PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=534418}

Columbo

1968 - 2003
7,8 20 tys. ocen
7,8 10 1 19662
7,3 18 krytyków
Columbo
powrót do forum serialu Columbo

Może byśmy się pobawili w test o serialu "Columbo"?

Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.

Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.

A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

W międzyczasie też zadam pytanie w naszej grze.

Jaka dyscyplina sportowa jest wspominana w odcinku "Columbo na uczleni"?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Czy czasami ten blondyn nie grał w tenisa?

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Tenisa nie pamiętam. Mam na myśli inna dyscyplinę, tam są wspomniane trzy, wystarczy jedna.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Skoro tenisa nie mam uznanego ( blondyn wyraźnie niesie ze sobą rakietę od tenisa i mówi że z kimś grał), to odpowiadam że portier oglądał w tv mecz koszykówki;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

No dobra, ja pamiętam taki jego powiedzmy strój tenisowy, ale rakietki nie, he,he, wiadać zapominałem. A koszykówka oczywiście była. :)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Widać rakietę!! Najpierw ma ją w aucie, a potem z nią idzie przez cały akademik;) co prawda jest w pokrowcu, ale jest, hehe;) przy okazji sam zobacz na zupełnym wstępie odcinka;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

No dobra! :)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Czyli podwójnie dobra odpowiedź!

ocenił(a) serial na 10
M_COL

W odcinku "Śmiertelna wygrana", Columbo zastanawia się jaki prezent kupić żonie na 25tą rocznicę ślubu. Na co się ostatecznie decyduje?

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Wypad na ryby?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Nie:) myślał owszem o wypadzie pod namiot (hehe), ale ostatecznie wybrał coś innego. Może podpowiem:

A. Remont w mieszkaniu
B. Nowe lakierowanie samochodu
C. Kolejny kurs wieczorowy
D. Wypad na dancing

:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

A i C odpada.

Wybieram B bo coś o samochodzie na pewno mówił w końcowej scenie.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Dobrze wybrałeś:) tak jest!

ocenił(a) serial na 10
M_COL

W jakim odcinku Columbo zerwały się sznurówki?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

O ile dobrze pamiętam, to zerwały mu się sznurówki w odcinku "Zabójczy trening", zaraz po "morderczym" biegu plażą za Milo Janusem;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Brawo!

ocenił(a) serial na 10
M_COL

:)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Wymień dwa odcinki, w których mordercy używają roweru:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Dziwna znajomość i ... nie pamiętam. :(

ocenił(a) serial na 10
M_COL

W takim razie podpowiadam:

A. Koneser win
B. Piękna lecz śmiertelna
C. Zaszyta zbrodnia
D. Staromodne morderstwo

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Postawię na A, ale czy on tam nie używał czerwonego samochodu?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Skoro zostawił samochód na wybrzeżu, to jak wrócił?;) Na rowerze:) jest scena, gdzie pakuje rower do bagażnika:) także dobra odpowiedź:) Również w odcinku "Sztylet wyobraźni" był ten motyw.

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

No tak

ocenił(a) serial na 10
M_COL

W odcinku "Morderstwo, mgła i cienie" Columbo używa podstępu w celu złapania sprawcy morderstwa. W tym celu odgrywa scenkę z użyciem "aktorów" Kogo zagrał porucznik Columbo?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Trudne pytanie...Pamiętam że tam było coś w restauracji, że jakaś policjantka była niby kelnerką, ale kim był Columbo??? Nie mam bladego pojęcia!!! Pewnie jakimś gościem przy stoliku obok;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

a) był kelnerem
b) udawał mordercę z innego odcinka
c) był samym sobą
d) był prezesem wytwórni filmowej

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Nic mi nie pasuje;) w każdej tego typu roli bym go poznała. B i D odrzucam. Najprędzej C, ale skoro kogoś grał, to pewnie kelner . Odp A:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Nie, grał samego siebie i sam to powiedział.
To było trochę podchwytliwe pytanie. ;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

To było podchwytliwe, fakt. Myślałam że skoro grał, to za kogoś się przebrał;) no nie pamiętałam tego.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

W takim razie zadam nowe pytanie.

