Swietny odcinek, wiele sie dzialo. Ruby weszla do maszyny, gravitonium jest zbyt niestabilne zeby sluzyc za zrodlo energii i dodatkowo jest zywe co spowodowalo komplikacje. Ruby zabila von Struckera, a Yoyo zabila Ruby. Czulam, ze zblizamy sie do konca Ruby ale kompletnie nie spodziewalam sie, ze w tym odcinku pozegnamy sie z ta dwojka. Yoyo zabijajac Ruby sciagnela klopoty- przez to Hale zdecydowala sie sciagnac Konfederacje na Ziemie, a to nie moze byc nic dobrego.
May i Daisy razem w terenie- bardzo sprawnie poszlo im to przejecie bazy Hale. Daisy w stroju Quake nie widzielismy juz bardzo dlugo (ponad sezon). Daisy sobie calkiem dobrze radzi jako przywodca. Biedny Talbot pod kontrola umyslu prawie nie zabil Polly ale na szczescie przezyla, dobrze ze Coulson i Mack zostali w bazie. Deke jak zwykle smieszny i te jego cytryny. :D
Za tydzien odcinek normalnie ale obejrze go prawdopodobnie dopiero w poniedzialek wiec ktos inny moze wstawic podsumowanie. ;) Pewnie pojawi sie jakies nawiazanie do Infinity War bo poczatkowo 5x19 mial byc wlasnie tym odcinkiem przed filmem, chociaz skoro narrator w promo nic o tym nie wspomnial to mozliwe, ze poczekamy na odniesienia do 5x20.
Ha, podobał mi się motyw z cytrynami, fajnie że przy takim intensywnym odcinku scenarzyści wcisnęli śmieszka Deka. Szkoda, że już po Ruby, charakterna osóbka, no ale za to stłuczenie Fitza należało jej się :P
Wątpię, żeby było nawiązanie tak szybko skoro planowali Avengers na 4 maja. Chyba, że ten 27 kwietnia był dla niektórych pewny od początku, ale po prostu ujawnili to niedawno.
Odcinek świetny jak dla mnie na pewno jeden z lepszych w tym sezonie.
Zastanawia mnie jedno. Czy ten rysunek Robin z pękającą Ziemią przedstawiał Ruby, Daisy czy może to był ktoś inny? I zastanawia mnie jeszcze jedno czy jeden rysunek nie przedstawiał czasem tych spadających statków Outriders. Ten rysunek był pokazany tuż przed rysunkiem z Zephirem wtedy jak Talbot spoglądał na nie.
Ruby jest calkowicie martwa, grvitonium opuscilo jej cialo wiec to nie moze byc ona ale kto to jest- tego nie wiem.
To co powiedziales o 27 kwietnia ma sens ale zastanawia mnie czy w takim razie nie zaplanowali by krotkej przerwy w emisji AoS tak aby odcinek nie kolidowal z premiera filmu.
Nawiązując do kolejnego odcinka. Stawiam, że YoYo w końcu powie, co przyszła ona jej powiedziała. o czym my nie wiedzieliśmy - właściwym niszczycielem światów miała być osoba, która utnie jej ręce.
Jeśli chodzi o A:IW, znając życie pewnie nic w agentach nie będzie. Skoro brak dotychczas czegokolwiek odnośnie Black Panther, kwestie Thanosa musiałyby sie jasno pojawić w serialu.
"właściwym niszczycielem światów miała być osoba, która utnie jej ręce."
Może masz rację i Yoyo zapobiegła zniszczeniu planety. Jeśli tak to grawitonium na pewno zaapsorbowała Daisy. Kolejny krok w rozwoju :P
Coś mi się kojarzy o 10 dniach, ale nie ważne. W każdym razie brak dokłądnych ram czasowych sprawia, że nie wiadomo na ile to co widzimy w agentach, pokrywa się z zbliżającą się premierą.
Yoyo juz powiedziala wszystko co uslyszala w przyszlosci. Bylismy swiadkami calej rozmowy Yoyo z przyszla Yoyo. Pozniej Yoyo powiedziala wszystkim o tym, jedynie pominela czesc o tym, ze "Coulson musi umrzec", a teraz powiedziala to Fitz i Simmons wiec nie ma juz tajemnicy.
Poza tym jestem pewna, ze Ruby nigdy nie byla odpowiedzialna za zniszczenie Ziemi. Na ta chwila petla czasu wciaz istenieje, nic sie nie zmienila, no i oczywiscie to nie moglo byc az tak proste.
Scena śmierci Ruby ukazała, jakby chodziło o coś więcej, niż typowe "oko za oko". Przynajmniej ja tak to odebrałem.
