PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31058}

Diuna

Dune
2000
7,1 3,6 tys. ocen
7,1 10 1 3625
Diuna
powrót do forum serialu Diuna

Niestety ale dno dna

użytkownik usunięty

I napisałem ten temat z pełną odpowiedzialnością. Zawiodłem się potwornie na tym filmie ( w sumie to mini-serialu ) i jednocześnie bardzo niemiło zaskoczyłem, gdyż wcześniej czytałem recenzje i listy dyskusyjne, które go nawet polecały. Mogę powiedzieć, że znam się na tego typu filmach, nie ma filmu sci-fi, którego bym nie widział, więc mam z czym porównywać. Diuna 2000 nie dość, że jest totalną klapą, jest także nieporównywalnie gorsza od wersji oryginalnej Lyncha, która według mnie była bardzo udana, nie licząc pewnej niespójności scen ( wynika to z wycięcia dużej ilości materiału w celu skrócenia filmu ). W nowej wersji gorsze jest prawie wszystko: klimat, gra aktorów, scenografia, pomysły wizjonerskie, a miejscami o dziwo nawet komputerowe efekty specjalne ( które po prostu wyszły fatalnie ). Generalnie oglądanie było wielką stratą czasu, tym bardziej, że film trwał 4 i pół godziny.

oryginal?
Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że Lynch nie stworzył wcale oryginału, ale był pierwszym, który zekranizował książkę Herberta. Trudno więc mówić o niej "oryginalna". Poza tym Lynch wmieszał parę własnych motywów, jak wyczytałem kiedyś w jednej recenzji - bo książki jeszcze nie miałem okazji czytać. Tak więc wersja Lyncha podobno dużo mocniej odbiega od oryginału.