6,6 113 tys. ocen
6,6 10 1 113068
5,3 13 krytyków
Świat według Kiepskich
powrót do forum serialu Świat według Kiepskich

Od razu pragnę zaznaczyć, że nie jestem antyfanem ŚWK, więc mój tekst nie jest
przeznaczony do takowych osób.

Odcinek wprost nawiązuje do sytuacji politycznej w Polsce. Podczas kłótni Halinki i Ferdka
wychodzi ogólna wiedza Polaków na tematy polityczne. Czyli zielona wyspa - PO, prezes -
ruch palikota, afera krzyżowa - PIS. Reżyser dosadnie pokazuje, że przeciętny Polak nie
widzi alternatywy i przez to jest tak, jak jest.

Druga część z paździochowym telewizorem 3D, obrazuje iluzje w jakiej chce żyć naród.

Mógłbym się rozpisywać o tym cudownym odcinku, który zawiera masę symboli i satyry, ale
nie mam czasu.

Zachęcam do wrzucenia swojej konstruktywnej cegiełki do tematu. Wszystkich
prowokatorów, antyfanów i gimnazjalistów od razu ostrzegam, że będę was olewać
cieplutkim moczem. Jak ktoś lubi takie fetysze to zapraszam. :)

ocenił(a) serial na 10
pa1nercio

Yoka i Sobiszewski często mają ciekawą koncepcję, ale przez słaby, niedopracowany scenariusz, stojące na niskim poziomie dialogi oraz postaci Jolasi i Waldka, ewidentnie nie mogą się one przebić. Większość odcinków z lat 2010-2012 jest przez to słaba. Opisany przez ciebie odcinek to jeden z nielicznych wyjątków. Jak dla mnie znacznie lepszy niż stojące na żenującym poziomie epizody z jesieni 2011 r. czy przereklamowane tryptyki oraz przeceniony Plajtajszyn. Niestety, jedna jaskółka wiosny nie czyni. Chciałbym, by więcej odcinków stało chociaż na takim poziomie, jak wspomniany przez ciebie. Chcieć, a otrzymać, to jednak różne rzeczy.

ocenił(a) serial na 10
mannij

Myślę, że każdy odcinek ma w sobie wyjątkowy morał. Tylko tutaj został on dokładniej ukazany. Surrealizm charakteryzuje się grą symboli i wieloznacznością. Więc jesteś jak najbardziej w błędzie. Sterotypy ze starych odcinków uwarunkowały rzesze ludzi, którzy chcą się pośmiać, co niestety jest wielkim błędem. ŚWK nie jest komedią tylko satyrą, satyra może mieć przeddźwięk komediowy nie musi. Oglądam ŚWK i drżę nad tym co się dzieje w PL.
Reasumując każdy odcinek to geniusz, nienadający się dla każdego.

pa1nercio

Przesada z tym "geniuszem". Są odcinki świetne, ale są też i marne.