Po śmierci Ruby grawitonium dość gwałtownie opuściło jej ciało (ta fala uderzeniowa). To znaczy że te 8% grawitonium które Ruby zaapsorbowała jest teraz gdzie indziej. Znając życie - w kimś innym. Na miejscu były Yoyo, Daisy i Hale. Yoyo raczej odpada. Zostają Daisy i Hale. Jeżeli uratowanie Ziemii wymaga śmierci Niszczyciela Światów to jest nim zapewne Hale jeśli nie to jednak Daisy. Chociaż teraz nie jestem w sumie taka pewna czy to nie jest jednak Yoyo :/ Wiemy dwie rzeczy na pewno:
1) Niszczyciel Światów narodził się w tym odcinku w momencie śmierci Ruby
2) Nie jest nim Coulson (piszę to bo był "w kręgu podejrzanych")
Ja chyba poczekam z obejrzeniem 5x19 aż do końca maja. Nie chcę oglądać zanim nie obejrzę Inginity War a przed nią mam do nadrobienia kilka filmów więc trochę mi się zejdzie D:
Może źle się wyraziłam - mówiąc Niszczyciel Światów miałam na myśli osobę która zaapsorbowała grawitonium. To niekoniecznie jest równoznaczne z tym że to ta osoba zniszczy Ziemię. Chociaż szczerze powiedziawszy tylko ta osoba i Daisy (nie wiemy czy Daisy zaapsorbowała grawitonium czy ktoś inny) są zdolne teoretycznie do zniszczenia planety. Reszta nie da rady. Więc albo twórcy mas zaskoczą albo planetę zniszczy Daisy, Hale lub Yoyo. Sama się już zamotałam xD
Swietne wnioski. Teoria, ze w tamtej chwili "narodzil sie" Niszczyciel Swiatow bardzo mozliwa. Jest jeszcze opcja, ze to 8% gravotonium moglo sie jakos rozlozyc na te osoby, chociaz teoria ze jedna osoba dostala calosc jest bardziej mozliwa.
Mi właśnie przyszło do głowy, że konfederacja może zniszczyć planetę, a niszczycielem będzie w takim razie Hale ponieważ to ona ich wezwała.
Jest to tylko pomysł wiec proszę wytknijcie mi jeśli gdzieś była jakaś wskazówka która całkowicie go wyklucza :P
Też tak może być :) Według mnie. Wgl teraz jakoś mniej mnie obchodzi kto zniszczy planetę, a bardziej to kto dostanie moce dzięki grawitonium :D Chciałabym, żeby to był ktoś z naszych agentów a nie Hale :/ Bo ją to można zabić bez problemu (w sensie jako postać). Teoretycznie Yoyo też ale oby nie :(
Chciałabym jakieś nawiązanie DO AoS w Infinity War. No kurczę już nawet nie oczekuję występu postaci z serialu ale jak w momencie TAKIEGO zagrożenie Avengers mogą nawet nie wspomnieć o Agentach Coulsona? To tylko dodatkowa kwestia w scenariuszu by była, a sprawiłaby, że to całe "it's all connected" nabrałoby sensu. I może zachęciłoby ludzi do oglądania AoS. No proszę was Avengers na pewno wiedzą o Quake chociażby. Przecież czytają gazety nie?
Jesli Tony widzial filmiki o Spider-manie na youtube to MUSI wiedziec chociaz o Quake i Daredevilu. Oboje byli nie raz w prasie, a Daisy byla dodatkowo pokazana w TV. Sensu nie ma jedynie to, ze Tony wolal zaciagnac do walki nastolatka niz agentke rzadowa czy prawnika. Chociaz jakby nie patrzec to Daisy nie byla w tamtej chwili "dostepna".
I to jest właśnie ból, że nie ma odniesień do postaci serialowych, chociaż okazja idealna. Przy odpowiednim poprowadzeniu tego, można by subtelnie ukazać kogoś, ale bez straty, że widz ogląda tylko filmy. A tak, mamy 3 subuniwersa.
Nie pojawil sie, a przynajmniej nie w MCU/Ziemi 199999. Couslon pojawil sie w TV we Framework gdzie tylko nasi agenci byli prawdziwi/z prawdziwego swiata.
Możesz mi dokładniej przypomnieć kiedy we framework pojawił się w tv? Chyba muszę sobie odświeżyć serial :/
odcinek 4x19, kiedy wlamali sie do "Bakshi News", juz po tym jak Daisy wyslala Aide przed i krotko przed tym zanim opuscili Framework
nie będzie mieć żadnego wpływu ponieważ serial jest inna historią/uniwersum niż to co się dzieje w filmach/kinach (wg oficjalnego oświadczenia Kevina Feige)
W ostatnim odcinku było dość spore nawiązanie dlaczego Agenci nic niewiedzą o Avengers ;
Candyman gada :wiesz co sie dzieje teraz w NY?