W odcinku "Ślady zbrodni" Columbo jest porównywany przez mordercę do dwóch zwierząt. Jakich?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Kolejne pytanie, na które będę potrzebowała podpowiedzi;) bo vhyba nie do psa i kota?;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Nie:)

Podpowiedzi:
a) tygrys i niedźwiedź
b) pingwin i bóbr
c) bocian i pelikan
d) lis i wydra

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Nie wyobrażam sobie porównania do bobra, albo bociana;) he he, no z tych podpowiedzi, to tylko A mi pasuje, bo w sumie Columbo wbrew pozorom jest groźny;) odp A:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Nie, właśnie chodziło m.in. o bobra. Tak go porównuje morderca Clifford Calvert dlatego, że nie używa obcinarki do cygar tylko gryzie je jak bóbr. :)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Serio??? Muszę to obejrzeć, bo nic takiego nie kojarzę;) i do pingwina?? Hehe, masakra, nie wiedziałam , nawet w drodze eliminacji. Ale cieńko mi idzie;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Nie no, jakie cienko? Bardzo dobrze ci idzie, miło się z tobą bawi w zagadki, teraz trochę ja pokręciłem z tą zagadką.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Dzięki, wzajemnie:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Bóbr jest w 69 minucie i jeszcze jedna korekta, w 68 minucie mowa jest o kangurze, a nie pingwinie, nie wiem czemu byłem pewny, że chodzi o tego nielota.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Kiedyś wspominałeś że jesteś abstynentem, więc nie zgonię na alkohol, hehe;) Zaraz na to zerknę.

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

He he

ocenił(a) serial na 10
M_COL

;) faktycznie jest kangur, a później bóbr:)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Jest też tygrys! W 38:42 minucie filmu mówi "Prawdziwy z Pana tygrys";)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

No dobra, skompromitowałem się trochę. ;) Chyba jakiś rozkojarzony byłem przy tworzeniu tej zagadki i przepraszam za błędy. Po pierwsze mordercą nie jest Calvert jak napisałem powyżej. To oni go przecież tylko wrabiają. ;) Po drugie w pytaniu napisałem morderca a chodziło mi o tego łysego bogacza bo morderca rzexzywiście też porównuje Columbo do zwierzęcia, konkretnie do tygrysa i teraz doskonale to pamiętam, nawet nie muszę oglądać tego odcinka. Po trzecie w zamyśle to miało być pytanie o Clifforda Calverta i jego porównania a wyszedł taki miks. :/ Calvert w scenie u niego w domu gdy częstuje Columbo cygarami właśnie wspomina o bobrze jak wyżej napisałem, do tego jak późno wieczorem do niego przychodzi porucznik i stoi tak w drzwiach też mówi coś o pingwinie. Dokładnego cytatu nie pamiętam, ale chodziło chyba, że po prostu Columbo nie jest pingwinem jak tak trochę dziwnie stał w tych drzwiach.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Pomieszanie z poplątaniem;) wychodzi na to że też udzieliłam poprawnej odp;) nie skompromitowałeś się, zrobiłeś tylko błąd pisząc że morderca. A ja i tak bym nie wpadła na tego bobra, nawet jakbyś napisał że łysy-potencjalna ofiara. Jest ok, jakieś wpadki muszą być, by nie było nudno;)

ocenił(a) serial na 10
ocenił(a) serial na 10
M_COL

To zadam jeszcze jedno pytanie. ;)

Jakie trzy płyny przyczyniły się pośrednio lub bezpośrednio do morderstw w serialu?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Nie wiem czy alkohol jako ogół? Czy może być: whisky, szampan i do tego woda?

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Chodzi mi o szczegóły alkoholowe. ;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Dokładnie trzy "mikstury" z alkoholem. ;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Jak alkohol, to wspomniany szampan, whisky i wino:)