Czarne lustro

Black Mirror
2011 -
8,3 183 tys. ocen
8,3 10 1 182860
7,7 47 krytyków
Czarne lustro
powrót do forum serialu Czarne lustro

Pomysłowe to i niegłupie, ale mimo wszystko trochę nudne. Przypomina mi tematyką "Strefę Mroku" i "Po tamtej stronie" tylko chyba w odrobinę bardziej socjologicznej formie.
Tamte dwa również miały nierzadko zaskakującą i szokującą wizję świata, ale bardziej absorbującą i atrakcyjniejszą wizualnie. Oczywiście oszczędne środki wyrazu nie są wadą, ale mi jednak tamte dwa seriale bardziej przypadły do gustu, chociaż faktem jest, że Black Mirror ma tylko 6 odcinków i gdyby było ich więcej moja ocena serialu mogła by się nieco zmienić. Mimo wszystko nie żałuje, że obejrzałem. Najgorszy odcinek The Entire History of You. Najlepszy dwa ostatnie drugiego sezonu.

ocenił(a) serial na 9
Johny_8

Porównanie do "Twilight Zone" jak najbardziej na miejscu. Mnie się "Czarne lustro" bardzo podoba, ale de gustibus...
Mam również inne skojarzenie, 2. odcinek 1. serii to takie "Igrzyska śmierci" na poważnie. W "Fifteen Million Merits" świat przedstawiony jest rodem z antyutopii Orwella, Huxleya czy Zamjatina, tak jak w filmie o Katniss są tu powszechny ucisk i forma "nagrody", jaką są igrzyska. Tyle że w brytyjskim serialu ich wizja jest bardziej wiarygodna, może mniej efektowna (nikt tu nie biega i nie strzela z łuku, lecz zmuszony jest do idiotycznego pedałowania bądź obżerania się, a koniec końców publicznego konkurowania w śpiewie lub tańcu), ale dlatego bardziej rzeczywista, gdy myśleć o współczesnym (bądź przyszłym) świecie.
Dla mnie bomba.