Może byśmy się pobawili w test o serialu "Columbo"?
Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
W międzyczasie też zadam pytanie w naszej grze.
Jaka dyscyplina sportowa jest wspominana w odcinku "Columbo na uczleni"?
Tenisa nie pamiętam. Mam na myśli inna dyscyplinę, tam są wspomniane trzy, wystarczy jedna.
Skoro tenisa nie mam uznanego ( blondyn wyraźnie niesie ze sobą rakietę od tenisa i mówi że z kimś grał), to odpowiadam że portier oglądał w tv mecz koszykówki;)
No dobra, ja pamiętam taki jego powiedzmy strój tenisowy, ale rakietki nie, he,he, wiadać zapominałem. A koszykówka oczywiście była. :)
Widać rakietę!! Najpierw ma ją w aucie, a potem z nią idzie przez cały akademik;) co prawda jest w pokrowcu, ale jest, hehe;) przy okazji sam zobacz na zupełnym wstępie odcinka;)
W odcinku "Śmiertelna wygrana", Columbo zastanawia się jaki prezent kupić żonie na 25tą rocznicę ślubu. Na co się ostatecznie decyduje?
Nie:) myślał owszem o wypadzie pod namiot (hehe), ale ostatecznie wybrał coś innego. Może podpowiem:
A. Remont w mieszkaniu
B. Nowe lakierowanie samochodu
C. Kolejny kurs wieczorowy
D. Wypad na dancing
:)
A i C odpada.
Wybieram B bo coś o samochodzie na pewno mówił w końcowej scenie.
O ile dobrze pamiętam, to zerwały mu się sznurówki w odcinku "Zabójczy trening", zaraz po "morderczym" biegu plażą za Milo Janusem;)
W takim razie podpowiadam:
A. Koneser win
B. Piękna lecz śmiertelna
C. Zaszyta zbrodnia
D. Staromodne morderstwo
Skoro zostawił samochód na wybrzeżu, to jak wrócił?;) Na rowerze:) jest scena, gdzie pakuje rower do bagażnika:) także dobra odpowiedź:) Również w odcinku "Sztylet wyobraźni" był ten motyw.
W odcinku "Morderstwo, mgła i cienie" Columbo używa podstępu w celu złapania sprawcy morderstwa. W tym celu odgrywa scenkę z użyciem "aktorów" Kogo zagrał porucznik Columbo?
Trudne pytanie...Pamiętam że tam było coś w restauracji, że jakaś policjantka była niby kelnerką, ale kim był Columbo??? Nie mam bladego pojęcia!!! Pewnie jakimś gościem przy stoliku obok;)
a) był kelnerem
b) udawał mordercę z innego odcinka
c) był samym sobą
d) był prezesem wytwórni filmowej
Nic mi nie pasuje;) w każdej tego typu roli bym go poznała. B i D odrzucam. Najprędzej C, ale skoro kogoś grał, to pewnie kelner . Odp A:)
Nie, grał samego siebie i sam to powiedział.
To było trochę podchwytliwe pytanie. ;)
To było podchwytliwe, fakt. Myślałam że skoro grał, to za kogoś się przebrał;) no nie pamiętałam tego.
W takim razie zadam nowe pytanie.
W odcinku "Ślady zbrodni" Columbo jest porównywany przez mordercę do dwóch zwierząt. Jakich?
Kolejne pytanie, na które będę potrzebowała podpowiedzi;) bo vhyba nie do psa i kota?;)
Nie:)
Podpowiedzi:
a) tygrys i niedźwiedź
b) pingwin i bóbr
c) bocian i pelikan
d) lis i wydra
Nie wyobrażam sobie porównania do bobra, albo bociana;) he he, no z tych podpowiedzi, to tylko A mi pasuje, bo w sumie Columbo wbrew pozorom jest groźny;) odp A:)
Nie, właśnie chodziło m.in. o bobra. Tak go porównuje morderca Clifford Calvert dlatego, że nie używa obcinarki do cygar tylko gryzie je jak bóbr. :)
Serio??? Muszę to obejrzeć, bo nic takiego nie kojarzę;) i do pingwina?? Hehe, masakra, nie wiedziałam , nawet w drodze eliminacji. Ale cieńko mi idzie;)
Nie no, jakie cienko? Bardzo dobrze ci idzie, miło się z tobą bawi w zagadki, teraz trochę ja pokręciłem z tą zagadką.
Bóbr jest w 69 minucie i jeszcze jedna korekta, w 68 minucie mowa jest o kangurze, a nie pingwinie, nie wiem czemu byłem pewny, że chodzi o tego nielota.
Kiedyś wspominałeś że jesteś abstynentem, więc nie zgonię na alkohol, hehe;) Zaraz na to zerknę.
No dobra, skompromitowałem się trochę. ;) Chyba jakiś rozkojarzony byłem przy tworzeniu tej zagadki i przepraszam za błędy. Po pierwsze mordercą nie jest Calvert jak napisałem powyżej. To oni go przecież tylko wrabiają. ;) Po drugie w pytaniu napisałem morderca a chodziło mi o tego łysego bogacza bo morderca rzexzywiście też porównuje Columbo do zwierzęcia, konkretnie do tygrysa i teraz doskonale to pamiętam, nawet nie muszę oglądać tego odcinka. Po trzecie w zamyśle to miało być pytanie o Clifforda Calverta i jego porównania a wyszedł taki miks. :/ Calvert w scenie u niego w domu gdy częstuje Columbo cygarami właśnie wspomina o bobrze jak wyżej napisałem, do tego jak późno wieczorem do niego przychodzi porucznik i stoi tak w drzwiach też mówi coś o pingwinie. Dokładnego cytatu nie pamiętam, ale chodziło chyba, że po prostu Columbo nie jest pingwinem jak tak trochę dziwnie stał w tych drzwiach.
Pomieszanie z poplątaniem;) wychodzi na to że też udzieliłam poprawnej odp;) nie skompromitowałeś się, zrobiłeś tylko błąd pisząc że morderca. A ja i tak bym nie wpadła na tego bobra, nawet jakbyś napisał że łysy-potencjalna ofiara. Jest ok, jakieś wpadki muszą być, by nie było nudno;)
To zadam jeszcze jedno pytanie. ;)
Jakie trzy płyny przyczyniły się pośrednio lub bezpośrednio do morderstw w serialu?
Nie wiem czy alkohol jako ogół? Czy może być: whisky, szampan i do tego woda?