Beastars
powrót do forum 2 sezonu

Sezon 2 - opinia

ocenił(a) serial na 9

Drugi sezon "Beastars" dobiegł końca i pozostawił mnie z mieszanymi uczuciami ...
Pal licho obniżającą się jakość Mangi, problem z Anime jest inny: "Naruto" + "Boruto" ma już ponad 900 odcinków, "Pokemony" to ok. 1 200 odcinków, "Beastars" dostanie tylko 48 odcinków ( oby ), nie ma żadnych filerów czy kanonów, które pogłębiałyby świat i rozwijały bohaterów a do tego twórcy serialu tną fabułę Mangi ile wlezie ...
Rozdział 48, 49 ( to mogą dodać później ), 74, cięcia w poszczególnych chapterach ale najgorsze jest zakończenie 12 odcinka ... Widz nie dowiaduje się zbyt wiele o konsekwencjach decyzji Legoshiego i tego, co mu grozi i jaką cenę musi zapłacić, ok. dwa chaptery spłycono i skrócono do ok. dwóch minut endingu w formie narracji z offu ... Ech, strasznie to spartolili.

ocenił(a) serial na 9
lelen_lis

Okej. Czyli będą jeszcze 2 sezony? Jeśli tak to super, bo naprawdę lubię to anime.

ocenił(a) serial na 9
pio73

Materiału jest na cztery a może na ciut więcej ale co z tego, skoro tak tną materiał źródłowy?

ocenił(a) serial na 9
lelen_lis

Mi się obydwa sezony podobały. Nie znam mangi, więc nie mam jak porównać. Tak czy siak to mega spoko, jak będę jeszcze conajmniej 2 sezony, bo jak wspomniałem bardzo dobre anime.

ocenił(a) serial na 9
pio73

Bez znajomości Mangi jest ok ale jak się ją zna to widać, ile z niej wycięli.
Najgorsza jest ta końcówka, nie ma żadnej konwersacji z policja, nie ma przesłuchania Legoshiego, nie ma wyjaśnionych konsekwencji jego czynów - SPOILER! za zjedzenie nogi Louisa, Legoshi musi odejść ze szkoły, zamieszkać w budynku, gdzie mieszkają inne zwierzęta z kryminalną kartoteką, musi podjąć pracę w lokalu prowadzonym przez drapieżniki, ma zakaz pracy u roślinożerców i zakaz małżeństwa z roślinożercą - tego mi najbardziej zabrakło, oraz reakcji wilka. Poza tym, wycieli wszystko o dzieciństwie Legoshiego i o jego rodzinie, choć to akurat może wrócić w trzecim sezonie.

ocenił(a) serial na 9
lelen_lis

A Haru też była taką yyy no że za bardzo nie da się jej lubić w mandze, czy tylko w anime taka jest?

ocenił(a) serial na 9
pio73

Ja ją lubię Niestety, ale związek Legoshiego z Haru schodzi na dalszy plan a po opuszczeniu szkoły przez Legoshiego jest jeszcze gorzej i ich wspólnych relacji jest jeszcze mniej ... Autorka zaczęła się zajmować genetyką i hybrydami ( w tym świecie każdy z każdym może mieć dzieci: ssak z gadem, gad z ptakiem ssak z ptakiem, itp. i wychodzą z tego hybrydy ) i dostaniemy tutejszego "Jokera" ;)

ocenił(a) serial na 9
lelen_lis

W ogóle strasznie mało satysfakcjonujące jest to, że Legoshi ćwiczy, ćwiczy i ostatecznie gówno to daje, bo nie jest wstanie pokonać przeciwników.

ocenił(a) serial na 9
pio73

Mało tego - ćwiczy, żeby obejść się bez mięsa, żeby porzucić instynkt drapieżnika a ostatecznie i tak musi użyć dopingu w postaci mięsa, żeby mieć jakiekolwiek szanse ... Dlaczego On po prostu nie zawiadomił policji?

ocenił(a) serial na 8
lelen_lis

https://youtu.be/lIfZkB1fBWg

ocenił(a) serial na 9
helenaplewa

Po angielsku, więc trochę nie dla mnie ;)
Jestem też ciekaw motywacji Louisa - moim zdaniem, wykorzystał On trochę Legoshiego: pozbył się dowodu na to, że pochodzi z czarnego rynku, jest ofiarą handlu żywym towarem a jednocześnie przekreślił Legoshiemu szansę na życie z Haru i nie wiem, czy On wiedział o tym, jakie są konsekwencje dla Legoshiego? Niby powiedział Haru, że z nią nie będzie ale może chciał, żeby Legoshi też jej nie miał?

lelen_lis

Czyli dlatego Beastars zaczął przypominać turecki tasiemiec puszczany na jedynce około 18. Kastrowanie materiału źródłowego dla potrzeb ekranizacji nie wyszło jej na zdrowie. Pierwszy sezon podobał mi się bardziej niż drugi. Przez bardzo dużą liczbę narracji z offu, mającą symbolizować rozterki wewnętrzne i przemyślenia bohaterów, anime niebezpiecznie zbliżyło się do osmańkich telenoweli. Same postacie też zachowują się mocno dyskusyjnie. Louis nabrał cech Briana Griffina, który potrafił sprzedawać inne psy do fabryki psiej karmy, Legoshi postanowił chyba zostać świętym lub innym dziwolągiem, a biedny misio po odstawieniu prochów wmówił sobie że kolega pozwolił mu się zjeść. No i ta całkowita absencja policji (naprawdę siedzieli tak głęboko w kieszeni gangsterów aby nie reagować na Czarny Rynek?) i częściowy brak dorosłych.

Xstreem

Brak dorosłych, w tym rodziców bohaterów jest co najmniej dziwny i generuje wiele pytań "dlaczego?". Poza tym Legoshi bierze zemstę na Rizie jako swoją własną sprawę, tak jakby był jakimś stróżem Tema, zamiast po prostu zawiadomić policję i oszczędzić nogę kumpla. I wątek z ochroniarzem że szkoły też wpleciony bez sensu, nagle jakiś wąż wypełza, żeby mówić Legoshiemu o jego możliwościach i przeznaczeniu? A potem do końca serii nic o nim dalej nie słyszymy? Po co ta wstawka w ogóle? Mam wrażenie, że dla wielu rzeczy nie autor nie umiał wymyślić logicznego rozwiązania, dlatego najpierw postaci są tajemnicze i zdradzają, że mają jakieś ukryte myśli i intencje, ale by potem wreszcie powiedzieć "nie, nie było tak, coś mi się zdawało" i podać jakiś prozaiczny powód, przy którym cała magia znika.

ocenił(a) serial na 10
lelen_lis

oj jeśli nie przeczytałeś mangi po angielsku bo taka jest dostępna przynajmniej online i czekasz na 3 sezon to uprzedzić cię tylko mogę że będziesz jeszcze bardziej zawiedziony zakończeniem chyba że znajdziesz w tym sens tak jak ja a resztą pozostanie dodawanie przez siebie tzw fan fików

ocenił(a) serial na 8
lelen_lis

Oficjalnie trzeci sezon będzie finałowym z potwierdzoną premierą w tym roku.