Daisy: Nie nieogladam wiadomosci
takze jest nawet spore nawiazanie do IW i prawdopodobnie jak Ebony Maw scigał Dr.Strange'a wiec chyba jest spora sznasa ze polowa agentów wyparuje w finale poniewaz raczej akcja tych odcinkach ostatnich bedzie sie dziac w odstepie 1 max 2 dni
nie ma takiej opcji, marzenia fanów żeby to było jedno uniwersum są duże ale główny prezes studia Marvela powiedział że to nie jest i nigdy nie będzie jedno uniwersum, filmy dzieją się w swoim świecie a seriale w swoim i żadna naciągana teoria tego nie zmieni, mogą sobie nawiązywać ile chcą ale wg Kevina nie będzie nigdy takich połączeń bo jest z tym za dużo bałaganu (spójrz na to ze avengers nic nie wiedza o nieludziach czy bohaterach z serialu jak Deathlok itd) w serialu mogą sobie mówić "o Iron man dzwonił do Coulsona" czy brać postacie z dalszego planu jak Lady Sif ale w filmach od Disneya nic z serialu nie przejdzie
Smutne ale niestety prawdziwe i też mi się to nie podoba
Fakt, w filmach nie padła nazwa Inhumans, ale cośtam zauważyli.
W Civil War (które było już po zakończeniu sezonu 2 Agentów, a przed końcem s3) było malutkie odniesienie do AoS. Kto nie ogląda serialu to nawet nie zrozumiał, a nawet jeśli ogląda to mógł nie załapać, bo to trochę zaskoczenie było. Vision powiedział coś, że odkąd Stark ogłosił, że jest Iron Manem, pojawia się coraz więcej osób z mocami i że próby zniszczenia cywilizacji też się zwiększyły. To MOGŁO być nawiązanie do AoS i ich Inhuman Outbreak.
to chodziło o ludzi pokroju Ivan Vanko, Aldrich Killian, Emil Blonsky, Scarlet Witch a nawet Justin Hummer którzy zrobili wszystko żeby tylko być lepszymi bo jak to Vision powiedział "odkąd 8 lat temu Pan Stark ogłosił że on to Iron man, liczba znanych UDOSKONALONYCH osób wzrosła w tempie geometrycznym a w tym samym okresie liczba prób zniszczenia tej cywilizacji wzrastała w analogicznym tempie" i tu Steve zapytał czy to ich wina a Vision znów na to "nie, te zjawiska są powiązane, nasza niezwykła siła stanowi wyzwanie, wyzwanie z kolei oznacza konflikt a konflikt prowadzi do katastrofy"
Tłumacząc, Vision mówi tutaj o "osobach/przeciwnikach" z którymi przychodzi im walczyć lub którzy za wszelka cenę chcą się pozbyć avengersów i ich podgrup ewentualnie rozwalić świat jak Ultron bo każdy z nich miał motywacje wynikającą mniej lub bardziej z działań bohaterów:
- Obadiah Stane pierwszy przeciwnik Iron Mana który chciał takiego pancerza aby go powielić i sprzedać przy tym zyskując władzę
- Ivan Vanko zrobil strój ponieważ pragnął zemsty na rodzinie Starków a zaczął go konstytuować dopiero gdy zobaczył że może mu do tego posłużyć reaktor łukowy jak w zbroi Iron Mana
- Aldrich Killian prace nad Extremis (może pracę zaczynał wcześniej ale ujawnił się po tylu latach)
- Emil Blonsky chciał pokonać Hulka za wszelką cenę gdy wojsko nie dawało rady
- Scarlet Witch i Quicksilver dobrowolne poddanie się eksperymentom Struckera przez traumę którą mieli do Tonnego
- Justin Hummer chciał zdominować rynek zbrojeniowy i stworzyć lepsze stroje niż Stark
i można tak jeszcze wymieniać ale chyba rozumiesz o co chodzi ;)
beda nawiazania na pewno, producenci AoS powiedzieli, ze bedzie to stopniowe bo nie chca zaspoilerowac filmu
na ta chwile jestesmy w serialu dopiero w tym momencie gdzie Black Order dopiero zaczal ataki na Ziemie, do Wakandy jeszcze daleko, cos czuje, ze pstrykniecie palcami przypadnie dopiero na koncowke sezonu
Zakładam, że AoS s5 dzieje się prze A:IW.
W IW było... SPOJLER
pstryknięcie palcami. Agenci nie powinni żyć.
polowa, nie wszyscy ;)
ale i ta jest mnostwo sposobow zeby to obejsc, w temacie odnosnie filmu znalazlam 5 sposobow na to jak moga sobie z tym poradzic w serialu
http://www.filmweb.pl/serial/Agenci+T.A.R.C.Z.Y.-2013-668019/discussion/Avengers +Infinity+War+-+SPOILERY+do+filmu,2998790
prosze ;)
chociaz po ostatnim odcinku troche sie juz rozjasnilo i opcja A odpada ale B, C, D i E ciagle sie bronia :)