Może byśmy się pobawili w test o serialu "Columbo"?
Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
Chociaż wino było pośrednią przyczyną w "Koneserze win", gdyż właśnie o sprzedaż winnicy poszło-myślę że mi to uznasz;)
Faktycznie!!! Nie pomyślałam o tym;) ale w pytaniu było "pośrednio lub bezpośrednio"
Kostka? No kostką nie wiem czy ktoś by zadał śmiertelny cios;) jak dla mnie to była bryła, hehe;)
W odcinku "Śmierć gwiazdy rocka" jest przedstawiona specyficzna ulica mająca wpływ na aresztowanie mordercy. Co tam było takiego charakterystycznego?
Na początku chciałam napisać że fotoradar, ale przypomniało mi się że to przecież była ulica, przy której rosną drzewa gubiące specyficzne nasiona:)
Tak, nasiona, szyszki, owoce. Co ciekawe w tłumaczeniu dla poszczególnych stacji róźnie to tłumaczą, raz nasiona, raz owoce, raz szyszki.
Może to były nasiona z szyszek? Wtedy i jedno i drugie spadało? Nie wiem, chyba nie podają nazwy tego drzewa w filmie.
W "Śmierć gwiazdy rocka", to jest ogrodnik, a nie służący;) dobrze, to dam podwójne podpowiedzi:
A. Cygara dla szefa + Umysł ponad prawem
B. Staromodne morderstwo + Przekaz podświadomy
C. Etiuda w czerni + Kryzys tożsamości
D. Koneser win + Morderstwo przez telefon
Ogrodnika podczepiłem do służby, ale OK.
To wybieram... B, choć żadne mi nie pasuje.
Prawidłowa odpowiedź to C. I w jednym i w drugim odcinku otwierają Columbo drzwi;) jest jeszcze japońska służąca w odcinku "Projekt morderstwa.
Podaj dwa odcinki, w których mamy motyw upozorowania włamania przez narkomana:)
Coś kojarzę jeden odcinek z narkomanem, Columbo odwiedza go w pracy, ale odcinków nie kojarzę. Poproszę o podpowiedzi.
Źle sformułowałam pytanie. Chodzi mi o upozorowanie włamania przez mordercę, mające wyglądać na włamanie przez narkomana. Jeden odcinek dobrze kojarzysz.
Dobrze:) jest jeszcze jeden odcinek, w którym pozorowane jest takie włamanie:)podpowiem że rzekomo ten narkoman ukradł heroinę z mieszkania;)
Chodziło mi o odcinek "Umysł ponad prawem". Tam właśnie morderca pozoruje włamanie przez narkomana. Zabiera heroinę, by na to wskazywało.
Ok, zadaję w takim razie nowe pytanie:
Wymień trzy tytuły odcinków, w których mamy motyw upozorowanego samobójstwa
Morderstwo w programie dnia, Śmiertelny stan umysłu i ... proszę o podpowiedzi :)
Oto podpowiedzi:
A. Etiuda w czerni
B. Przekaz podświadomy
C. Uwaga! Morderstwo może szkodzić zdrowiu
D. Morderstwo przez telefon
O C myslałem, ale nie wiedziałem czy to liczyć jako samobójstwo z tymi papierosami, ale decyduje się na odpowiedź C.
Nie, no jak w C samobójstwo:( Tam Mordercy chodziło o upozorowanie iż po prostu się zatruł, na zasadzie "o jeden papieros za dużo". Prawidłowa odp to A:) W Etiudzie w czerni morderca pozoruje samobójczą śmierć kochanki, poprzez zatrucie się gazem z piecyka...
Moją przygodę z Columbo zacząłem od tych odcinków wznowionych w 1989 r, + częściej są w TV, dlatego lepiej kojarzę.
Teraz tak, ale ileś lat wstecz-jak ja zaczynałam oglądać, to były raczej te starsze odcinki w tv. Zresztą one mają lepszy klimat:)
To teraz takie pytanie:
Jaką książkę rzekomo czytał przed śmiercią sir Roger- ofiara z odcinka "Sztylet wyobraźni"?
Oh, a to jeden z moich ulubionych odcinków:) daję podpowiedzi:
A. Czarnoksiężnik z Oz
B. Alicja w krainie czarów
C. Kot w butach
D. Królewna Śnieżka
Trochę za daleko stałeś;) odp B jest prawidłowa:) wiem, to było trudne pytanie.
Pytanie z odcinka, który jeszcze nie został wywołany:
Co w odcinku "Playback", zobaczyła żona mordercy, kiedy wybudził ją strzał z pistoletu?