowana większość miłośnikow Kiepskich" ? Kiepskim dobrze by zrobiło, zebyście poszli za ciosem i miłośnikami być przestali, skoro Wam się nie podoba nowa forma. a skoro krytykujecie formę, a kompletnie banalizujecie albo nie dostrzegacie treści, i traktujecie ją z buta albo w ogole olewacie, to znaczy, ze oceniacie wyłącznie okladkę i obrazek, a nie to, co pod nim napisane. i jak ja mam Was traktować poważnie ? :}

ocenił(a) serial na 9
manning

Ja bardzo dobrze dostrzegam treść ale to jest komedia więc albo niech dalej robią jaja albo niech zmienią tytuł i napiszą,że jest to dramat obyczajowy.Mam jeszcze taką małą uwagę a mianowicie to,że ktoś jest ciut mniej wykształcony nie oznacza automatycznie,że jest głupszy.

Znawca kina

cieszę się.

ale jednocześnie przesadzasz z tym "dramatem", o czym, jak sądzę, sam dobrze wiesz.

owszem, niekoniecznie "mniej wykształcony", to zaraz "głupi", niemniej brak pewnej ogłady utrudnia ludziom dostrzeżenie, ze np. Kiepscy trącą na calej linii Gogolem i jego metodą obnażania świata z gry pozorów i fałszu, że postaci są rodem z Witkacego, a język aż na kilometr wieje Gombrowiczem :] człowiek w miarę oczytany i wykształcony takie rzeczy łapie w lot, a mniej biegly po prostu napisze "nuda", "hańba", "dno" i co tam jeszcze piszecie...

ocenił(a) serial na 9
manning

Z dramatem przesadziłem ale już komediodramat jak najbardziej by pasował.Przyznam się szczerze,że Gombrowiczów i tych podobnych nie czytałem.

ocenił(a) serial na 9
manning

"marzyciela Ferdynanda" hehehe .... widać Ferdziu sie zestarzal bo to on zawsze najmocniej krytykowal te pierdzieluchy w tv i nie tylko w tv twardo stąpając po ziemi z klapkami na oczach. no ale milo go bylo obejrzec w roli debila innego rodzaju. za to Halinka na starosc raczej nie szaleje :)

pekay

wiesz, to jest tak, ze te postaci, każda po kolei, nie są określone jednoznacznie - każda z nich jest jak masa plastyczna, a zamknięta formuła odcinków pozwala kreować ich nowe/dodatkowe, często wręcz się wykluczające z poprzednimi, tożsamości właściwie w każdym odcinku. dziś Ferdynand jest marzycielem, jutro będzie chamem, pojutrze krytykiem literackim, a w następnym odcinku słynnym aktorem, po ktorym w kolejnej odsłonie nie będzie nawet śladu, a on znów będzie kimś innym, bez żądnych konsekwencji w przyszlości. postaci-pionki, postaci-słupy, wieszaki, manekiny, które scenarzyści przystrajają w co im się żywnie podoba :]

ocenił(a) serial na 9
manning

hehe no tak .. Pazdzioch oczywiscie rządzi w tym temacie (jazzman zomowiec:)

pekay

"jak my ruszyliśmy do ataku, to mi tarcza pękła i pała się złamała" ;] [odc "W kamasze"]

użytkownik usunięty
silvia_slonce16

Tyle ,że to był jeszcze jeden z dwóch ostatnich odcinków 13 sezonu.
14 sezon ŚwK startuje 21 września.

ocenił(a) serial na 9

Tak coś pomyślałem,że to musiało być nakręcone wcześniej bo w tym odcinku grała jeszcze pani Krystyna Dmochowska,która zmarła kilka miesięcy temu.

na wiki jest napisane, że ten odcinek wlicza się do 14 sezonu, no, ale cóż, może się mylę

użytkownik usunięty
silvia_slonce16

Polsat zalicza go do 14 sezonu rzecz jasna, ale odcinek został nakręcony w styczniu 2011.

silvia_slonce16

Powiem tak: a propos nowych kiepskich - niech skończą to gówno i pozostawią wspaniale wspomnienia. Serial od kiedy wszedł yoka jest dnem samym w sobie, ale może dla yoki taki ma być, ale rzeczą zupełnie niewybaczalną jest to, że serial komediowy nie jest już komediowy. Nie śmieszy nic a nic. Kiepscy są zwyczajnie kiepscy. Yoka: jebnij się w łeb, strzel baranka, ale odpuść sobie niszczenie legendy.